Доброволно Здравно Осигуряване

Ендометриоза – тихият враг на дамите

ендометриоза здравна застраховка доброволно здравно осигуряване

Ендометриоза – тихият враг на дамите

Всяка десета жена в света се сблъсква с диагнозата ендометриоза. Тя е сред най-разпространените заболявания сред дамите в репродуктивна възраст. Ендометриозата е коварна, защото много често протича без никакви симптоми, а може да доведе до невъзможност за забременяване.

Какво е ендометриоза?

Става дума за възпалително заболяване, при което се наблюдава разрастване на ендометриална тъкан (ендометриални лезии) на необичайни места извън матката – в маточните тръби, яйчници, коремна кухина, мозък, бял дроб и др.

Ендометриоза се диагностицира, когато клетки, подобни на ендометриума (лигавицата на матката), се откриват извън матката. Тези клетки, наречени лезии, се уголемяват и кървят всеки месец в такт с хормоналните промени в женския организъм точно както го прави и ендометриума по време на нормален менструален цикъл. Разликата е, че в тазовата област няма къде да бъде изхвърлена тази излишна тъкан и оставането ѝ вътре води до хронични възпаления и сраствания от влакнеста тъкан, който постепенно започват да свързват органите.

Ендометриозните лезии се откриват най-често в яйчниците, където се наричат „шоколадови кисти“, на фалопиевите тръби, по долната част на матката, по уретерозните връзки (които придържат матката на мястото ѝ), на червата и пикочния мехур и на ципестата обвивка на таза (пертионеума). В редки случаи ендометриоза може да се открие извън тазовата кухина.

Как да я разпознаем?

Сигурна диагноза се получава единствено след лапароскопия или отворена коремна операция и провеждане на хистологично изследване. Затова трябва да споделите с гинеколог всичките си симптоми, независимо колко встрани от специалността на гинеколога ви се струват. Бъдете съвсем ясни колко често ги имате и колко сериозни са, дори и да ви обяснят, че е нормално да ви боли при цикъл. Ако имате съмнение за ендометриоза, задължително повдигнете въпроса при следващия преглед.

Всяка дама трябва да знае, че болката и наличието на други симптоми в тазовата област не са нормални. Те не само нарушават значително качеството на живот, но при забавено диагностициране могат да доведат до сериозни усложнения и невъзможност за забременяване.

Грижата за женското здраве изисква редовни прегледи при гинеколог. Но в ситуацията на пандемия  достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&channelId=&maxResults=8&order=date&type=video&key=AIzaSyBIKYnRmN1axcg4Wb-K5rPAVdEaxGxl4Tk are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.