Доброволно Здравно Осигуряване

Какви летни вируси дебнат по морето?

Какви летни вируси дебнат по морето?

Броим дните до летния отпуск, резервирали сме места в мечтания курорт и вече дори ни мирише на море. През лятото обаче има скок на хранителни натравяния и чревни инфекции. В жегите бактериите се размножават по-активно, а продуктите се развалят по-бързо. За да не се превърне в кошмар дългоочакваната ни ваканция, трябва да сме нащрек.

Особености на летните вируси

За разлика от зимните вируси, за които са по-характерни респираторните проблеми, хремата и кашлицата, летните вируси атакуват най-вече стомашно-чревния тракт. Инфекциите, засягащи храносмилателната система, са вирусни и бактериални. Заразяването става от заразена храна и от болен човек или здрав заразоносител при неспазване на хигиена след ползване на тоалетна. При вирусните причинители децата се заразяват и по въздушно-капков път.

Повръщане, диария, повишена температура, отпадналост и липса на апетит са сред симптомите на летните вируси. Подобен вирус може да ни покоси в летните курорти, където има много събрани хора накуп, както и около водни басейни със съмнителна чистота. Къпането в басейн също създава условия за разпространение на тези вируси, особено, ако поддръжката не е на ниво. Съмнителната хигиена на ресторанти и заведения за бързо хранене в морските курорти също е сериозна предпоставка за разпространение на опасни вируси.

Как да се предпазим?

За да се предпазим, трябва да спазваме някои прости правила. Мийте редовно ръцете, особено преди хранене и след тоалетна. Тази елементарна мярка може да ни спаси и от хепатит А.

Предпочитайте варено пред печено месо. При печене термичната обработка обхваща само външните слоеве и в средата могат да останат незасегнати причинителите на чревни инфекции. Особено опасна е каймата. Тя бързо се разваля и трябва да се избягва през лятото.

В жегите трябва да се избягва и употребата на сурови яйца в кремове и като застройка на супи. Яйцата трябва да се варят минимум 10-15 минути. Преди употреба те трябва да се измият с топла вода и сапун. Избягвайте торти, палачинки, кремове, тулумбички, особено ако се предлагат на открито. Захарта в тях е отлична хранителна среда за развитието на различни микроорганизми, включително и на най-опасната хранителна инфекция – стафилококовата. За десерт през лятото предпочитайте плодове. Те трябва да са измити много добре, защото също могат да бъдат източник на зараза.

Не се къпете в съмнителни водоизточници – язовири, езера, гьолове и реки. Понякога съседните населени места изхвърлят в тях отпадните си води и може да се заразите.

Какво да правим, ако хванем летен вирус?

Ако все пак станете жертва на летен вирус, не чакайте да се влошите, а потърсете лекарска помощ. В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&channelId=&maxResults=8&order=date&type=video&key=AIzaSyBIKYnRmN1axcg4Wb-K5rPAVdEaxGxl4Tk are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.