Доброволно Здравно Осигуряване

Умората – сигнална лампичка за диабет

Умората може да е един от симптоми на диабет

Умората – сигнална лампичка за диабет

Свикнали сме с изтощението след тежкия работен ден. Опитваме се да разпуснем с чаша вино или пуканки пред телевизора вечер. Системната умора, обаче, може да е сигнал за нещо повече от липса на почивка и стрес. Според Американската диабетна асоциация, умората може да е симптом на диабет.

Какво общо имат умората и диабетът?

Умората може да е плод на дисбаланс между нивото на кръвната захар и количеството и ефективността на циркулиращия инсулин. Слабост може да се изпитва и при ниски, и при високи нива на кръвна захар.

61% от новодиагностицираните с диабет тип 2 отбелязват наличие на умора като симптом, сочи проучване на Американската диабетна асоциация, цитирано от Express. Според изследването, умората е вторият най-често споменаван симптом при новодиагностицираните с диабет.

Обикновено липсата на достатъчно сън се компенсира с повече храна. Това, обаче, задълбочава проблема – наслагват се два фактора, липса на сън и излишно хранене, които допринасят за развитието на диабет тип 2 в дългосрочен план.

При диабет хората изпитват хронична умора заради нестабилните стойности на кръвната захар, които вадят от равновесие не само физически, но и имат значение върху емоционалното състояние и психиката.

Как диабетът причинява умора

Организмът на диабетиците не успява да регулира и използва кръвната захар, тогава панкреасът или не произвежда достатъчно инсулин, или той е неефективен.

Глюкоза в кръвта се отделя след всяко хранене. Задстомашната жлеза произвежда инсулин, за да може захарта, отделена в кръвта да бъде усвоена от клетките. Инсулинът един вид отваря „вратичките“ на клетките за нея. Ако глюкозата не бъде използвана от клетките заради ниското количество на инсулин или загубата на чувствителността им към него, остава в кръвоносните съдове. Така клетките стоят „гладни“ и изпитваме умора, липса на енергия. В дългосрочен план високата концентрация на глюкоза в кръвта започва да уврежда съдовете, появяват се усложненията на диабета.

Независимо колко спите, ако ви тормози постоянна умора, трябва да проверите нивата на кръвната си захар и да се консултирате с лекар.

Как да се погрижим за здравето си?

Своевременното посещение при медицински специалист помага за навременното диагностициране и скорошното оздравяване. В ситуацията на пандемия достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно.

Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.