Доброволно Здравно Осигуряване

ДНК тест показва дали и колко тежко ще изкараме коронавируса

днк тест ковид

ДНК тест показва дали и колко тежко ще изкараме коронавируса

Има ли генетична причина някои пациенти да се справят по-лесно с коронавируса от други? Да, и това вече може да се установи с ново генетично изследване. ДНК тестът е разработен на базата на проучване, което установява връзка между вариация на гена TAS2R38 и индивидуалния риск от заразяване и настъпване на усложнения от коронавируса.

Генът TAS2R38 кодира един от рецепторите за горчив вкус, който частично определя вродената имунна реакция и предразположеността към инфекции на горните дихателни пътища. Един от вариантите на гена – GG, се смята за високорисков в това отношение. А друг вариант, наречен CC , е свързан с най-малък риск. В изследването се прави сравнение между носители на двата варианта и реакцията им към вируса.

При носителите на варианта GG се наблюдава 10 пъти по-голям риск да се заразят с COVID-19. Продължителността на симптомите при тях е средно пет пъти по-голяма. Това сочи проучването, в което участват 2000 души, от които 266 с положителен тест. При носителите на вариант GG на гена се наблюдава и четири пъти по-висок риск от хоспитализация в сравнение с носителите на вариант GC. Нито един от пациентите, носители на вариант CC, които според резултатите от изследването попадат в най-малко рисковата група, не е бил приет в болница, пише jamanetwork.com.

Фамилната анамнеза, моментната клинична картина, наличието на придружаващи заболявания, начинът на живот са сред факторите, от които зависи индивидуалният риск от заразяване и това как ще протече болестта.

Анализът на TAS2R38 се извършва посредством безкръвен ДНК тест. Материалът за него може да бъде взет в домашни условия – чрез натривка на устната кухина със стерилен тампон. Резултатите от него се обработват в рамките на четири седмици. Пациентите могат да изберат да получат информация за генотипа само на този генетичен вариант или да поръчат разширено изследване със задълбочена информация за генетични предразположения, свързани с ключови здравни рискове, метаболитни фактори и хранителни реакции.

ДНК тестът се предлага и у нас, но за съжаление не се покрива от Здравната каса, а цената не е посилна за всеки.

При симптоми на коронавирус, потърсете медицинска помощ. В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате. Тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите.

Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.