Доброволно Здравно Осигуряване

Пробиотици при коронавирус облекчават симптомите

Пробиотици при коронавирус облекчават симптомите

Известно е, че доброто чревно здраве държи редица болести надалеч. Оказва се, че приемът на пробиотици при коронавирус помага и за по-леко преболедуване. Според ново клинично проучване, проведено в САЩ, пробиотиците спомагат за редуциране на симптомите на COVID-19.

Учените установяват, че ежедневната употреба на пробиотика Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) предпазва от развитие на симптоми на коронавируса. Положителният ефект е в случаи, когато се използва като постекспозиционна профилактика след среща с SARS‑CoV‑2 в рамките на седмица.  Според проучването, профилактиката с бактериалните видове Lactobacillus би могла да спре развитието на инфекциите на горните и долните дихателни пътища, да подобри резултатите в случаите на пневмония и дори да намали тежестта на сепсис при здрави бебета. Следователно приемът на пробиотици понижава риска от тежки усложнения при COVID-19.  От наблюдаваните до момента пробиотици, Lactobacillus rhamnosus GG дава най-добри резултати в проведените различни клинични проучвания и in vivo експерименти.

Екип от изследователи в САЩ, ръководен от Д-р Пол Уишмайер и Хелън Танг от Медицинския факултет на университета Дюк, проучва предполагаемите ползи от ежедневната употреба на LGG при домакинства с COVID-19. В проучването участват 182 лица на възраст над една година. Всички те са имали контакт с човек с COVID-19 през последните седем дни. Половината от участниците започват ежедневен прием на LGG, а другите на плацебо в продължение на 28 дни. След това изследователите събират проби от техните изпражнения, за да направят оценка на микробиома. Участниците, които са приемали LGG, са по-малко склонни да развият симптоми до 28 ден. Самата проява на заболяването започва по-късно в сравнение с плацебо групата. При проявата на симптомите не се наблюдават значими различия между половете. Въпреки това възрастните участници в проучването по-често съобщават за симптоматични прояви. По анализа на микробиома ясно се забелязва, че след прием на LGG, количеството на Lactobacillus rhamnosus в червата значително се е повишило.

Оказва се, че LGG пробиотикът може да подсигури известна защита срещу развитието на COVID-19. Освен това той би могъл да бъде полезен за смекчаване на симптомите, когато се приложи като профилактика в рамките на седем дни след заразяването с коронарируса, пише www.medrxiv.org.

 Кой е най-добрият пробиотик за вас ще разберете след посещение при гастроентеолог.

В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.