Доброволно Здравно Осигуряване

С болно дете по празници: Колко струва едно разболяване около Коледа

С болно дете по празници: Колко струва едно разболяване около Коледа

Лекар в друг град, болно дете по празници

В последната десетдневка на декември прилежно заключваме дома, гасим бойлера, а може да спрем и водата, за да намалим риска от неочаквани аварии, и се натоварваме в автомобила за двуседмична ваканция извън дома. С децата, разбира се. Трябва да обиколим всички роднини и сме успели дори да отделим няколко дни само за нашето си семейство. Всичко върви чудесно, докато някое от децата не се разболее. И тъй като разболяването на дете по празници е съвсем истинска и често срещана история, днес ще ви разкажем един съвсем пресен случай и ще припомним възможните сценарии за реакция.

Датата е 27 декември, петък. Намираме се в голям град в България, извън София, където е адресната ни регистрация, личния лекар и всичко останало. Бебето е прилежно сложено да спи в 21 ч, но изненадващо се буди в 22,30 с висока температура, без  преди това да е давало каквито и да било признаци за неразположения. Успокояваме го, даваме му някакво температуропонижаващо (винаги си ходим с голяма кутия лекарства за първоначална помощ) и си лягаме. Нощта преминава неспокойно, температурата почти не пада, следващия (почивен) ден също. Спокойствието и увереността, че става въпрос за някакъв тривиален вирус, започват да ни напускат и в събота вечер решаваме да търсим лекарска помощ.

Добрата новина е, че все пак се намираме в голям град с две основни болници, в които има дежурен педиатричен кабинет. А сценарият е най-общо следният.

Вариант 1: Безплатна медицинска помощ по НЗОК

Начините дете да получи безплатна медицинска помощ при остро състояние извън района на общопрактикуващия си лекар са два. Първият е посещение на ОПЛ в съответното населено място и предоставяне на здравноосигурителна книжка. Ако здравноосигуреното лице се е обърнало към изпълнител на първична извънболнична медицинска помощ (общопрактикуващ лекар) от друг здравен район, в работния му график, ицидентно по повод остро състояние, срещу представяне на здравноосигурителна книжка, то не следва да заплаща за оказаната му медицинска помощ.

Вторият вариант е посещение на спешен медицински център.

Ако медицинското заведение не е спешен медицински център, всички процедури, консултации и манипулации се заплащат по ценоразпис на лечебното заведение, поставен на видно място.

Вариант 2: Бързата процедура – колко струва?

Като цяло, ако посетите медицински център или произволен лекар в извънработно време и състоянието на детето не налага незабавен прием в болница, прегледът се заплаща. Цените обикновено варират между 30 и 100 лв. Но когато става въпрос за здравето на малко дете, често става въпрос не само за здравето, но и за живота му. Тъй като заболяванията и усложненията при малките деца се развиват много по-бързо, а и на тях самите е трудно да обяснят какво точно ги мъчи, навременното посещение при лекар може да е жизненоважно. Затова и „бързата процедура“ не е някакъв лукс или допълнително удобство за притеснените родители, а по-скоро необходимост. И единственият разумен избор за родителите, които имат късмета детето им да се разболее в петък вечер.

Ето какво често включва този сценарий:

Посещение на най-близкия дежурен педиатричен кабинет

Най-често такива има в болниците със спешно отделение или в медицинските центрове, които имат договор с личните лекари за обслужване в извънработно време. Такса – между 30 и 100 лв. Ако се намирате в популярен летен или зимен курорт, е възможно прегледът да струва и много повече.

Купуване на лекарства

Най-често, ако състоянието на детето не налага спешен прием в болница, лекарят предписва лекарства, които се купуват от родителите. Те могат да варират в много широки граници, но обикновено първоначалната сметка в аптеката е около 30 – 50 лв. Честа практика е да се изписва първо един, по-щадящ медикамент, с уговорката, че ако до 3 дни няма подобрение, се започва следващ, примерно антибиотик. Цената на следващия отново варира, но най-често антибиотикът струва 20 – 40 лв. Допълнително 10 – 20 лв за пробиотик, който да намали страничните ефекти от антибиотика.

Вторичен преглед

Напълно възможно е в идните 2-3 дни след прегледа да не се наблюдава очакваното подобрение и да се наложи второ посещение при лекар. Ако сте отишли на същото място като първия път, вторичният преглед обикновено ще струва 20 – 40 лв. Ако сте в различен медицински център или искате второ мнение при друг специалист, вероятно ще ви го таксуват като първичен преглед.

Амбулаторни изследвания

Заедно с първичния и/или вторичния преглед, може да бъдат назначени изследвания за по-адекватно диагностициране. Обикновено това са ПКК, урина, CRP, СУЕ и др. Рентгенова снимка или ехография нерядко също се препоръчват, а може да се наложи и скенер и ЯМР, в зависимост от заболяването. За лабораторните изследвания, ако прегледът е бил частен и не е издадено направление, също няма как да минат по НЗОК. Цената на пакет от изброените основни изследвания варира около 20-40 лв, в зависимост от лабораторията (или повече). Ехографията по традиция рядко минава с направление и струва около 40-50 лв, рентгеновата снимка около 30-40 или повече, в зависимост от ценоразписа на лабораторията или здравното заведение, в което се прави. Скенер и ЯМР по здравна каса се отпускат след бавна и тромава процедура, а цената без държавно финансиране е няколко стотин лева, в зависимост от обема на изследването.

Прием в болница

Ако състоянието на детето се влоши поради ненавременно потърсена лекарска помощ, неадекватно лечение или друго усложнение, приемът в болница е неизбежен. При прием в болница гореизброените изследвания ще минат по клиничната пътека, за която се лекува детето, но само в случай, че не сте ги направили вече платено. Ако така или иначе сте ги направили и платили преди приема, няма да ви бъдат възстановени.

Възможните доплащания при прием в болница може да са свързани с няколко неща.

Държавна или частна болница?

Ако най-близката болница до вас е частна или предпочитате частна пред близката държавна, най-вероятно ще има доплащане за престоя ви, въпреки че лечението на детето е по НЗОК. Според политиката на болницата, доплащането може да е само за придружителя или към цялото лечение, на дневна база или друга. Поинтересувайте се от ценоразписа, както и какво е включено – има ли храна за придружителя, консумативи и т.н., за да си организирате бюджета и престоя.

Доплащане за придружител

Отново в зависимост от здравното заведение, престоят на придружителя може да се заплаща, дори ако болницата е държавна. Това е политика обикновено при по-големи деца, които могат да се обслужват и сами. Попитайте, ако имате колебание.

Доплащане за подобрени битови условия и самостоятелна стая

В почти всички болници, независимо държавни или частни, се предлага услугата ВИП стая или ВИП настаняване, което може да включва самостоятелна стая, допълнителен придружител, подобрени битови условия и др. Ако държите на подобни услуги, те винаги се доплащат.

Цените  на гореизброените услуги варират в много широки граници и се определят индивидуално от всяко здравно заведение. Доплащането на ден може да е от скромните 15-20 лв, до няколко стотин лева, в зависимост от избраните екстри.

Доплащане за консумативи

Някои консумативи, например при оперативно лечение, не се покриват от НЗОК. Имайте предвид, че може да се наложи и такова доплащане.

Имам здравна застраховка – какво покрива?

За ползите от здравна застраховка за дете сме коментирали и в предходни статии, но сега ще припомним какво покрива тя и защо само едно разболяване в годината може да струва много повече от застраховката за цяла година. Имайте предвид, че всяка застрахователна компания предлага различен пакет и е добре да се информирате точно за покритията и лимитите на отговорност на Вашата застраховка, за да не се окажете неприятно изненадани, ако се наложи да я ползвате. Най-общо, традиционните здравни застраховки покриват:

  • Извънболнична помощ. Това включва всички наложителни прегледи и предписани по време на тях изследвания, без направление от НЗОК и при максимално опростена процедура и съдействие от застрахователната компания по всяко време на денонощието.
  • Болнична помощ. Това покритие надгражда пакета за лечение, предоставян от НЗОК. Застраховката покрива допълнителните услуги при болнично лечение, включително избор на екип, самостоятелна стая и допълнителни консумативи.
  • В зависимост от избрания пакет, разходите за лекарства също могат да бъдат покрити.

Цената на здравната застраховка на човек обичайно е между 30 – 60 лв на месец. Тя зависи както от избраните покрития и лимити на отговорност, така и от броя застраховани лица. По традиция най-добри оферти получават компании с много на брой застраховани служители. Не е невъзможно да ви направят и индивидуална оферта, ако работодателят ви не го предлага.

Всичко за здравните застраховки можете да научите на сайта дзо.com. Не се колебайте да се свържете с нас за допълнителна информация и оферта.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.