Доброволно Здравно Осигуряване

Студовата алергия – най-разпространената болест през зимата

студова алергия

Студовата алергия – най-разпространената болест през зимата

Най-разпространената болест през зимата не е грип или Covid-19, е студова алергия. 75% от хората на възраст над 30 години страдат от нея, а по брой боледуващи студовата алергия надминава и сезонните вируси.

Този вид алергия е наричан псевдоалергия, защото се различава съществено от другите. При нея организмът не реагира на дадено вещество. Студовата алергия е реакция на организма към климатичните условия. Тя спада към групата на т. нар. физикални или още контактни алергии. Към тази група спадат още реакцията на кожата към топлина, натиск или вибрация. Освен студения въздух, провокиращи фактори могат да бъдат студен вятър, вземане на студен душ или консумацията на охладени напитки.

Симптоми на студова алергия

Зачервяване и сърбеж са симтомите, характерни за студовата алергия.  По кожата на пациента се появяват папули, появяват се парене и сърбеж. Кожните симптоми често са придружени от главоболие, отпадналост, алергична реакция от страна на лигавиците – зачервени и сърбящи очи, хрема с обилна бистра секреция. Тези симптоми могат да се появят дори и да сте топло облечени и траят до 48 часа. Възможни са случаи на излагане на студ, след което при влизане в топла стая да се появят обривите по кожата. Когато симптомите станат много ясно изразени, има разранявания на кожата (студова уртикария) може да се посъветвате с алерголог, който да ви изпише антихистаминови препарати, в зависимост от симптомите.

Алерголозите препоръчват затоплянето да бъде постепенно, защото иначе рискувате състоянието ви да се влоши и освен отоци и сърбеж по откритите части на тялото, да получите странични реакции.

Има ли лечение?

Лечението е симптоматично и включва избягване на провокиращия фактор – студът.  Състои се в прилагане на т. нар. антихистаминови препарати, които блокират отделянето на хистамин. На пациентите се препоръчва да предпазват кожата си от студ и изсушаване. Освен това е важно да поддържат имунните сили на организма, особено в зимните месеци, в които епидемиите от различни инфекции зачестяват значително. Отслабването на организма спомага за проявата на заболяването. Затова не бива да допускаме спад в имунната система и изсушаване на кожата.

От съществено значение за ранното откриване на алергичното състояние е своевременното посещение при медицински специалист. Своевременно поставяне на диагнозата е от съществено значение. Най-важното е да се уточни дали наистина става въпрос за студова алергия. Добре снетата анамнеза води в правилната посока. В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.