Доброволно Здравно Осигуряване

Сърцето страда след коронавирус

Сърцето страда след коронавирус

Със сериозни поражения върху сърцето можем да се сдобием след прекаран коронавирус. При някои хора той може да проникне директно в клетките на сърцето и да се размножава в сърдечния мускул. Там причинява клетъчна смърт и може да наруши функцията на свиване на сърдечния мускул. Това установяват от Медицинския факултет на Университета във Вашингтон, пише Медикъл експрес.

Учените правят опит с човешка сърдечна тъкан, отгледана от стволови клетки и заразена с коронавирус. Те наблюдават не само смъртта на клетките на сърдечния мускул, но и унищожаването на отделни мускулни влакна, важни за изтласкващата функция на сърдечния мускул. Увреждането е настъпило дори без видимо възпаление.

Известно е, че и други вирусни инфекции могат да увредят сърцето, но това се дължи на свръхактивирането на имунните Т- и В-клетки. При заразяване с новия коронавирус функцията на други имунни клетки – макрофаги, моноцити и дендритни клетки, се нарушава.

Учените успокояват, че въпросното усложнение не спохожда всеки след прекаран коронавирус, но е сериозно основание да следим сърцето си и да обръщаме внимание на всяко оплакване след като инфекцията отшуми.

Наблюденията на учените имат огромно значение за клиничната практика, тъй като става ясно, че дори млади хора с прекарана лека форма на COVID-19, могат след време да развият сърдечни проблеми. При спортисти, на които е било позволено да се върнат към тренировките след преболедуване, се установява образуването на белези по сърдечната тъкан. Досега не беше ясно дали това е пряка последица от инфекцията или системното възпаление.

Грижата за сърцето е грижа за цялостното ни здраве. За да поддържаме доброто състояние на сърцето и сърдечно-съдовата система е необходима ежедневна грижа и внимание, което включва редовни прегледи ри специалист. В ситуацията на пандемия  обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.