Доброволно Здравно Осигуряване

5 начина как да се грижим за здравето си с ограничен бюджет

Как да спестим в грижата за здравето

Всички плащаме здравни осигуровки и на теория имаме осигурено поне базово здравеопазване без сериозни доплащания, но на практика често се налага да доплащаме за прегледи, изследвания, и, разбира се, лекарства. Често най-съвременните и щадящи здравето лекарства и терапевтични процедури са и най-скъпи и не се поемат от НЗОК, или пък за тях се доплаща сериозна сума. Също така, не са редки случаите, в които да се добереш до преглед при специалист по здравна каса е изключително трудно и отнема седмици и месеци. И не на последно място, на много места приемът в спешни или дежурни кабинети извън приемното време на личния лекар е на абсурдни цени.

Все пак, има начини да използваме максимално системата на здравеопазването, като сведем до минимум доплащанията. Дори да нямате здравна застраховка, която ви покрива прегледи и изследвания в частни болници по всяко време и всевъзможни доплащания, има начин да отидете на лекар и да се грижите за здравето си, без да се разорите. Ето няколко съвета от нас.

Изберете правилния личен лекар

Една от най-големите болки на повечето хора е, че когато им се наложи да отидат на лекар, първият сблъсък със системата е личният лекар, при когото трябва да чакат с часове за направление или преглед. Много малко от тях, обаче, осъзнават, че това може да се промени сравнително лесно и зависи изцяло от тях. Ако достъпът до личния ви лекар е труден или не сте доволни от него, можете да го смените два пъти в годината – през юни и декември. Освен ако не сте в много малко населено място, където наистина има само един лекар, в повечето случаи можете да избирате между доста GP-та.

Едно от най-важните неща при избора на личен лекар е да имате бърз достъп до него. За да можете да реагирате бързо и адекватно при всеки проблем. Невинаги най-важно е да сте при „най-добрия“ лекар, при който се тълпят десетки хора ежедневно. Може би е добра идея да потърсите лекар, който не е толкова натоварен и ще се отзовава по-бързо. Още по-добра идея е да си намерите личен лекар, при който може да се записват часове за посещение онлайн. Така чакането пред кабинета се свежда до минимум и часът ви може да бъде забавен единствено заради някой спешен случай. Но и тогава не става въпрос за забавяне с часове.

Запомнете: задачата на личния лекар не е да е специалист по всичко. Той не се очаква да ви излекува от най-тежките болести, които могат да ви връхлетят. Той е човекът, който трябва да реагира бързо и адекватно при банални разболявания, и да може да ви насочи към подходящия специалист при нужда.

Ходете на редовните профилактични прегледи

Веднъж в годината личният лекар е длъжен да ви направи профилактичен преглед. А вие пък сте длъжни да отидете. Не пропускайте този преглед. Заедно с прегледа, профилактично се полагат и различни други изследвания като ПКК, урина и др., според вашата лична здравна история. Ако, например сте с наднормено тегло, ви се полага и изследване на кръвна захар. Възползвайте се максимално от тези профилактични изследвания, колкото и малко да са те. Чрез тях могат да се открият навреме много състояния, за които иначе не подозирате. А наременното диагностициране е половината от лечението.

Посещавайте безплатни прегледи

Периодично в много болници и медицински центрове в цялата страна се организират кампании за безплатни профилактични прегледи. Много често те са за специалисти, при които иначе няма планирани профилактичти прегледи по здравна каса. Например мамолог за жените или уролог за мъжете. Обикновено подобни кампании се обявяват по медиите и на сайтовете на лечебните заведения, в които се провеждат. Затова следете новините и сайтовете на болниците във вашия град и се записвайте своевременно, ако има такава кампания. Дори да нямате съмнения за проблем, никога не е излишно да отидете на преглед. Много проблеми остават скрити до много късен етап. Такива кампании се организират както в държавните, така и в частните болници.

Информирайте се за дежурен кабинет и лекар

Когато имате нужда от лекар през нощта или през уикенда, вероятно отивате в най-близката болница или център за спешна медицинска помощ. Но ако случаят ви не е наистина спешен, има голяма вероятност да ви накарат да заплатите за прегледа. Можете да си спестите подобни непредвидени разходи лесно – като просто се информирате предварително как работи системата.

Всеки личен лекар има договор с друг дежурен кабинет или медицински център за обслужване на пациентите в извънработно време. Това е обикновено от 20 ч вечерта до 8 сутринта, както и в почивни дни и на национални празници. Информирайте се с кой дежурен център работи вашият лекар и го посещавайте, ако ви се наложи да ходите на лекар в извънработно време. Посещението би следвало да е безплатно или срещу стандартна потребителска такса. Обикновено личният лекар залепва на вратата си табелка с информация към кого да се обърнете в извънработно време или кой лекар го замества, докато е в отпуск. Прочетете я и си я снимайте с телефона, така ще знаете винаги къде да отидете.

Не пропускайте редовната годишна профилактика, организирана от работодателя.

Всеки работодател е длъжен веднъж в годината да осигури на служителите си пакет от профилактични прегледи и изследвания, в зависимост от рисковете, произтичащи от извършваната работа. Понякога тези пакети също са доста скромни, но никога не е излишно да проверите още един пък как сте със здравето. Възползвайте се от всички възможности за прегледи и изследвания.

 

Със сигурност, дори да спазвате всички изброени съвети, винаги ще има случаи, в които ще ви се наложи да доплатите за преглед или услуга. Затова, ако имате възможност за допълнителна здравна застраховка от работодател, не я отказвайте. Доброволната здравна застраховка обикновено покрива всички прегледи при специалисти, независимо в държавна или частна болница, както и разходи за консумативи, лекарства и други услуги, които не се поемат от НЗОК. Научете повече за здравните застраховки тук.

Интервюта в медии

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.