Доброволно Здравно Осигуряване

Херпангина – как да я разпознаем?

херпангина

Херпангина – как да я разпознаем?

Ако висока температура и зачервено гърло на хлапето са провалили семейната ви ваканция, вероятно става дума за херпангина. Пикът й е именно през лятото.  „Върлува ужасна херпангина, пазете децата!”, алармират разтревожени майки в групите във Фейсбук и форуми. Те споделят, че често болното дете е „натръшкало” цялото семейство. Какво обаче представлява това вирусно заболяване и трябва ли да се тревожим?

Погрешно е да се приема, че херпангината се причинява от херпес вируси. Херпангина е вирусно заболяване, което засяга най-често кърмачета и малки деца до 6- годишна възраст. Причинява се от коксаки вируси  А и Б (coksackieviruses), ентеровируси (enteroviruses) и еховируси (echoviruses).

При херпангина обривите са основно по задната част на фаринкса, около и по сливиците, по мекото небце.

Заразяване с коксаки и ентеровируси се осъществява основно от замърсени ръце, храна и прибори. По-рядко е заразяване по въздушно-капков път – чрез секрети от устната кухина. Възможно е и заразяване от сладководни басейни, които са резервоар на заразата през топлите месеци.

Инкубационният период е около една до две седмици. Болестта протичаза 2 – 3 дни до седмица, като началото е грипоподобно. Температурата се повишава до 39 – 40 C. Детето е с влошено общо състояние, отпуснато, отказва да се храни и да приема течности.

При висока температура се назначават температуропонижаващи лекарства (парацетамол, ибупрофен), които действат  и обезболяващо. Аспирин не се назначава на деца до 16 години. Не се предписват антибиотици, освен ако не настъпи допълнителна бактериална инфекция. Използват се локални обезболяващи и дезинфектиращи средства.

Главоболието е чест симптом. Повишено е отделянето на слюнка от устата. Появява се характерен везикулозен (мехурчест) обрив по задната страна на фаринкса, сливиците и мекото небце.

Мехурчетата са изпълнени с бистро съдържимо и приличат на капчици роса. Понякога са оградени от червен пръстен. След спукването им се образуват малки ранички (язви) до около 5 милиметра, които лесно и бързо зарастват без образуване на налепи.

Гърлото като цяло е зачервено, но без гной. Откриват се увеличени и болезнени подчелюстни и шийни лимфни възли. Възможна е поява и на външни обриви по кожата на тялото, без определена локализация и доста разнообразни – червени петна, плътни пъпки с връх или бистри мехурчета. Кожните обриви затрудняват диагнозата. Обичайно не сърбят и са бързопреходни.

За щастие, усложненията при херпангина са много редки. Тревожни признаци са дразнене от светлина, повръщане, рязко влошаване на общото състояние, които налагат да се обърнете към лекар.

Макар че херпангината е характерна за малките деца, често страда цялото семейство. Обикновено родителите, тъй като се грижат за болното дете, също вдигат температура и са с болки в гърлото. Понякога се налага приемът на антибиотици. Например, ако бъде установена бактериална инфекция.

Ако усетите някой от симптомите, незабавно се консултирайте с медицинско лице.  В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Здравната застраховка е изключително полезна, ако имате малки деца. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&channelId=&maxResults=8&order=date&type=video&key=AIzaSyBIKYnRmN1axcg4Wb-K5rPAVdEaxGxl4Tk are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.