Доброволно Здравно Осигуряване

Ехография – едно от най-масовите изследвания, до което е невероятно трудно да се доберем по НЗОК

ехография с направление

Ехография – едно от най-масовите изследвания, до което е невероятно трудно да се доберем по НЗОК

Случвало ли ви се е да посетите лекар с направление, да ви пусне повечето необходими изследвания, но да ви предложи да си направите ехография на проблемния орган срещу допълнително заплащане? Неведнъж, нали!

Ултразвуковите изследвания (ехография) са един от най-разпространените методи за образна диагностика и едно от най-щадящите и в същото време информативни изследвания. Ехографията е изследване, широко използвано за диагностициране на заболявания на почти всички органи. А предимствата му са неизброими – безвредно, неинвазивно, даващо резултат в реално време, без нужда от сложна подготовка и процедури около извършването му. Ехографската апаратура е сред най-разпространените и почти няма медицински център, който да не разполага с такава. Използването ѝ е много повече рутина, отколкото нещо извънредно. Въпреки това, ехографските изследвания са нещо, до което изключително трудно можем да се доберем, ако искаме то да ни бъде поето от здравната каса.

Кой издава направление за ехографско изследване?

Направленията за ехографско изследване се издават в общия случай от лекар специалист, който сме посетили с направление от личния лекар. Ехографията е в списъка на високоспециализираните изследвания. Практиката показва, че такива направления много рядко се издават с профилактична цел или при незначителни съмнения и трябва проблемът да е видимо сериозен, за да се доберете до направление за ехография. В същото време, ехографските изследвания по НЗОК се извършват само в центрове, с които касата има сключен договор. И тъй като броят на тези центрове е ограничен, а те имат и други пациенти, минаването на ехограф по НЗОК може да отнеме и няколко дни.  

Защо ехографията е едно от най-масовите изследвания?

Ехографските изследвания са едни от най-масовите в извънболничната помощ и при профилактичните изследвания, защото цената им е сравнително достъпна, а ползата, която дават, е голяма. Ехографското изследване срещу заплащане, независимо в обществен или частен медицински център, варира около 30 – 50 лв. И едва ли има лекар специалист, който да не препоръчва и ехографско изследване като част от процеса на диагностика и проследяване на заболяването.

Ехография и НЗОК – няколко примера

Въпреки всичко, ехографията остава едно от изследванията, до които достъпът по НЗОК е труден. Ето няколко примера:

Ехография на щитовидна жлеза. През 2018 г. имаше дискусия и проект на нови правила, според които от началото на 2019 г. ехографията на щитовидна жлеза ще влиза в пакета от дейности, които ендокринолозите извършват при посещение на пациент с направление от личния лекар. Но това така и не влезе в сила и към средата на 2019 г. ехографията на щитовидна жлеза все още се доплаща.

Ехографията при проследяване на бременност също е широко разпространена, но пакетът, осигурен от НЗОК, включва едва три ехографски изследвания за цялата бременност. Между тях не е високоспециализираната фетална морфология, от която се добива ключова информация за развитието на плода. И масовата практика е бременните да си доплащат ежемесечно за ехография и да плащат сами за феталната морфология, чиято цена е около 100 лв.

Ехографията при друга много масова група болести – тези на млечните жлези, също е по-рядко срещаното изследване по линия на НЗОК. В масовия случай първият избор за изследване, заплащано от НЗОК, е мамография, което е рентгеново изследване и е свързано с облъчване, което е противопоказно за някои групи пациентки и невинаги дава достатъчно детайлна информация. В същото време безопасната ехография, която в много случаи дава и много по-детайлен образ, е покривана само в извънредни случаи. И, както споменахме по-горе, за нея обикновено се чака повече, макар че ехографски апарати има в почти всеки медицински център и много отделни лекарски кабинети.

Ехография като част от редовната профилактика. На практика това изследване не е включено в пакета дейности, свързани с редовната здравна профилактика. От образните изследвания, НЗОК покрива профилактична мамография веднъж на 2 години при жени от 45 до 65 години. Ехокардиография пък се полага единствено на пациентите, включени в рискови групи за сърдечносъдови заболявания от общопрактикуващите лекари.

Ехография и здравна застраховка

Ехографията е изследване, което се поема от здравната застраховка без ограничение в броя и изследваните органи, стига да е в рамките на лимита за финансиране, определен от застрахователната полица. Покриването на изследването спомага и за по-бързото му извършване, без колебание дали да доплатим изисканата за изследването сума или да се борим за направление и да чакаме ред.

Интервюта в медии

Error type: "Forbidden". Error message: "The request cannot be completed because you have exceeded your quota." Domain: "youtube.quota". Reason: "quotaExceeded".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id PL7D64053F99FB705D belongs to a playlist. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.