Доброволно Здравно Осигуряване

Тялото ни има памет за грипа от детството

Тялото ни има памет за грипа от детството

Важно е от какъв щам сме боледували за пръв път

Лятото си отива, а със захлаждане на времето идват настинките и грипът. Някои хора изкарват вирусите накрак, докато други боледуват доста тежко. Оказва се, че от значение е първият грипен щам, срещнат в детството. Това сочи изследване на учени от Университета на Калифорния в Лос Анджелис и на Аризона. Според него способността на хората да се преборят с грипа се определя не само от типовете на вируса му, които са прекарали през живота си, но и от реда, в който са били заразявани с тях.  Това може да има значение за личните стратегии срещу всеки сезонен грип.

Когато човек хване за пръв път грип, имунната му система изработва антитела, насочени към хемаглутинина в съответния вид патоген. За да проследи как различните щамове засягат хората на различна възраст, екипът анализира здравни картони. H3N2 причинява по-голямата част от тежките случаи при стари хора и по-голямата част от смъртните случаи. H1N1 засяга младите и на средна възраст и носи по-малко смърт.

Онези, които като деца първо са хванали по-лекия щам H1N1, е по-малко вероятно да стигнат до болница, ако той ги зарази пак по-късно в живота, в сравнение с другите, които първо са преболедували H3N2. Те обаче се оказват с по-силна защита срещу него през живота си.  Вторият тип не може да създаде толкова силен имунен отговор, колкото първия.

Учените се надяват откритията им да помогнат да се предсказва кои възрастови групи ще са по-засегнати при бъдещите грипни сезони.

Какви вируси ни тормозят през последните години?

2 типа на грипния вирус от група А – H3N2 и “обикновеният” H1N1, причиняват сезонните огнища през последните няколко десетилетия. С анализ на еволюционните връзки между щамовете учените установяват, че H1N1 и H3N2 са от два различни клона в грипното родословно дърво. 

Екип от Аризонския университет вече бе установил, че за родените преди 1968 г. е по-вероятно да са срещнали първо щамове H1N1 или H2N2. За тях е по-малко вероятно да боледуват или умрат от инфекции с вируси, които имат за първа буква H1, H2 и H5 и вируса H5N1. През 1968 г. избухва пандемията от Хонконгския грип. Тя слага начало на преход към грипове H3 и H7. И родените след 1968 г. по-вероятно са били изложени стартово на вирус H3N2. Екипът изчислява спад на риска от тежка инфекция с до 75% според вида грип, с който човек се е срещнал най-напред.

Какво да правим при първи симптоми на грип?

При първи симптоми на грип, трябва да се обърнете към медицинско лице, тъй като самолекуването или изкарването му накрак, може рязко да влоши състоянието ви. В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&channelId=&maxResults=8&order=date&type=video&key=AIzaSyBIKYnRmN1axcg4Wb-K5rPAVdEaxGxl4Tk are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.