Доброволно Здравно Осигуряване

Празниците идват! Какво да правим при хранително отравяне?

хранително отравяне

Празниците идват! Какво да правим при хранително отравяне?

Коледните и новогодишните празници чукат на вратата. Очакват ни тежки трапези с пържолки, баклавички, руйно вино и още куп кулинарни изкушения. По празниците обаче, освен рискът от преяждане и препиване, съществува и опасността от хранително отравяне.

Похапвате вкусно ястие и малко след това стомахът ви започва да се схваща и заплита, наред с други дискомфортни или болезнени симптоми. Това може да означава, че сте получили хранително отравяне. Колко скоро ще започнете да се чувствате зле, зависи от вида на замърсителя в храната иможе да варира от 30 минути до 4 седмици.

Какво е хранително отравяне и как да го разпознаем?

Хранителното отравяне е инфекция или дразнене на храносмилателния тракт, което се разпространява с храна или напитки. Вирусите, бактериите и паразитите причиняват повечето хранителни отравяния.

Има много възможни причини за хранително отравяне, но всички те включват замърсени храни. Това може да се случи докато продуктите се обработват, докато се изпращат и продават или докато се приготвят. Яденето на храна, която е била твърде дълго извън хладилника, приготвяне на ястия с непочистени прибори или от човек, който не си е измил ръцете, може да доведе до хранително отравяне.

Симптомите са неразположение, гадене, повръщане, диария, повишена температура. При появата им не бива да прибягвате до самолечение, тъй като отравянията са два вида: токсико-инфекциозни и неинфекциозни.

Видове хранителни отравяния

Най-разпространен е първият тип (токсико-инфекциозни), при който в тялото проникват патогенни микроорганизми от развалена храна.

Неинфекциозното отравяне е свързано с попадане заедно с храната на химически или природни токсини – това може да е останал по повърхността на плодовете и зеленчуците тор или консумация на отровни гъби. Вторият тип е по-опасен, поради което незабавно трябва да потърсите лекарска помощ.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Независимо от типа хранително отравяне, от медицинска помощ се нуждаят децата, бременните и кърмачките, както и пенсионерите. Хората с хронични заболявания също са изложени на по-висок риск от усложнения от хранително отравяне и трябва незабавно да потърсят лечение.

Дехидратацията е най-честото усложнение при хранително отравяне. При диария и повръщане тялото губи течности и електролити и така организмът ни се обезводнява. В такъв случай се налага незабавно да потърсите лекарска помощ, тъй като дехидратацията може да доведе до увреждане на вътрешните органи.

От съществено значение за успешното и бързо възстановяване след хранително отравяне е своевременното посещение при медицински специалист. В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно.

Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.