Доброволно Здравно Осигуряване

Съпругата на подсъдим по делото “Клуб 777” пуснала жалба срещу 80 … – Блиц

Делото срещу лидера на “Клуб 777” Атанас Мъндев и петима членове на групировката ще стартира отначало. Папките вече са изпратени в Специализираната прокуратура от Сливенския съд и се очаква скоро да стартира. Преди това Мъндев бе осъден на две инстанции за участие в организирана престъпна група и трафик на проститутки.Изненадващо обаче Върховният касационен съд върна делото и отмени присъдите заради сексскандал. В мотивите си върховните съдии не посочват, че присъдите са несправедливи. А съвсем друго обстоятелство – срещу 80-годишен съдебен заседател от състава в Сливен е подадена жалба от съпругата на един от подсъдимите, че я “задявал и опипвал” и така причинил морални вреди и лека телесна повреда, пише “Труд”

“Делото срещу Атанас Мъндев е знаково. Много от заседанията бяха отложени, защото той боледуваше. Някои от свидетелките въобще не се явиха. Трудно дело. След двегодишна работа, когато трябваше да се четат присъдите, най-изненадващо защитата на подсъдимите каза, че срещу мен имало жалба в Районния съд в Сливен и ми беше поискан отвод. Дойде ми като гръм от ясно небе. Ние, съдебният състав, се събрахме да умуваме. Искането за отвод бе отхвърлено и на подсъдимите бяха наложени ефективни присъди”, спомня си съдебният заседател, който пожела анонимност.

Човекът е високо образован, с два чужди езика, години наред бил представител на България в международна организация и работил зад граница. Твърди, че съпругата на подсъдимия искала от него 5000 лева за морални щети и 1000 лева за лека телесна повреда.
Проверка установи, че образуваното частно наказателно дело от 2011 г. в Сливенския районен съд било възложено на председателя на съда Ангел Гагашев. Според тъжбата, на 14 юли 2011 г. съдебният заседател срещнал ищцата, обидил я с нецензурна дума, задявал я, опипвал я и я ощипал. С това извършил посегателство спрямо честта и достойнството и причинил лека телесна повреда.

“Започнах да водя битка, за да доказвам невинността си. Според жалбата аз съм бил в Градската градина в Сливен. Ищцата седяла на една скамейка с приятелка. По едно време съм казал: “Слушай, я ела тука при мене, а вие си отивайте!” Аз съм станал, хванал съм я грубо за ръката. И съм я задърпал. Като съм разбрал, че тя няма да се съгласи, съм си тръгнал. А приятелката ме проследила, разпитвала съседи за мен. Ищцата бе представила медицинско, че имала наранявания. Като съм я дърпал и стискал по ръцете, съм причинил синини и т.н. Което разбира се не беше истина. Но това бе жалбата. Аз тази жена, никога не съм я познавал”, спомня си възрастният заседател.

На последното заседание срещу Мъндев в Сливен забелязал, че в залата седи жена. После му казали, че това била тя.
“Така или иначе, наех си адвокат. Бяха насрочени няколко заседания и всичките бяха отложени. На първото ищцата бе болна, явиха се само трите свидетелки, които тогава видях за първи път. После адвокатът боледуваше. На предпоследното заседание ищцата каза пред съда: “Искам друг адвокат!” и с това даже изненада досегашния си защитник или поне с такова впечатление останахме.
На следващото, последно заседание, ищцата отново не се яви. Не се явяваха и свидетелките. Тогава съдът каза така: след като тя не се явява, значи няма интерес и затова прекратявам делото”, разказа заседателят.

Той твърди, че в Градската градина не ходил от години. Както и че във въпросния ден, за когато се твърди, че налетял на жената, бил цял ден в съда по дело и затова имал свидетели.
“Делото срещу мен бе прекратено и не се наложи да доказваме с адвокатка ми невинността ми. И слава богу, че стана така. Това лъжливо обвинение и оклеветяване, ми причиниха огромен стрес. Възрастен човек съм, а изпитах на тези години такова унижение и срам. Чист късмет е, че имах това непоклатимо алиби. Ами ако във въпросния ден не бях в съда, с толкова много хора, а бях някъде сам? За съжаление, в моето положение можеше да бъде всеки друг съдебен заседател, всеки съдия!”, заяви заседателят.

“Тъжбата бе оставена на няколко пъти без движение, тъй като трябваше да се уточнят някои неща по нея. На първото заседание ми поискаха отвод, тъй като подсъдимият бил съдебен заседател в Окръжния съд. Не уважих това искане. Накрая прекратих делото, защото на четвъртото заседание, при редовно призоваване, нито тъжителката, нито адвокатът се явиха в зала”, заяви съдия Ангел Гагашев.
Уважителни причини не били посочени. Тогава се появили много коментари сред юридическите среди, че тъжбата е “прецедент и никой не е застрахован”.

По време на процеса срещу Мъндев, окръжният съд не е отвел заседателя, като се позовал на презумпцията за невинност и че всеки има право да заведе дело срещу когото и да е.

“Всеки член на съдебния състав, за когото съществува опасение, че не би могъл да действа предубедено, следва да се оттегли, за да не пораждат съмнения в безпристрастността на съда” пък посочва ВКС, като се аргументира с европейската практика, и върна делото в Сливен. С този акт наложените присъди отпаднаха и процесът започва отначало.
Окръжният съд в Сливен осъди Атанас Мъндев на 12 години затвор и 20 хил. лева глоба. От 6 до 11 г. затвор получиха и останалите подсъдими. Ефективните присъди останаха и на втората инстанция в Бургаския апелативен съд, макар и с намален размер.
Преди да се сблъска с Темида, Мъндев бе прочут като силов бос. Клуб “777” е регистриран в началото на промените след 1989 г. Из Сливен упорито се носеха слухове, че групировката се занимава с рекет, принудително застраховане и проститутки, но официално тогава нищо не бе доказано. Срещу Мъндев бяха извършени два опита за убийство. През 1998 г. той оцеля с 9 куршума в тялото. Три години по-късно бомба рани съпругата му Ваня.

През 2002 г. общината в Сливен даде концесията на Градската градина на частно дружество, което бе вписано с управител съпругата му. Името на самия Мъндев не фигурираше като собственик, но в Сливен сделката бе приета като политически подарък за предизборни услуги. По-късно той придоби от общинската приватизация и клуб “Червило” на самото ларго за близо 350 хил. лв. Малко след това Мъндев стана клиент на правосъдието по обвинение за трафик на жени. /БЛИЦ


застраховане – Google News

Вашият коментар

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&channelId=&maxResults=8&order=date&type=video&key=AIzaSyBIKYnRmN1axcg4Wb-K5rPAVdEaxGxl4Tk are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.