Доброволно Здравно Осигуряване

Катаракта крие риск от деменция

Катаракта крие риск от деменция

Връзка между някои зрителни нарушения и деменцията открива ново проучване, публикувано в аснглийското списание Ophthalmology.

Както знаем, с напредването на възрастта скача вероятността от появата на зрителни нарушения. Също така и на диабет, високо кръвно налягане, инсулт, сърдечносъдови заболявания. Всички те са рискови фактори за деменция. Затова новото изследване се фокусира върху връзката между макулна дегенерация свързана с възрастта, катаракта, диабетна ретинопатия и риска от развитие на деменция. Авторите му се основават на огромна биомедицинска база данни във Великобритания – UK Biobank.

В проучването участват хора на възраст между 55 и 73 г., включили се в периода от 2006 – 2010 година. От всички 12 364 участници са установени 2 304 случая на деменция. Наблюдава се повишаване в риска за развитие на деменция при хора, които в началото на включването си в базата данни не са имали офталмологични нарушения, но в последствие развиват такива. При пациенти с макулна дегенерация свързана с възрастта рискът се покачил с 26%, при тези с катаракта – с 11%, а при диабетна ретинопатия – с 61%.

Преди да бъдат включени в проучването, пациентите са проверени за прекарани заболявания като инфаркт, стенокардия, инсулт, високо кръвно налягане или диабет. Също така им е направен преглед за различни депресивни състояния, тъй като това са рискови фактори за развитието на деменция. Наличието на някое от тези нарушения, както и зрителните такива, повишават риска от развитието на деменция. Той е най-голям при системно заболяване, комбинирано с диабетна ретинопатия. Комбинацията от системно и зрително нарушение предполагат по-висок риск от този наблюдаван при отделните заболявания, заключват авторите на изследването.

Как да се предпазим?

Доброто очно здраве изисква редовни профилактични прегледи при офталмолог.  В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "The request cannot be completed because you have exceeded your quota." Domain: "youtube.quota". Reason: "quotaExceeded".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.