Доброволно Здравно Осигуряване

Защо е опасно предозирането с витамин D?

витамин Д, предозиране с витамини

Защо е опасно предозирането с витамин D?

В желанието си да се предпазят от Covid-19, мнозина българи прибягнаха до презапасяване с витамини и медикаменти. И докато повечето хора са наясно, че превантивният прием на антибиотик не е препоръчителен, то доста сънародници смятат, че от пиенето на витамини в големи дози има само ползи, но не и вреда. Периодично майки алармират, че капките витамин D „Вигантол”, които се дават предимно на бебетата, не могат да се намерят в аптеките, защото са изкупени от запасяващи се съграждани. Хроничното предозиране на прима на витамин D, обаче,  крие рискове за здравето на човек, с които всички трябва да сме наясно.

Как работи витамин D?

При системен повишен прием на витамин D, серумната концентрация на калциевите йони в организма се покачва. Състоянието е известно като хиперкалциемия. Тя може да засегне сърдечния мускул и да се прояви като ритъмно нарушение. Сред симптомите са гадене и повръщане, повишено отделяне на урина и отлагане на калций в бъбречните каналчета. Възможно е образуването на песъчинки и камъчета в бъбреците.

Предозирането с витамин D може да ни вкара в болница. За отшумяване на симптомите са наложителни спирането на добавките и провеждането на рехидратиращо-дехидратираща терапия в болнична обстановка. Състоянието на пациента се нормализира при изчистване на излишното количество витамин и калций от организма на пациента.

Трябва да сме наясно, че излишъкът на някои витамини в организми ни е не по-малко страшен от неговия дефицит. Защото нормата има както долна, така и горна граница, а патологията е като двете страни на една монета. Затова консултирайте дори приема на витамини с вашия лекар. Винаги е препоръчително да посетим лекарския кабинет, преди да увеличим дозата, на който и да е от приеманите витамини, особено ако имаме високо кръвно налягане или диабет.

Как да открием проблема?

Ако се сблъсквате с някой от симптомите, посочени по-горе, посещението на лекар е наложително. Дали имате проблем с предозиране на витамин D или с друго нарушение, може да установи само специалист, който да ни насочи към необходимите изследвания. Това може да е затруднено в момента, поради претоварването на здравната система с Covid-19, но дългото отлагане също може да е опасно. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно.

Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.