Доброволно Здравно Осигуряване

Какви зарази носят кърлежите?

Какви зарази носят кърлежите?

През лятото прекарваме все повече време на открито. Разходка в парка след работа или пикник през уикенда са чудесно семейно забавление в хубавото време. В парковете и градинките обаче дебнат кърлежите, които са истинска напаст за малки и големи. Макар не всяко ухапване за означава болест, тъй като заразени са 1/5 от паразитите, трябва да сме нащрек.

Лаймска болест

Лаймската болест се проявява от 3 до 30 дни след ухапване от кърлеж, но в някои случаи след месеци и години. През първият стадий се наблюдават кожни промени. На мястото на ухапване се появява зачервяване тип “биволско око”- постоянна нарастващо, по-светло в средата. Болният усеща парене, сърбеж, болка, има грипиподобни оплаквания. Вторият стадий настъпва след около два месеца и засяга различни органи и системи. Увреждане на нервната система се наблюдава в 40% от случаите – менингити, неврити. Третият стадий настъпва в около 10% от заболелите след три месеца до две и повече години с усложнения в засегнатите органи. Често се развива артрит на големите стави. Лечението е с антибиотици.

Марсилска треска

Преносител на марсилска треска е кучешкият кърлеж. Заболяването започва внезапно с висока температура 39-40 градуса, втрисане, ставни и мускулни болки. Температурата продължава 1-2 седмици с лечение и над 20 дни без лечение. Инкубационния период е 3-7 дни. Към третия ден се появява характерния за болестта обрив – в началото червени петна, които преминават в пъпки. През този етап на мястото на ухапването се развива възпалителен болезнен процес с умъртвяване на тъканите, мястото се покрива с кафяво-черна кора. От там микроорганизмите попадат в съседните лимфни възли и по кръвен път проникват в целия организъм. Лечението е с широкоспектърни антибиотици от тетрациклиновата група. 

Ку-треска

Ку-треската се причинява основно от селскостопански животни заразени от инфектирали кърлежи. Затова най-чести жертви са селскостопанските работници. Заразата се предава чрез вдишване на пръски или прах, съдържащи причинителя, но също и чрез консумация на заразени животински продукти. Инкубационният период е 3-30 дни. Болестта започва с висока темпертура, втрисане, мускулни и ставни болки. Повечето от заболелите развиват пневмония. Профилактиката изисква внимание при работа с животни, а млякото и месото да се консумира след термична обработка.

Как да се предпазим?

При разходка в тревисти и гористи местности се облечете подходящо с дълги ръкави и крачоли, завързани накрая или вмъкнати в чорапите, за да не влизат паразитите под дрехите, бели чорапи и светли дрехи, за да се забелязват лесно кърлежите.

След разходка в тревиста местност прегледайте щателно цялото си тяло, а дрехите си пуснете в пералнята. За по-голяма сигурност използвайте репеленти. Домашното куче трябва да се почиства редовно от паразити, но винаги с ръкавици.

Единственият начин да се разбере има ли опасност от заболяване при ухапване от кърлеж е паразитът да се изследва в паразитологична лаборатория след изваждането му.

Ако забележите кърлеж по тялото си, на детето или роднини, в никакъв случай не се опитвайте да го вадите сами, а веднага потърсете лекарска помощ. В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&channelId=&maxResults=8&order=date&type=video&key=AIzaSyBIKYnRmN1axcg4Wb-K5rPAVdEaxGxl4Tk are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.