Доброволно Здравно Осигуряване

Диабетиците са 2 пъти по-застрашени от инфаркт

Какви са оптималните стойности на кръвната захар за хората с диабет?

Рискът от инфаркт и инсулт е два пъти по-висок при диабетиците. Те са по-уязвими към развитие на сърдечносъдови заболявания, тъй като високите нива на глюкоза в кръвта увреждат съдовете. Атеросклероза и внезапна сърдечна смърт също грозят хората с диабет. Затова при тях контролът на кръвната захар е изключително важен.

Какви са стойностите на кръвната захар, които предпазват диабетиците от повторно прекаран инфаркт или инсулт, сочи проучване на Американската академия по неврология. Според него стойностите са между 6,8% и 7%, което е средната стойност на този показател, изследвана за тримесечие.

Главен ориентир е гликираният хемоглобин, който показва контрола на кръвната захар за изминал период от време и измерва процента на хемоглобиновите молекули в кръвта, които са покрити със захарни остатъци.

Близо 20 хиляди диабетици на средна възраст от 70 г. са изследвани в университета в Сеул, Корея. Всички от пациентите са били приети в болница заради инфаркт или инсулт и им е направено изследване на нивата на гликирания хемоглобин, за да се установи контрола на гликемията им през последните месеци. Отчетени нива под 5,7% са определени като нормални, стойностите от 6,5% нагоре се определят като диабет, а участниците в проучването са били със стойности на гликирания хемоглобин близо 7,5%.

В проучването е направено и проследяване на пациентите в рамките на една година след приема им в болница, за да се пецени връзката между стойностите на гликирания хемоглобин  и рискът от повторен инфаркт или инсулт. При 8% е установен повторен инфаркт или са починали от съдови заболявания в рамките на една година след началото на проучването, а 5 на сто са прекарали повторен инсулт. При пациентите, които са били приети с нива на гликирания хемоглобин между 6,8% и 7%, рискът за повторен инфаркт или инсулт е значително по-висок.

От друга страна, заболяванията, свързани с диабета, каквито са затлъстяването, хиперхолестеролемията и високото кръвно налягане, благоприятстват за развитието на метаболитен синдром, който уврежда артериите и усложнява атеросклерозата.

Добрият контрол на нивата на глюкозата в кръвта може да предпази пациентите от сърдечносъдови усложнения. Затова е важно навременното посещение при ендокринолог. В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.