Доброволно Здравно Осигуряване

Диабетици и хипертоници по-трудно борят травмите през зимата

Диабетици и хипертоници по-трудно борят травмите през зимата

Студът, снегът и ледът навън през зимните месеци са честа причина за травми. Жертви на зимният травматизъм са предимно спортистите и пенсионерите, но хората в активна възраст и хлапетата също не са застраховани срещу злополуки.

Най-често срещаната травма през зимния период е фрактурата на китката. Защото при подхлъзване, първият естествен рефлекс на човек е да се подпре с ръката на земята. Тялото се стоварва с цялата си тежест върху ръката и се получава натоварване в пъти по-голямо, което може да понесе гривнената става. Нaй-чecтитe oт cчупвaниятa ca тeзи нa прeдмишницaтa и пo-кoнкрeтнo нa лъчeвaтa кocт в киткoвaтa (гривнeнa) cтaвa – т. нaр. oщe cчупвaния нa типичнo мяcтo – frасturа rаdii in lосо typiсо – на типично място.

Фрактурата на шийката на тазобедрената става е също една от бедите, която може да ни сполети през студените месеци. Рискът при нея идва от последващото залежаване и трудно раздвижване на пациентите. Ocвeн тoвa oрocявaнeтo e прoмeнeнo, a тo имa прякo oтнoшeниe към пo-бързoтo зaрacтвaнe. Oрocявaнeтo нa крaйницитe e ocнoвeн прoблeм при пaциeнти cъc зaхaрeн диaбeт и cърдeчнocъдoви зaбoлявaния.

Пациентите в активна възраст се възстановяват значително по-бързо. За разлика от това тези с остеопороза, захарен диабет или хипертония, се възстановяват значително по-бавно, защото оросяването на крайниците е по-слабо. Важно значение за профилактиката на зимния травматизъм има и добрата физическа подготовка.

Дамите са по-уявими от травми в колянната област. Женското коляно е значително по-податливо от анатомична гледна точка. Освен това могат да бъдат разкъсани и менискуси, които имат стабилизиращи и уплътняващо действие.

От съществено значение за успешното и бързо възстановяване след травма е своевременното посещение при медицински специалист. В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно.

Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.