Доброволно Здравно Осигуряване

Откриват високи нива на COVID-19 и в слюнката

Защо да сменим четката за зъби след боледуване от COVID-19?

COVID-19  поразява и клетки в устната кухина, а не само горните дихателни пътища и белите дробове, както бе известно досега. Това сочи ново проучване, публикувано в онлайн издание на Nature Medicin. Трудът е публикуван в NIH /National Institutes of Health/.

Според изследването SARS-CoV-2, причинителят на COVID-19, инфектира и клетки от устната кухина. Вследствие на това слюнката на хора с COVID-19 съдържа високи нива на вируса. Това откритие ще направи диагностиката чрез изследването на проби от слюнка толкова надеждно, колкото и назалните проби, категорични са авторите на проучването.

Оралната симптоматика на заболяването се изразява в загуба на вкус и обоняние, сухота в устата, формиране на орални лезии. 

Учените смятат, че слюнката може да играе ключова роля в трансмисията на SARS-CoV-2 от инфектирани клетки в устната кухина към белите дробове и храносмилателната система. 

При хора с COVID-19, които имат респираторна симптоматика, е възможно вирусът в слюнката им да се появи от назалния дренаж или от храчките от белите дробове. Но друг е въпросът откъде идва вирусът в слюнката при пациенти без респираторни симптоми. Учените смятат, че вирусът в слюнката, се появяват в следствие на инфектиране на самите клетки в устната кухина. 

Добрата новина е, че при добра орална хигиена няма шанс вие и близките ви да развиете вируса. Четката за зъби е индивидуална вещ, която никога не трябва да споделяте с никого. Това е един от възможните начини за предаване на вируса от човек на човек. Освен вируса на COVID-19 с употребата, дори и веднъж, на една и съща четка за зъби, рискувате да пренесете в устата си бактерии, които до момента не са съществували там. Използването на една и съща четка ще увеличи вида и количеството на микробното число в устната кухина. Като резултат може да се наблюдава развитие на кариозни процеси, пародонтални заболявания, афтозни и стоматитни заболявания, вирусни и инфекциозни заболявания. Нещо повече – главата на четката ви за зъби трябва да се намира на по-голямо разстояние от четките за зъби на останалите от семейството. Най-добре е да бъде самостоятелно държана, прибрана в кутийка или със сложено капаче на нея. Важно е да подменяте четката си за зъби на всеки 3 месеца. След преболедуване четката за зъби трябва задължително да бъде подменена. Вечер след измиване на зъбите, жабурете устата с вода за уста. Така  ще предпазите венците ви от възпалителни заболявания и ще намали микробното число.

В ситуацията на пандемия  достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&channelId=&maxResults=8&order=date&type=video&key=AIzaSyBIKYnRmN1axcg4Wb-K5rPAVdEaxGxl4Tk are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.