Доброволно Здравно Осигуряване

Задух и болка в гърдите са сигнали за тромбоза

Arteries swelling because blood clot by fat cloged made blood flow slowly. Illustration about danger of Cholesterol.

Задух и болка в гърдите са сигнали за тромбоза

При дълъг полет носете компресиращи чорапи

Напоследък все повече се говори за тромбозата като страничен ефект след ваксинация срещу коронавирус. Какво обаче представлява това състояние?

Тромбоза е медицинският термин за кръвен съсирек. При нея кръвните съсиреци възпрепятстват нормалната циркулация на кръв в тялото и могат да бъдат опасни.

Дълбока венозна тромбоза често се среща при големите вени, обикновено на крайниците. Тя може да предизвика болка и подуване в областта, където се образуват кръвни съсиреци. Oбластта може да бъде зачервена и чувствителна на допир.

Никой не е застрахован от дълбока венозна тромбоза. Операция, нараняване, увеличаване на възрастта и теглото увеличават риска от запушване на съдове. Когато тромб или част от тромб се откъсне и стигне до белите дробове настъпва белодробната емболия. Това е най-честото усложнение вследствие на дълбока венозна тромбоза. Пациентът се оплаква от задух и внезапна болка в гърдите.

Съветите на лекарите, за да се предпазим запушвания на кръвоносните съдове включват отказ от цигарите, поддържане на здравословно тегло и редовна физическа активност. Ако ви предстои дълъг полет, или ако седите с часове, трябва да носите компресиращи чорапи и да си осигурите поне минимални движения.

Докато приемате медикаменти за разреждане на кръвта, дори вършейки вашите ежедневни дейности като бръснене или работа в градина има опасност от порязване или синини. Ако приемате медикаменти за разреждане на кръвта не трябва да приемате каквито и да било лекарства, отпускани с рецепта или без рецепта, без да се консултирате с Вашия лекар.

Симптомите, за които трябва да следим за тромбоза вследствие на поставена ваксина срещу коронавирус, са задух, болка в гърдите, подуване на крайници, синини, главоболие. Всеки един от тях поотделно не е тревожен, но ако се проявят комплексно, трябва да се потърси лекарска помощ.

В ситуацията на пандемия  достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&channelId=&maxResults=8&order=date&type=video&key=AIzaSyBIKYnRmN1axcg4Wb-K5rPAVdEaxGxl4Tk are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.