Доброволно Здравно Осигуряване

Как да не объркаме настинката със синузита?

настинка, грип, синузит

Как да не объркаме настинката със синузита?

Есента е тук,  но със захлаждането на времето идват и настинките. Ако се събудим със силна хрема, трябва да се запитаме дали сме се сдобили с обикновена настинка, която просто трябва да премине с времето, или причината е инфекция на синусите, която вече се нуждае от лечение. Защото двете състояния имат доста общи симптоми, но за всяко от тях има някои характерни признаци.

Хрема, главоболие, запушен нос, кашлица и умора са симптоми и за настинка или друга вирусна инфекция, и за синузит.

Настинка – как да я познаем?

Настинката обикновено е плод на инфекция, която се причинява от вирус, който атакува горните дихателни пътища. Над 200 различни вируса са способни да причинят настинка, но най-често това е  риновирусът. Обикновено настинката отшумява в рамките на няколко дни. Понеже причинителят е вирус, я не се лекува с антибиотици. Почивка и прием на топли храни и течности побеждават този вирус.

Какво е синузитът?

Синузитът обаче обикновено се причинява от бактериална инфекция, въпреки че може да бъде причинена от вирус или гъбички (плесен). В някои случаи може да развие инфекция на синусите след обикновена настинка. Настинката може да доведе до възпаление на лигавицата на синусите, което да затрудни правилното дрениране на секретите. Това може да доведе до задържане на секрет в синусовите кухини, което от своя страна може да създаде благоприятна среда за размножаването и разпространението на бактерии.

Можете да се развие остра синусова инфекция или хроничен синузит. Острата инфекция на синусите обикновено продължава по-малко от месец. Хроничният синузит продължава повече от три месеца, като след отшумяване на симптомите, те често се завръщат отново. Симптомите на синусовата инфекция могат да продължат седмици наред , особено без лечение.

Синусите са пълни с въздух кухини, разположени зад скулите и челото и около очите. Когато се възпалят, това може да доведе до болки в тези области. Синузитът също може да причини болка в зъбите, въпреки че тяхното здраве обикновено не се влияе от инфекцията на синусите.

Изложени на повишен риск от настинка или бактериална инфекция са пациентите с отслабена имунна система, децата и пенсионерите.

Как да се справим?

Ако общото ви неразположение продължи повече от седмица, а досадното главоболие и запушен нос продължат да ви измъчват, трябва да посетите лекар. Защото с чайчета и пилешка супа няма да ви мине, дори рискувате сериозно да се влошите.

Своевременното посещение при медицински специалист помага за навременното диагностициране и скорошното оздравяване. В ситуацията на пандемия достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно.

Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.