Доброволно Здравно Осигуряване

Излишните килограми крият риск за щитовидната жлеза

рак на щитовидната жлеза

Излишните килограми крият риск за щитовидната жлеза

Излишните килограми са рисков фактор за развитие на рак на щитовидната жлеза.

А борбата със затлъстяването трябва да бъде приоритет в превенцията на това коварно заболяване. Един на всеки 5-ти случай на рак на щитовидната жлеза през следващото десетилетие ще се дължи на наднормено тегло, прогнозира ново проучване на учени от Университета на Нов Южен Уелс.

Какво трябва да знаем за рака на щитовидната жлеза?

Ракът на щитовидната жлеза е деветият най-разпространен тумор в света. Според авторите на изследването затлъстяването ще бъде причина за 2 от 5 случая на рак на щитовидната жлеза при мъжете и за 1 от 10 случая на рак на щитовидната жлеза при жените през следващите 10 години.

Въпреки факта, че това е тумор между 2 и 3 пъти по-често срещан при жените, отколкото при мъжете, според това проучване случаите на рак на щитовидната жлеза, които се дължат на наднормено тегло през следващите години, ще се увеличат много повече при мъжете, отколкото при жените. Спешно трябва да се обърне внимание на затлъстяването, особено при мъжете, категоричен е ръководителят на проучването д-р Маарит Лааксонен.

Изследователите са анализирали до 7 проучвания с данни от 370 000 участници, което им е позволило да изследват тумори с по-ниска честота на проява. След свързване на данните от тези седем проучвания, които са определяли индекса на телесна маса на участниците в началото на проучването, с национални бази данни за ракови заболявания и смъртност, е била установена връзка между индекса на телесна маса, рака и броя на смъртните случаи, пояснява д-р Лааксонен.

Ракът на щитовидната жлеза обединява всички тумори, които се развиват в щитовидната жлеза, разположени в долната част на шията, до трахеята и под ларинкса.

Как се лекува?

За щастие 90 на сто от туморите на щитовидната жлеза имат добра прогноза и само в 2% от случаите ракът може да стане много агресивен. Това е рак, който обикновено не дава метастази и се отстранява оперативно.

Превенцията на рака на щитовидната жлеза предполага редовни посещения при ендокринолог. В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.