Доброволно Здравно Осигуряване

Допълнителната здравна застраховка – пътят към щастливите служители

Допълнителна здравна застраховка от работодател – пътят към щастливите служители

допълнителни здравни застраховки, социални придобивки

Допълнителните застраховки, най-вече допълнителните здравни застраховки, са най-желаната екстра от служителите при постъпване на работа. Неслучайно те са и една от най-разпространените допълнителна придобивки, предлагани от работодателите извън Източна Европа. Добрата новина е, че тази тенденция започва да се разпространява и в нашия район и допълнителната здравна застраховка вече е привилегия само на служителите в големите мултинационални компании. Все повече български работодатели оценяват нейната важност и правят тази инвестиция.

Защо всички искат застраховка?

Осигуряването на качествено здравеопазване на достъпна цена за всеки не е проблем само в България. Всеизвестни са недостатъците на българското обществено здравеопазване и хилядите ограничения, произтичащи от него, но подобни проблеми съществуват в цял свят. Известен факт е, че в САЩ до преди няколко години изобщо не можеше да става дума за задължителни здравни вноски и обществено здравеопазване, а здравната реформа на президента Барак Обама, която целеше да промени това, срещна повече критици, отколкото поддръжници. В тази държава осигуряването на грижа за здравето винаги е било индивидуална отговорност на всеки и решението е било чрез здравна застраховка, чиято цена там никога не е била ниска. Затова и осигуряването на такава застраховка от работодателя винаги е било желан бонус за служителите.

Тези твърдения се подкрепят и от изследване на Harvard Business Review между 2000 служители в САЩ на възраст между 18 и 81 години. Те са били попитани каква тежест имат различните видове социални придобивки при вземането на решение за постъпване на нова работа. Изборът е между високоплатена работа без придобивки и по-нископлатена с различни социални придобивки. Осигуряването на здравна и дентална грижа се оказва най-желаната придобивка от служителите и 88 % от тях са на мнение, че тя има сериозно значение при избора на работно място. На следващо място е възможността за гъвкаво работно време, по-дълги отпуски и възможности за работа от къщи.

Здравната застраховка е най-желана от служителите, но и най-скъпа екстра за работодателите в САЩ. Тя струва средно 6400 долара на година на служител или около 18 000 долара, ако се осигурява пакет за цялото семейство. Въпреки това, остава една от най-предлаганите, особено когато за компанията е важно да разполага с ефективни, лоялни, висококвалифицирани служители, които ще изпълняват задълженията си със спокойствие и желание.

Здравните застраховки в България

През последните години здравните застраховки стават важна придобивка и за служителите в българските компании и все повече български бизнеси оценяват важността и ползата от тях. Това отчита Анита Кирилова, Директор Агенции в MetLife.

„Първоначално, преди 10-ина години, обичайно придобивките за служители бяха запазена марка на мултинационалните компании. През последните години ни прави впечатление, че все повече български компании започват да гледат в тази посока“, каза тя и припомни, че последните проучвания показват, че повече от 70% от служителите считат именно работодателя за отговорен за тяхната финансова стабилност, включително в неблагоприятни ситуации.

„Не бива да забравяме, че доста български специалисти вече получават своето образование извън България, и връщайки се да работят тук, те се връщат с нагласа и очаквания, които пряко са свързани с придобивките за служители. А животозастраховането и грижата за здравето са сред най-често срещаните придобивки извън пределите на Източна Европа“, напомня Анита Кирилова.

Какви видове здравни застраховки се предлагат в България?

Допълнителна здравна застраховка

Най-разпространената е доброволната здравна застраховка, известна по-рано като допълнително здравно осигуряване. В зависимост от избрания пакет, застраховката дава право на застрахованите служители на посещения при лекари специалисти и изследвания без да се редят на опашки при личния лекар за направления и като си спестят голяма част от бюрокрацията, когато им се наложи да отидат на лекар. Също така, застраховката обикновено дава улеснен достъп до желания специалист, което е от ключово значение, когато проблемът не може да търпи дълго отлагане. Здравните застраховки често покриват и екстри при болничен престой като избор на екип, престой в частни здравни заведения и допълнителни консумативи при болничното лечение или при операция. Разходите за лекарства също често са включени в пакетите.

Въпреки че рядко се поемат изцяло от работодателя, доброволните здравни застраховки са много желани от служителите, тъй като цената им е особено атрактивна, когато са сключени чрез работодател. Според избраните покрития, тя може да варира между 30 и 60 лв на месец, което е символична сума, в сравнение с всички останали данъци и осигуровки, които се удържат ежемесечно, а предимствата са много на брой.

Застраховка Критични болести

Това е един от по-новите продукти на българския пазар, които също набират популярност през последните години. Сключването ѝ обикновено е индивидуално, но при повече желаещи в рамките на една компания, също биха могли да бъдат договорени преференциални условия. Застраховка Критични болести дава възможност за лечение на тежки заболявания, напр. онкологични, в клиники по цял свят с лимит на покритие до 2 млн. лв. По отношение на работодателите, осигуряването на такава застраховка на всички служители все още не е масова практика, но много ръководители го смятат за важна инвестиция за защитата на висшия мениджмънт и най-ценните кадри в компанията.

Застраховка Живот

На българския пазар застраховките живот са сравнително непопулярни, особено що се отнася до предлагането им като социални придобивки. В много западни страни обаче те се нареждат по важност до здравните застраховки. Една от най-желаните им разновидности са пенсионните планове, които осигуряват редовни вноски за пенсия в частен фонд. Рисковите застраховки живот също са популярни, особено за служители на високи позиции.

Какво печелят работодателите като предлагат застраховки на служителите си?

На първо място, осигуряването на допълнително застрахователно покритие на служителите допринася за тяхното спокойствие и желание за работа, и съответно за тяхната ефективност на работното място. Също така, навременната и качествена здравна грижа е предпоставка за по-малко болнични и отсъствия от работа. Не на последно място, здравните застраховки на служителите се признават за разход на фирмата и дават възможност за данъчни облекчения. Неслучайно популярността точно на тези продукти расте непрекъснато и все повече служители ги търсят като екстра при постъпване на работа.

Как да сключим допълнителна здравна застраховка?

Ако сте служител и все още работодателят ви не предлага тази социална придобивка, можете да повдигнете въпроса пред прекия си ръководител или да попитате в отдел Човешки ресурси дали не се планира сключването на подобна застраховка. Възможно е работодателят също да е обмислял този въпрос, но да не е сигурен колко от служителите биха имали желание. Добронамереното и неангажиращо задаване на въпрос едва ли ще ви изиграе лоша шега.

Ако сте работодател и проучвате възможностите да застраховате служителите си, свържете се с нас, за да ви предложим различни решения и да ви помогнем да изберете най-доброто. На българския пазар вече има много застрахователни компании, които предлагат здравни застраховки, и ориентирането във всички оферти не е лесно. Също така, в последните месеци на годината много от компаниите предлагат преференциални оферти за нови клиенти и сега е чудесно време да ги проучите.

Интервюта в медии

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.