Доброволно Здравно Осигуряване

Инсулт – какво трябва да знаем и как да реагираме?

Инсулт – какво трябва да знаем и как да реагираме?

Инсулт е сред най-честите причини за смърт в световен мащаб. Мнозина го свързват със сърцето, но всъщност това е нарушение, което засяга мозъка. Инсултът се причинява от запушване или разкъсване на артерии или вени в този орган.

Най-често срещаният е исхемичният инсулт. Той възниква, когато артерията, доставяща кръв до мозъка, се блокира. Има още хеморагичен инсулт – причинява се от руптура на артерия в мозъка, което от своя страна уврежда околните тъкани.

Третият тип представлява преходна исхемична атака. Тя се изразява във временно блокиране на кръвния поток към мозъка, обикновено за не повече от 5 минути.

Кои са рисковите фактори за инсулт?

Хипертония, висок холестерол, затлъстяване, диабет, консумацията на алкохол и стрес са сред рисковите фактори, които могат да ни докарат инсулт.

Възрастта е значителен рисков фактор за инсулт. При хора над 55 г. рискът от инсулт се увеличава двойно на всеки 10 г. Но инсултът е състояние, което може да се прояви във всяка една възраст. Приблизително 15% от всички случаи на инсулт се наблюдават сред млади възрастни и юноши.

Симптоми и лечение на инсулт

Това опасно състояние се отличава с характерни симптоми, сред които е изкривяване на лицето – едната му половина изтръпва и се забелязва увиснал устен ъгъл. Друг много характерен симптом е слабост в ръката. Едната ръка на човека значително отслабва или се сковава. Много често се наблюдават и сериозни нарушения в говора. Инсултът може да се прояви и като изтръпване на едната половина на тялото, трудности при разбиране на говора, затруднено зрение – на едното или на двете очи, трудност при ходене, замаяност, загуба на равновесие и координация или силно главоболие без известна причина.

Наложително е да бъде повикана спешна медицинска помощ по най-бързия начин, защото времето за реакция при това състояние е много важно. При навременно пристигане на пациента в болнично заведение – до няколко минути или часове, е възможно лечение.

Спешното лечение на инсулт включва инжектиране на лекарство, целящо разрушаване на съсиреците, минимално инвазивна механична тромбектомия за отстраняване на наличните съсиреци или операция биха могли да се справят със симптомите на инсулт при много пациенти, особено ако пристигнат в болницата достатъчно рано за терапията.

Колкото по-дълго траят симптомите, толкова по-малка е вероятността за добър резултат. Поради тази причина е изключително важно при поява на първоначални симптоми пациентите да се транспортират до най-близката болница.

Инсултът е една от водещите причини за дългосрочна инвалидизация сред пациентите. Въпреки това не при всеки човек с инсулт се наблюдава парализа или слабост на мускулите.

Нарушенията, които остават в дългосрочен план, зависят от различни фактори, като например количеството засегната мозъчна тъкан и засегнатата област.

Възстановяването от инсулт може да отнеме месеци, понякога години, а много от пациентите дори не се възстановяват напълно.

Според Американската Асоциация за инсулт 10% от пациентите се възстановяват почти напълно, други 10% ще изискват грижи в старчески дом или друго дългосрочно заведение, 25% се възстановят с незначителни увреждания и 40% от засегнатите остават с умерени до тежки увреждания.

Как да реагираме?

Инсултът е много сериозно състояние, което не бива да бъде подценявано. За някои пациенти той е с фатални последици. Затова много важно хората да бъдат информирани и да реагират бързо в ситуация, която може да се окаже животоспасяваща.

За съжаление няма универсални правила за профилактика на инсулта, но е добре да не пропускаме прегледа при невролога. В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.