Доброволно Здравно Осигуряване

Ларингитът краде гласа ни

Ларингитът краде гласа ни

ларингит болки в гърлото

Ако гласът ви е изчезнал, а гърлото ви дразни при преглъщане, вероятно страдате от ларингит. При него се възпалява ларинксът, от което гласните струни се подуват и вибрират, от където идва и дрезгавостта на гласа. В бактериалната му фаза е възможно повишаване на температурата, главоболие, кашлица, обща отпадналост и кръвоизлив на лигавицата. Обикновено ларингитът отшумява за 7-10 дни.

Причините за ларингита могат да бъдат няколко – от прекомерно усилие на гласните струни до вирусна инфекция, алергия, синузит.

Лошата новина е, че ларингитът е заразен. При кихане и кашлица е възможно чрез слюнката да се предаде заразата на друг човек, тъй като бактериите във въздуха могат да попаднат върху лигавицата на ларинкса и по този начин да бъде предаден.

Ларингит – симптоми и последици

При възрастните острия ларингит предизвиква подуване на лигавицата на ларинкса, което води до загуба на гласа. Възможно е да доведе и до затруднено дишане и трудно преглъщане. При децата един от първите симптоми за появата на ларингит е внезапното събуждане през нощта, съпроводено с лаеща кашлица и температура. Често при дишане се чува шум, поради възпалението и трудното преминаване на въздуха и стеснения ларинкс. При децата се наблюдава лесно предаване и заразяване с вирусния ларингит и по-крехката имунна система. Най-опасен е обаче при бебетата, тъй като при кърмачетата ларингсът е все още много тесен, което позволява отокът да се развива само навътре и бебето може да получи внезапен пристъп на задух.

Дали страдате именно от ларингит ще покажат медицинските изследвания. Един от методите за изследване е чрез ларингоскопия. Представлява визуално изследване на гласовите струни, за да се погледне в задната част на гърлото. При процедурата се използва ендоскоп с малка камера и светлина през носната кухина или устата. С процедурата лекарят проследява движението на гласните струни при говор и диагностицира заболяването.

Как да се преборим?

Важно е да не омаловажавате състоянието си и да потърсите лекарска помощ навреме, тъй като при липса на лечение кашлицата се обостря, вдига се висока температура, а лимфните възли се подуват. За това вземете бързи и навременни мерки, за да спрете процеса. Вдишването на влажен въздух при инхалации помага и облекчава общата симптоматика, тъй като предотвратява дехитратацията, а сиропите за кашлица ще облекчат дразнещата кашлица.

Лечението на ларингита трае от седмица до десетина дни, ако навреме сте потърсили лекарска помощ. В ситуацията на пандемия  обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&channelId=&maxResults=8&order=date&type=video&key=AIzaSyBIKYnRmN1axcg4Wb-K5rPAVdEaxGxl4Tk are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.