Доброволно Здравно Осигуряване

Лекар онлайн – новата услуга при здравните застраховки

Лекар онлайн – новата услуга при здравните застраховки

Онлайн консултациите с лекар бяха повече екзотика и рядкост преди 2020 година и се използваха само в краен случай. Пандемията от Covid-19, която налага свеждане до минимум до присъствените дейности и физическия контакт между хората, преобърна изцяло практиките в системата на здравеопазването. Дистанционните консултации и дори лечение трайно се настаниха в ежедневието на всички. А връзката с лекар онлайн вече е услуга, предлагана от много на брой застрахователни компании, предлагащи здравни застраховки. Тази услуга е практична не само в случая на пандемия и при разболяване от силно заразни болести, но и в много случаи, в които става въпрос най-вече за консултация по документи и личен преглед не се изисква.

Онлайн лекар – защо и как?

В българското интернет пространство се появиха няколко на брой платформи, ориентирани към консултации с лекар онлайн, запазване на часове за физически прегледи или изследвания и други услуги, извършвани от медицински специалисти. Сред най-популярните са Healee и Superdoc – първата за виртуални консултации с лекари, втората за запазване на часове при медицински специалисти.

Предимствата на онлайн консултациите са много. От една страна, те могат да се извършват и извън обичайното работно време и много лекари са на разположение дори късно вечер или през почивните дни. Дори в работно време, онлайн консултациите спестяват време и неудобства за придвижване на болния до мястото за преглед (или на лекаря до дома на болния, което силно оскъпява услугата).

Недостатъкът, разбира се, е липсата на физически преглед и рискът от пропускане на детайли, които иначе лекарят би забелязал. Онлайн консултациите, обаче, са дори предпочитан вариант в много други случаи – ако например целта е само консултация по документи, разглеждане на изследвания и друга дадена от пациента информация, без да е нужен преглед в конкретния момент.

Колко струва онлайн консултацията?

В общия случай, онлайн консултациите също се заплащат по определения ценоразпис на лекаря или на приложението, което използвате. Като цяло, цените им силно се доближават до редовните цени за платен частен преглед с избрания медицински специалист. Разбира се, възможността за физически преглед е недостатък. Но пък има възможност за консултация с избрания специалист в рамките на часове, вместо да чакате с дни и седмици, за да го посетите лично.

Здравните застраховки и онлайн консултациите

Телемедицината бе успешно въведена като услуга за клиентите на много застрахователни компании, предлагащи здравни застраховки на българския пазар. ДЗИ предлагат онлайн консултация през платформата Healee на пациенти с Covid-19 по повод състоянието и лечението им.

Подобна услуга предлага и България Иншурънс за клиентите си със застраховки Health Care Premium, Health Care Platinum и Health Protect+. Те отново се обслужват чрез Healee като въведат в платформата номера на застраховката си.

Клиентите на УНИКА се обслужват дистанционно през приложението MedUNIQA след регистрация в него. От ноември 2020 г. всеки потребител със съмнение за ковид инфекция или с поставена диагноза има възможност за онлайн консултация. Консултирани могат да бъдат както възрастни хора от лекар специалист по вътрешни болести и COVID-19, така и деца от специалист педиатър и COVID-19. Потребителите сами могат да избират лекарите за консултация. Предварително имат възможност да се запознаят с тяхната автобиография, както и с рейтинга им, получен от други пациенти.

Онлайн диагностиката е една добра алтернатива за неспешни състояния. Тя позволява на пациентите да получат консултация от специалист за адекватно лечение, но и в същото време облекчава натоварването пред лекарските кабинети за състояния, неизискващи спешна намеса.  Разбира се, виртуалната консултация не може дa зaмeни cпeшния ĸaбинeт при влошаване на състоянието, предвид това, че някои интервенции не са възможни във виртуална среда и лeĸapят нямa ĸaĸ дa ги приложи oт paзcтoяниe.

Защо да си направим здравна застраховка?

Ролята на здравната застраховка е да допълва пакета от здравни услуги, предоставени от НЗОК на осигурените граждани. Тя ефективно скъсява пътя между лекар и пациент, елиминира нуждата от направления за прегледи, облекчава финансовата тежест като покрива изследвания, които може да не се покриват от НЗОК или за тях се чака дълго време. В ситуация на Covid-19, тя е помощник в опазване на здравето чрез навременен достъп до специалисти, включително онлайн консултации за проследяване на състоянието или при други здравословни проблеми и покриване на необходимите изследвания своевременно.

Здравната застраховка обикновено се предлага чрез работодател на служителите, но може да бъде сключена и семейно или индивидуално. Свържете се с нас за информация и специална оферта.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.