Доброволно Здравно Осигуряване

Подценената настинка се превръща в бронхит

Подценената настинка се превръща в бронхит

Настинката е обичайно неразположение в студените месеци, както и в променливото време през пролетта. Ако обаче я подценим и изкараме на крак, рискуваме да си докараме бронхит. Простудата обикновено минава леко, ако се лекуваме навреме. Често обаче подценяваме симптомите, а ако след боледуването е останала кашлица, то реално не сме се излекували.

Повишената температура, изкашлянето на жълти или зеленикави секрети, хриповете задължително налагат консултация с лекар. Защото бронхитът понякога започва от обикновена простуда. Бронхитът е усложнение на вирусното заболяване, след като в изтощения организъм от него се е развила и бактериална инфекция. Инфекцията слиза в белия дроб, при което лигавицата на въздухоносните пътища отделя повече секрет, който възпрепятства основната функция на този орган. Кашлицата е отвътре, от дълбоко, като рефлекс на организма да изчисти секрета и даде възможност за движение на въздуха по въздухоносните пътища.

Бронхитът може да бъде остър и хроничен. Острият се развива по-често след вирусна инфекция. Кашлицата при него се влошава при пушене. Тя е по-сериозна от тази при простудата и грипа, но не толкова тежка като при пневмонията. При хроничния бронхит кашлицата е симптом, който продължава около два месеца в годината за период от две години. Тютюнопушенето се явява основна и най-честа причина за него. 

Въпреки че единичен пристъп на бронхит в повечето случаи не е повод за тревога, при някои хора може може да прерастне в пневмония. Повторните пристъпи на бронхит могат да означават, че човек има Хронична обструктивна белодробна болест.

По време на първите няколко дена от болестта може да е трудно да се различат симптомите на бронхит от тези на нормалната настинка.

Специалист може да установи чрез физически преглед и помощта на стетоскоп как се държат дробовете по време на дишане.

Как се лекува бронхит?

Тъй като повечето случаи на бронхит се дължат на вирусна инфекция, антибиотиците не са ефективни срещу тях. Антибиотик се предписва само при потвърдена бактериална инфекция. Терапиите могат да включват както лекарства за настинка и облекчаване на кашлицата, така и упражнения за дишане и други алтернативни подходи за подобряване на състоянието на дробовете. Препоръчително е човек да поддържа имунната си система в добро състояние в рисковите сезони на грип, да поддържа лична хигиена, да избягва вредни навици и да използва овлажнител, пречиствател или други уреди за подобряване на въздуха при нужда, за да избегне острия или хроничен бронхит.

При симптоми на бронхит или остатъчна кашлица след настинка, трябва да потърсим лекарска помощ. В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.