Доброволно Здравно Осигуряване

Здравна застраховка за децата? Да, струва си.

Здравна застраховка за децата? Да, струва си.

Здравна застраховка за децата и семейството

Ако ви предлагат да си направите доброволна здравна застраховка от работодател, вероятно имате възможност да добавите към нея и членовете на семейството си. И не е тайна, че въпреки доста добрата индивидуална цена на застраховката, общият семеен разход на месец може доста да набъбне, ако добавите към полицата цялото семейство. Въпреки това, има някои доста основателни причини да постъпите именно така. В противен случай рискувате не само да станете жертва на закона на Мърфи и да се разболее точно този, който няма застраховка, но и да усложните още повече семейното здравеопазване, вместо да го облекчите.

Не на последно място, свидетели сме на ежедневни проблеми в детското здравеопазване в България. А наличието на здравна застраховка ни позволява поне отчасти да прескочим административните недостатъци на системата и да получим адекватна помощ навреме.

Здравна застраховка за децата и семейството: колко ще ни струва общо?

Груповите здравни застраховки, предлагани от работодател, обикновено струват между 20 и 60 лв на месец. Цената е винаги различна, защото зависи от избраните покрития, застраховател, както и колко души едновременно са застраховани във фирмата. Логично, при по-големи компании и повече на брой застраховани, условията са доста по изгодни. Но да приемем, че в масовия случай застраховката струва приблизително 30 лв на човек на месец.

Цената е изключително изгодна, ако става въпрос за един човек – това е около лев на ден или по-малко. Когато трябва да застраховаме цялото семейство, обаче, условията може да се усложнят. На първо място, цената нараства три пъти. За съжаление, застраховането на детето не е автоматично осигурено чрез полицата на родителя и то трябва да бъде застраховано отделно, на приблизително същата цена като възрастния. Когато добавим съпруг и една или две деца, общият месечен разход само за застраховката може да надхвърли 100 лв.

Втората особеност е, че в някои случаи застраховките на членовете на семействата се сключват на различен принцип и премията е дължима еднократно на годишна база. Това означава, че вместо по 30 лв на човек всеки месец, ще се наложи да платите сума от порядъка на 700-800 лв за съпруга и децата си, наведнъж. Това много често спира желаещите да застраховат семействата си и те предпочитат да сключат застраховка само за себе си или изобщо да не се включат в груповата полица.

Защо здравната застраховка за цялото семейство все пак си струва?

Нека не забравяме, че децата са сред най-честите потребители на здравни услуги. Ако възрастен се разболее от сезонен вирус или друго тривиално неразположение, той вероятно ще изчака с посещението при лекар поне няколко дни. В същото време, обясним е стремежът на родителите да се „застраховат“ с посещение при лекар дори при първите симптоми на заболяване у детето им, за да се избегне рискът от усложнения. Почти винаги визитата в лекарския кабинет е наложителна и с цел документи – издаване на извинителни бележки за училище, детска градина и т.н.

Независимо дали трябва да посетите лекар заради възрастен или дете, чакането пред кабинета на личния лекар винаги е дълго и изтощително, особено в грипния сезон. Дори при изградена организация със записване на часове, повечето лични лекари, които работят с НЗОК, просто не могат да поемат целия обем болни пациенти пред вратата си в рамките на работното си време. Вероятността да ви отстъпят ред, понеже сте с дете, е малка, защото голяма част от чакащите са именно деца. Така ситуацията се усложнява не само заради забавянето на обслужването, но и заради дългия контакт с други болни пред вратата на лекаря.

Здравната застраховка спестява доста от тези неудобства, дори в най-натоварения грипен сезон. Поне в големите градове съществуват достатъчен брой частни поликлиники и болници, в които натовареността не е толкова голяма поради финансовата бариера. Здравните застраховки в общия случай покриват посещенията в частни здравни заведения, включително при лекари специалисти. Затова застраховката ви е начин да отидете на педиатър по най-бързия начин, щом срещнете проблем. Или на необходимия друг специалист, без да чакате с часове за направление.

Здравна застраховка и лекарства

Възстановяването на разходи за лекарства е все по-често срещана добавка при пакетните здравни застраховки. Много често пропускаме цената на медикаментите при изчисленията си каква сума сме похарчили за здравна помощ през месеца или годината. Почти винаги, обаче, разходите за лекарства надхвърлят цената на прегледа, дори той да е бил извършен в частно здравно заведение. В есенно-зимния сезон разходите за лекарства на едно дете, включително превантивно даваните витамини и имуностимуланти, могат да надхвърлят 50 лв на месец и дори повече, ако се налага например лечение с антибиотици и съпътстващите го подкрепящи медикаменти. Затова и именно това покритие е едно от най-полезните и не е за подценяване, що се отнася до здравна застраховка за деца.

Здравна застраховка и дентална помощ

Денталната помощ в повечето случаи също се покрива от здравната застраховка, въпреки че много често за нея се прилагат подлимити, различни от общия лимит на застраховката. В същото време, стоматологът е и един от най-посещаваните специалисти през годината. Много е вероятно да не се разболеете от нищо, изискващо лекарска намеса, но поне веднъж годишно ще ви се случи да ви заболи зъб. А на всички е известно, че денталната помощ е и една от най-скъпите на пазара и покритието на стоматологичните услуги по здравна каса е повече от скромно.

Едва ли в големите градове има стоматолог, който извършва услуги изцяло чрез финансиране от здравната каса. В общия случай от цената на услугата се приспада сумата, която НЗОК плаща като разход за дадената манипулация – примерно 25 лв за пломба. Почти всеки стоматолог, обаче, ще ви каже, че не работи с материали, които могат да се вместят в тази сума, тъй като не отговарят на неговите лични изисквания за качество.

Стоматологичната помощ е един от разходите, които просто не можем да си спестим през годината. Възможно е да изкараме грипа на крак, без да отидем на лекар и дори без медикаменти. Но обичайният имунитет не е в състояние да се справи със заболявания на зъбите и венците. А малцина са тези, които могат да се похвалят с генетично здрави зъби и с това, че не посещават стоматолог с години и въпреки това се чувстват прекрасно и нямат проблеми.

Защо здравната застраховка само за един член от семейството ще ви изиграе лоша шега

Вероятно през главата ви е минала и мисълта да застраховате само този член от семейството, чийто работодател предлага здравната застраховка. Това, обаче, може да ви изиграе много лоша шега. Първо, най-вероятно законът на Мърфи ще проработи и ще се разболеят точно тези, които нямат застраховка. И единственият застрахован член от семейството ще се наложи да отиде с тях при личния лекар или отново да доплати за нужните им прегледи, изследвания или медикаменти.

Често явление е и в грипния сезон да се разболеят всички от семейството едновременно. И дори майката да има застраховка и да има право да отиде на лекар в най-близката частна болница, без да доплаща, то останалите от семейството отново ще трябва да се наредят на опашката при личния лекар или съответно да доплатят за частен преглед. И ако застрахованият член от семейството трябва да ги придружи, това би означавало двойно губене на време и забавяне на възстановителния процес.

Ако все още сумата, която трябва да платите за застраховка на семейството си, ви се струва висока, опитайте да пресметнете какви разходи за здравеопазване е направило вашето семейство през изминалата година, включително за прегледи, изследвания и лекарства. След това добавете прегледите и манипулациите, които умишлено сте решили да пропуснете или отложите, въпреки че сте били посъветвани да направите за всеки случай. Редки са случаите, в които общата пресметната сума е по-малка от общата семейна цена на застраховката. А ако наистина сте от тях – ви поздравяваме и искрено се радваме за Вас – вие сте едно необичайно здраво семейство!

Ако работодателят ви все още не предлага здравна застраховка, свържете се с нас за индивидуална оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&channelId=&maxResults=8&order=date&type=video&key=AIzaSyBIKYnRmN1axcg4Wb-K5rPAVdEaxGxl4Tk are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.