Доброволно Здравно Осигуряване

Делта вариантът на коронавируса е 2 пъти по-заразен

Делта коронавирус

Делта вариантът на коронавируса е 2 пъти по-заразен

Боледуването от него е значително по-тежко

Делта вариантът на коронавируса вече доминира у нас. 99 на сто от изследваните положителни проби отговарят на Делта варианта, сочи проучване на Националния център по заразни и паразитни болести.  Той е над два пъти по-заразен и по-бързо разпространяващ се в сравнение с досега известните варианти на вируса.

Някои изследвания предполагат, че при неваксинираните хора Делта вариантът може да доведе до по-тежко протичане на заболяването, в сравнение със старите варианти. Пациентите с доказан Делта вариант на SARS-CoV-2 по-често стигат до хоспитализация, в сравнение с лицата, при които е установен базовият Алфа вариант на вируса, сочат две различни проучвания от Канада и Шотландия.

Най-голям риск от заразяване с Делта варианта има сред неваксинираните. В редки случаи вируса могат да предават и напълно ваксинирани хора, при които има т.нар. ваксинален пробив.

Количеството вирус, произведен при ваксинален пробив от Делта варианта при напълно ваксинирани хора, намалява по-бързо отколкото при неваксинирани хора, посочват от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Това кара изследователите да смятат, че напълно ваксинираните хора вероятно са заразни за по-кратко време.

Одобрените и прилагани ваксини срещу COVID-19 са ефективни и срещу Делта варианта на SARS-CoV-2, подчертават от здравното ни министерство, защото предпазват от тежко протичане на заболяването и хоспитализация.

От 8 до 28 юли т. г. у нас с метода на целогеномното секвениране са изследвани 85 положителни за коронавирус проби. При всички тях са установени вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, от тях: 84 (или 99%) са Делта вариант, а 1 проба е Алфа. Пробите са взети от 85 пациенти на 26 лечебни заведения от 18 области на страната. От тях 14 са лекувани в болница, 58 са били на домашно лечение, а 4 души са починали.

Какво да правим при симптоми?

При симптоми на коронавирус, потърсете лекарска помощ. В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&channelId=&maxResults=8&order=date&type=video&key=AIzaSyBIKYnRmN1axcg4Wb-K5rPAVdEaxGxl4Tk are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.