Доброволно Здравно Осигуряване

Слънцето и рака на кожата – какво трябва да знаем?

Слънцето и рака на кожата – какво трябва да знаем?

Малки и големи се радват на слънцето и топлото време. Зоват ни басейните и плажовете. Мнозина искат да се радват на хубав тен, пък бил той и изкуствен и придобит в солариума. Трябва да сме наясно обаче, че прекомерното излагане на слънце или лъчение от солариуми крие риск от развитие на рак на кожата.

Плоскоклетъчен рак на кожата – какво е това?

Плоскоклетъчният рак на кожата, известен също като сквамозноклетъчен карцином на кожата, е вид рак на кожата, който се развива при неконтролируемото делене на сквамозните клетки от слоевете на епидермиса. Според проучванията плоскоклетъчният рак е втората най-често срещана форма на рак на кожата.

Заболяването най-често се появява в области, изложени на UV лъчение, като лицето, ушите и ръцете, но може да се появи и в устата, в аналната област и върху гениталиите.

Сквамозните клетки са тънките, плоски клетки, които изграждат епидермиса – най-външния слой на кожата. Други части на тялото, включително белите дробове, лигавицата и пикочните пътища, също имат слоеве сквамозни клетки, от които също може да се развие рак. Плоскоклетъчният рак на кожата се причинява от промени в ДНК на тези клетки, които ги карат да се делят и множат неконтролируемо. Ултравиолетовите лъчи (UV) са най-честата причина за ДНК мутациите. Източници на UV лъчението са слънчевата светлина и солариумите.

Как да го разпознаем?

Хората, които имат плоскоклетъчен рак на кожата, често развиват люспести, червени петна, отворени рани или брадавици. Тези необичайни образувания могат да се развият навсякъде по тялото, но най-често се срещат в области, които получават най-голяма експозиция на ултравиолетово (UV) лъчение, било от слънчева светлина или от солариуми или лампи.

Състоянието обикновено не е животозастрашаващо, но може да стане опасно, ако не бъде лекувано. Защото образуванията могат да нараснат и да се разпространят в други части на тялото, причинявайки сериозни усложнения.

Сред рисковите фактори за плоскоклетъчен рак на кожата са светла кожа, светла коса и сини, зелени или сиви очи, дългосрочно излагане на UV лъчение.

В ранните си стадии плоскоклетъчният рак често се представя като люспест, червеникав участък, който с напредването си може да се превърне в повдигната бучка, която продължава да расте. На мястото може също да се образува коричка или кървене. В устата този рак се развива като язва (раничка) в устата или бяло петно.

Какво да правим при съмнение?

В някои случаи новообразуванието може да се развие при вече съществуваща лезия, бенка или родилен белег. Всички съществуващи лезии или рани, които не зараснат, също могат да показват плоскоклетъчен рак на кожата. Важна е незабавната консултация с дерматолог, ако бъдат забелязани някои от тези симптоми. Ранната диагностика и лечение са от решаващо значение за предотвратяване на усложнения.

В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&channelId=&maxResults=8&order=date&type=video&key=AIzaSyBIKYnRmN1axcg4Wb-K5rPAVdEaxGxl4Tk are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.