Доброволно Здравно Осигуряване

Опашки при зъболекарите заради ковид пандемията

Опашки при зъболекарите заради ковид пандемията

Стресът покрай вируса може да ни докара проблеми със зъбите

Скок на пациентите, които скърцат със зъби, отчитат денталните лекари. Като причина те изтъкват и продължителността на пандемията Covid-19, съобщава ново проучване на Института за здравна политика на Американската зъболекарска асоциация (American Dental Association, ADA). Според него над 60 на сто от зъболекарите са увеличили броя на пациентите с травмирани зъби. Наблюдава се увеличение на пациентите със състояния, които често са свързани със стрес – стискане и скърцане със зъби.

Скърцането със зъби оказва натиск върху челюстите и зъбите. То може да се появи през деня или по време на сън. Зъбите и зъбните редици на двете челюсти са силно притиснати и при плъзгателно движение се чува характерното „скърцане със зъби“, докато при стискането със зъби имаме статично положение, без движение на долната челюст. Тези движения на стискане и скърцане, са известни още като бруксомания и бруксизъм. Стискането и скърцането със зъби могат да доведат до повишена болка или чувствителност на зъбите, челюстта, врата, както и да са причина за главоболие.

При по-голяма част от пациентите се наблюдават напукани или отчупени зъби. Те се оплакват от чувствителност на зъбите при вдишване на студен въздух, пиене на студена или гореща напитка, на сладко, на кисело, сочи още изследването.

Когато пораженията са предимно в твърдите зъбни тъкани, при интраорален преглед от дентален лекар, се наблюдават процеси на зъбна абразия и последваща атриция. Това са процеси на изтриване на зъбния емайл, а при задълбочаване на процесите до изтриване и на част от дентина. Главно на тези деструктивни процеси се дължи чувствителността на зъбите.

При бруксомания, поради процес само на стискане, без триене на зъбите, се установява вертикална загуба на твърди зъбни тъкани. Докато при бруксизма се наблюдава изтриване на носещите туберкули, горе-лингвални, долу-вестибуларни, на режещия ръб на резците и върха на кучешките зъби, диастема и треми.

Стискането и скърцането със зъби често оставя различни модели на износване по зъбите, които могат да се видят само по време на дентален преглед.

Според ADA „по-важно от всякога“ за хората е да посещават зъболекаря си редовно. От началото на пандемията от СОVID-19 до момента, се наблюдават все повече дентални проблеми, свързани с повишени нива на стрес. В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&channelId=&maxResults=8&order=date&type=video&key=AIzaSyBIKYnRmN1axcg4Wb-K5rPAVdEaxGxl4Tk are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.