Доброволно Здравно Осигуряване

3 прегледа, които да не забравяме след раждане

Преглед след раждане

3 прегледа, които да не забравяме след раждане

Раждането на дете е преобръщащо живота събитие за всяко семейство, а най-вече за жената. В месеците след раждането на преден план е всичко около детето, а грижата на майката за себе си остава някъде за в бъдещето. Но нека не забравяме, че бременността и раждането не са маловажни събития за тялото на жената и последващите ефекти от тях невинаги отшумяват бързо и лесно. Днес ви напомняме за няколко прегледа, които е желателно да си направите в месеците след раждането, особено ако имате някои от посочените симптоми.

Годишен профилактичен преглед при личния лекар

Независимо че може да сте родили скоро, да сте посещавали различни лекари в последните месеци и да сте били под наблюдение в болница, в никакъв случай не пропускайте да отидете и на годишния си профилактичен преглед при личния лекар, ако е дошло време за това. Разбира се, не е фатално да го отложите с месец-два, ако нямате оплаквания, но не си позволявайте да го пропускате за годината или да го забавяте много. Той неслучайно е задължителен и може да спомогне за откриването на неподозирани проблеми или за нововъзникнали след раждането. Ако личният ви лекар е и педиатър на детето, работата ви значително се улеснява, тъй като така или иначе ходите на детска консултация поне веднъж месечно. Просто си запишете допълнителен час и за профилактичния преглед.

Гинеколог и цитонамазка

След раждането, имате право на един безплатен преглед до 30 дни от изписването от болницата. Желателно е да посетите гинеколога си и около 6 месеца по-късно, за да се уверите, че възстановяването на детеродните органи се е случило успешно, дори ако нямате никакви оплаквания. Също така, веднъж годишно ви се полага цитонамазка – личният лекар трябва да ви даде направление за акушер-гинеколог, който ще вземе материал за изследването.

Ендокринолог

„Наместването“ на хормоните след раждането може да отнеме няколко месеца и обикновено в първите месеци след появата на бебето майките страдат от множество ефекти от това, като промени в настроението, свръхчувствителност, косопад, загуба или качване на килограми. Ако и след шестия месец това напрежение продължава или забелязвате нови необичайни състояния, консултацията с ендокринолог е желателна. Сравнително често срещано явление след раждане е постпарталният тиреоидит – нарушение на функцията на щитовидната жлеза, което може да премине през различни форми на дисфункция. Признаци могат да бъдат всички гореизброени, също свръхчувствителност към студ или топлина, депресия, умора, храносмилателни смущения, рязка загуба или покачване на тегло при непроменено хранене. В много от случаите това нарушение преминава без външна намеса за няколко месеца, но в други може да се усложни. В месеците след раждането може да се отключат или изострят и други проблеми с щитовидната жлеза, като автоимунен тиреоидит на Хашимото. Затова е разумно да посетите ендокринолог поне за консултация, ако не се чувствате комфортно месеци наред след раждането.

Въпреки грижите около бебето, не забравяйте да се вслушвате и в сигналите на собственото си тяло и да се консултирате с лекар при всяко съмнение, че нещо не е наред. Най-малкото, което можете да направите, е да споделите опасенията си с личния лекар. Не пропускайте и всяка възможност за профилактичен преглед, например ако се организира от работодателя ви, имате го включено като услуга в здравната застраховка или видите кампания за безплатни профилактични прегледи в някой медицински център.

Интервюта в медии

Error type: "Forbidden". Error message: "The request cannot be completed because you have exceeded your quota." Domain: "youtube.quota". Reason: "quotaExceeded".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id PL7D64053F99FB705D belongs to a playlist. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.