Доброволно Здравно Осигуряване

Инсулиновата резистентност е коварна, но обратима

Инсулиновата резистентност е коварна, но обратима

инсулинова резистентност диабет

Повечето хора с инсулинова резистентност не знаят за състоянието си или осъзнават, че го притежават едва след като открият, че страдат от захарен диабет тип 2. Инсулиновата резистентност е коварна, защото е изключително безсимптомно състояние, което се проявява далеч във времето с усложненията си – метаболитен синдром (дислипидемия, хипертония, обезитет, хиперурикемия), диабетно стъпало, диабетна ретинопатия, диабетна нефропатия и др. Ако обаче научим за инсулиновата резистентност навреме, можем да предотвратим развитието на диабет.

Какво е инсулинова резистентност?

Инсулиновата резистентност е състояние, при което секретираният инсулин не се използва ефикасно от организма. Когато клетките на мускулите, черният дроб и мастната тъкан станат “резистентни” към действието на инсулина, глюкозата се задържа в кръвта, вместо да се абсорбира. За да компенсира, панкреасът секретира все повече инсулин, за да регулира нивата на кръвна захар. С течение на времето бета клетките на панкреаса се изтощават и секреторната им функция се нарушава.

Как да се предпазим от усложнения?

Информираността за наследственост и редовният ежегоден скрининг на рискови групи хора – заседнал начин на живот, стрес, напреднала възраст и възраст над 35 и др. може да предотврати или поне забави значимо във времето развитието на диабет втори тип, както и неговите усложнения.

Диагнозата се поставя чрез изследване на серумна глюкоза, инсулин, гликиран хемоглобин, глюкозо-толерантен орален тест, изчисляване на т.нар. HOMA-index.

Важно е да се знае, че инсулиновата резистентност е обратимо състояние. С промяна в начина на живот в правилна посока и добър, стриктен контрол и воля може да предотврати диабета или поне да го отложи години във времето.

Обикновено инсулиновата резистентност се комбинира с т.нар. метаболитен синдром – обезитет, хипертония, дислипидемия, хиперурикемия. Крайната идеална цел е постигане на нормален индекс на телесната маса – BMI (Body Mass Index), който има нормални стойности между 18,5-25. Изчисляването му е лесно и достъпно с онлайн калкулатори или пък по формулата BMI = телесното тело (кг) / височина на квадрат (м).

От съществено значение за ранното откриване на преддиабетно състояние е своевременното посещение при медицински специалист. Своевременно поставяне на диагнозата е от съществено значение. Това ще направи възможна профилактиката на опасните последствия, които рязко влошават качеството на живот на пациентите.

В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.