Доброволно Здравно Осигуряване

Нови препоръки от СЗО за консумацията на сол

Нови препоръки от СЗО за консумацията на сол

Любителите на солените храни и напитки са по-застрашени от инсулт и сърдечни заболявания. Неслучайно солта е наричана бялата смърт. Прекаляването със сол в менюто доказано вреди на здравето ни, ето защо Световната здравна организация (СЗО) наскоро публикува новите си насоки за ограничаване на съдържанието на натрий в храните.

Солта в съвременното хранене

Около 11 млн. смъртни случая годишно са свързани с лошия начин на хранене, от които 3 млн. се дължат на прекомерен прием на сол. Повечето хора консумират двойно повече от препоръчания от СЗО дневен прием на сол от 5 грама. Целта е той да бъде намален под 5 грама в следващите 4 години. Затова СЗО създаде ново ръководство с насоки за съдържанието на натрий в над 60 категории храни. Те ще служат като ориентир на правителствата и производителите на храни в мерките за ограничаване приема на сол.

Според генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус хранително-вкусовата промишленост също трябва да се включи в тези мерки, защото преработените храни са бързо нарастващ източник на натрий в световен мащаб. Той е на мнение, че повечето хора не знаят колко натрий консумират и не са наясно с рисковете, които създава това“. Гебрейесус е категоричен, че са необходими държавни политики и за подобряване на културата на хранене. Успешен пример за подобна държавна политика е въвеждането на препоръки за съдържание на сол в храните в Обединеното кралство. Това е довело до спад от около 15% в приема на сол между 2003 г. и 2011 г.

Преработените храни често съдържат различни количества натрий в различните страни. С помощта на единните критерии за съдържание на сол ще може да се постигне целта на СЗО за 30% по-малък прием на сол до 2025 г.

Насоките за съдържание на натрий включват широк спектър от преработени и пакетирани продукти, които значително допринасят за прекомерния прием на сол, като хляб, чипс, месни продукти, сирене, мюсли, шоколад и др.

Защо да ограничим солта?

Прекомерният прием на сол повишава кръвното налягане и увеличава риска от сърдечни заболявания, които са водеща причина за смъртност от неинфекциозни заболявания в световен мащаб. На тях се дължат 32% от всички смъртни случаи в света. По-малкият прием на сол е ефективен начин за превенция на сърдечно-съдовите и чернодробните заболявания, хроничното бъбречно заболяване, затлъстяване и рак на стомаха.

Профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания изисква редовно посещение при кардиолог. Но в ситуацията на пандемия  достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&channelId=&maxResults=8&order=date&type=video&key=AIzaSyBIKYnRmN1axcg4Wb-K5rPAVdEaxGxl4Tk are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.