Доброволно Здравно Осигуряване

Слабият имунитет води до цистит

Слабият имунитет води до цистит

Ако ви измъчват често уриниране с болки и парене в продължение на дни, вероятно страдате от цистит. Това е възпаление на лигавицата на пикочния мехур, от което се оплакват по-често дамите. Заболяването протича остро или хронично. Причината за него може да бъде инфекциозен агент (бактерии, гъбички или вируси) и неинфекциозна (различни медикаменти, радиация).

Най-често циститът се причинява от бактерии от семейство Enterobacteriaceae, особено от най-известния представител на семейството Escherichia coli. Те са част от нормалната микрофлора на човека и при определени условия могат да попаднат в пикочния канал, да навлязат в пикочния мехур и да доведат до цистит. Това може да се случи когато са занижени защитните сили на организма, при различни придружаващи заболявания, продължително носене на катетър, лоша лична хигиена и др.

Освен  честото уриниране с парене, симптомите могат да включват  и мътна урина понякога с наличие на кръв, позиви за уриниране дори след изпразване на пикочния мехур, висока температура.

Циститът засяга предимно дамите, тъй като уретрата (пикочният канал) при тях е значително по-къса и предразполага към по-лесното проникване на уропатогените до пикочния мехур. Освен това пикочният канал на жените се отваря на нивото на влагалището и е в непосредствена близост с ануса. Това са две зони, които нормално са колонизирани от различни бактерии, които ако не попаднат в пикочния канал или други стерилни области не водят до патология. При мъжете уретрата е дълга и извита, което прави пътя на бактериите до пикочния мехур значително по-труден. От случаите на цистит едва около 10% са при мъже, като при повечето от тях се касае за разпространение на инфекцията от друг близък до пикочния мехур, орган, а не от външна колонизация.

Причини за цистит

Разпространено е схващането, че циститът се причинява от настинка, но това не е вярно.  Настинката е предразполагащ фактор, който снижава имунитета и прави хората по-податливи на различни микробни причинители, водещи до появата на различни заболявания в това число и цистита.

Друга форма на цистит е т.нар.  интерстициален цистит, който протича по автоимунен механизъм – имунните клетки на организма атакуват клетките на пикочния мехур. Възможно е да се развие цистит след травма на пикочния мехур. Това най-често се случва при жени след нараняване на мехура по време на полов акт.

Как да го разпознаем и реагираме?

Единственият надежден метод за поставяне на диагнозата цистит е микробиологичното изследване на урината.  Изследва се прясна сутрешна урина, в която се установява причинителя.

Важно е при появата на характерните за цистита симптоми да се потърси лекарска помощ, тъй като често сериозни заболявания (като тумори на пикочния мехур) протичат с подобна симптоматика. Самолечението дори когато наистина се касае за цистит може да доведе до хронифициране и рецидивиране на инфекцията. Приемането на препарати и добавки без лекарско предписание не е желателно, тъй като  може да доведе до хронифициране на процеса и появата на опасни трудно поддаващи се на лечение усложнения.

В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.