Доброволно Здравно Осигуряване

Как да усетим парфюма си след коронавирус?

загуба на обоняние коронавирус

Загуба на обоняние – как да усетим парфюма си след коронавирус?

Един от най-честите симптоми на COVID-19 е загубата на обоняние. Често това състояние се наблюдава дълго след отшумяването на инфекцията. За да си върнем усещането за аромати, след изкаран коронавирус, ще ни помогне обонятелна тренировка.

Тя стимулира възстановяването на обонятелните невронни вериги в централната нервна система, твърдят учени от Дрезденския университет. Освен тяхна, тренировката е дело и на техни колеги от Медицинския университет във Виена, Университета “Източна Англия”, Медицинския институтит в Кьолн и Вроцлавския университет. Като най-рано се подобрява усещането за мирис при по-възрастните пациенти.

Над една четвърт от населението с коронавирус съобщава за промени в обонянието си, споделя авторът на проучването проф. Карл Филпот.

Според изследването появата на паросмия се асоциира с подобряване в състоянието при пациенти загубили обонянието си и изпълняващи обонятелната терапия. Паросмията е симптом, при който пациентите изпитват променени и обикновено неприятни аромати, например вместо миризма на лимон, може да е налична миризма на гнило.

Обонятелната тренировка включва опит за разпознаване на поне 4 аромата, 2 пъти дневно в порядъка на няколко месеца или до изчезване на симптома.

В основата й е невропластичността – възможността на мозъка да компенсира за различни увреждания в неговата функция.

В проучването участие взели 143 доброволци. Те получили различни пакети с набор от аромати като евкалипт, лимон, роза, ягода, канела, шоколад и др. Тяхното обоняние било проверено в началото на проучването и след 6-месечна тренировка на мириса. 

Наличието на паросмия и влошена мирисна идентификация, са признаци за значително клинично подобрение, твърдят лекарите от екипа. Те обясняват, че арома тренировка подпомага възстановяването на нервните пътища на обонянието.

При загуба на обоняние – какво да правим?

Загубата на обоняние вследствие на коронавирус може да продължи едва няколко дни, но може и седмици. Също така, този симптом може и да не е вследствие на такава инфекция. Независимо каква е причината, е важно да се консултирате с лекуващия ви лекар. Своевременното посещение при медицински специалист помага за навременното диагностициране и скорошното оздравяване.

В ситуацията на пандемия, достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно.

Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.