Доброволно Здравно Осигуряване

По-здрави са активните, а не слабите

Да се разделим с излишните кг е в топ 3 на целите, които хората си поставяме всеки януари. Ако загърбим суетата, и поставим здравето на първо място, трябва да си дадем сметка, че физическата активност е по-важна от показанието на кантара. Понижаването на килограмите има благоприятен ефект върху доброто цялостно състояние на хората, но по-важна е физическата активност. Сред специалистите, подкрепящи това твърдение, е професорът по физиология на упражненията в Колежа по здравни решения към Държавния университет в Аризона – Глен Гасер.

 Неговите изследванията се фокусират върху влиянието на упражненията и диетите върху сърдечносъдовата система и цялостното здраве на човешкия организъм. Проф. Гасер има множество публикации, разглеждащи мускулната ефективност по време на тренировки, както и консумацията и усвояването на кислород по време и след тях. Скорошно проучване, в което участва, разглежда различните позитиви за човека след повишаването на неговата физическа активност.

Каква е връзката между спорта и здравето

Целенасочената отслабване често се свързва с понижаване на смъртния риск. Благоприятните ефекти се забелязват най-много сред хора със затлъстяване или такива с диабет тип 2. Но точните килограми, с които се е понижило общото тегло на човека, не водят до различия в риска от смърт. Това означава, че загубата на повече килограми невинаги означава по-малък риск. Повече движение и по-здравословно хранене са факторите за добро цялостно състояние на човека и неговата продължителност на живота. Отслабването не е равнозначно на по-добро здраве.

Упражненията могат да понижат риска от смърт с поне 15%, а в някои случаи този процент може да достигне до 50, сочат различни проучвания.  След промяна в начина на живот рискът от сърдечносъдови заболявания се понижава с 40%. Активните и целенасочени тренировки, при които се полагат някакви усилия, могат значително да подобрят здравето на сърцето. При преминаване от най-ниското ниво на физическа активност към по-високо цялостният смъртен риск може да се понижи с 30% до цели 60%. Ето защо за добро здраве не е важно колко тежим, а каква е физическата ни активност.  

За здраво сърце са важни редовните прегледи при кардиолог. В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате. Тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "The request cannot be completed because you have exceeded your quota." Domain: "youtube.quota". Reason: "quotaExceeded".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.