Доброволно Здравно Осигуряване

Хидронефрозата уврежда бъбрека

Хидронефрозата уврежда бъбрека

Нелекувана може да доведе до бъбречна недостатъчност

Силна болка в областта на хълбоците или корема е сигнал за хидронефроза. Съпровождат я още често уриниране, парене или смъдене по време на уриниране, както и чувство на непълно изпразване на пикочния мехур. При хидронефрозата бъбрекът е запушен – образуваната в бъбрека урина не може да се отдели от него и се задържа в кухинната му система. Нелекувано, това състояние уврежда бъбрека.

 Хидронефрозата може да възникне в единия или и в двата бъбрека, когато се наблюдава или блокиране на изтичащата урина, или обратен поток на урина, която вече е в пикочния мехур, състояние известно като рефлукс.

Какво причинява хидронефроза?

Хидронефрозата обикновено възниква следствие на друго основно заболяване или рисков фактор.

Сред причините за хидронефроза са камъни в бъбреците, кръвен съсирек, белези на тъканите, изграждащи бъбреците, образувания, които притискат уретерите отвън, като тумор на пикочния мехур, шийката на матката, дебелото черво или простатата, хиперплазия на простатната жлеза, инфекция на пикочните пътища или други заболявания, които водят до възпалителни процеси.

Как да я диагностицираме?

За потвърждаване на диагнозата обикновено се използва ехография на коремните органи. В някои случаи лекуващият лекар може да предпочете диагностициране с помощта на компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс.

Анализите на кръв и урина се използват за оценка на бъбречната функция.

Как се лекува хидронефроза?

Хидронефрозата обикновено се лекува като се третира основното заболяване, довело до това състояние. В случаите на тежко запушване може да се наложи премахване на излишната урина като се използва или катетър за отделяне на урината от пикочния мехур, или специална тръба, наречена нефростома, която се поставя директно в бъбрека.

Ключът към лечението е да бъде адресирано възможно най-скоро, за да се избегнат трайни увреждания на бъбреците.

Тежките случаи на запушване и хидронефроза могат да увредят бъбреците и да доведат до бъбречна недостатъчност.

Своевременното лечение води до пълно възстановяване, затова е важно при най-малкото съмнение, да се прегледаме при нефролог. Профилактиката също е от съществено значение, тъй като много от бъбречните заболявания протичат безсимптомно. В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&channelId=&maxResults=8&order=date&type=video&key=AIzaSyBIKYnRmN1axcg4Wb-K5rPAVdEaxGxl4Tk are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.