Доброволно Здравно Осигуряване

Излишните килограми пречат в битката с коронавируса

Пълните хора боледуват по-тежко от COVID-19  

Хората с излишни килограми преболедуват по-тежко коронавируса спрямо пациентите с нормално тегло. Оказва се, че коварният вирус може директно да зарази мастните клетки и специфични имунни клетки в мастните тъкани, става ясно от проучване поместено в bioRxiv.

Учените изследват мастна тъкан от бариатрични операции, за да установят дали тези клетки могат да бъдат заразени с коронавирус. Оказва се, че мастните клетки – адипоцити, се заразяват и развиват ниско ниво на възпаление. Макрофагите – имунни клетки, намиращи се в мастната тъкан, също се засягат, като се предизвиква далеч по-интензивен възпалителен отговор. Наблюдават се и частици на коронавирус в мастните натрупвания около различни органи.

Учените смятат, че както ХИВ и вирусът на грипа могат да се „вмъкнат“ в мастната тъкан, за да се скрият от имунната система, така и COVID-19  може да направи мазнините резервоар за вируса. 

След бума на ковид пандемията, стана ясно, че по-пълничките пациенти проявяват по-тежки симптоми и по-трудно се борят с вируса. И досега медиците не могат да си обяснят защо това е така. Според една от теориите излишната мазнина притиска диафрагмата, което ограничава въздушния поток в белите дробове, което засилва проблемното дишане при COVID. При пациенти с наднормено тегло кръвта се съсирва по-лесно, което предизвиква повишена склонност към съсирване. При прекомерно наличие на мастни натрупвания в тялото, мастните клетки инфилтрират далака, костния мозък и тимуса, където и се произвеждат имунни клетки. Това отслабва работата на имунната система – намалява се количеството и ефикасността на произведените имунни клетки. 

Излишните мазнини могат да предизвикат хронично, макар и слабо, възпаление в цялото тяло, тъй като те отделят възпалителните цитокини. Макрофагите в опит да изчистят мъртвите мастни клетки също отделят възпалителни вещества. Сега има и доказателство, че коронавирусът директно заразява мастните клетки, което по думите на старшия автор на изследването проф. д-р Катрин Блиш от Станфордския университет пред New York Times, може да доведе до тежко протичане на заболяването. 

При първи симптоми на коронавирус, е важно да потърсим лекарска помощ. В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.