Доброволно Здравно Осигуряване

Анемия – най-честото заболяване на кръвта

Анемия – най-честото заболяване на кръвта

Ако напоследък се чувствате преуморени, изморявате се лесно при ежедневните си дейности, а в огледалото проблясва бледото ви лице, възможно е да страдате от анемия.

Това състояние представлява малокръвие – ниски нива на хемоглобин в кръвта, или недостиг на червени кръвни телца в организма. Притокът на кислород в кръвта е силно намален, организмът е принуден да го компенсира като увеличава сърдечната дейност, което пък от своя страна води до чувство за ускорено сърцебиене, а това може да доведе до сърдечна недостатъчност.

Анемия е най-често срещаното заболяване на кръвта, засягащо 1,6 милиарда души (1 на 4), като малките деца и жените са изложени на по-голям риск.

Симптоми на анемия

Характерните симптоми при леката форма на анемия са дискомфорт, отпадналост и слабост, понижена концентрация и други. В по-тежките си форми, заболяването се проявява чрез задух при физическо усилие, лесно изморяване, учестено сърцебиене и т.н. Други симптоми, които говорят за наличието на анемия са бледи лигавица и кожа, плоски или вдлъбнати нокти, напукване на устните. Тези симптоми обаче не са неминуемо задължителни при наличието на малокръвие.

Хемоглобинът е комплексен протеин (съдържащ желязо), който е най-важната съставна част на червените клетки от кръвта, наречени червени клетки или еритроцити.   Хематокритът е съотношението между обема на червените кръвни клетки и плазмения обем, изразено в проценти.

Основната роля на хемоглобина е да свързва и пренася кислород от белия дроб до тъканите, за осигуряване на нормалното функциониране на клетките. Намаленото му количество, води до намалено количество на кислорода достигащ до тъканите и до развиването на хипоксия.При хронифициране на  анемията, се появяват изстиване на крайниците, поради намаляване метаболизма на тъканите, учестено дишане и тахикардия, чрез които организмът се опитва да осигури необходимото  количеството кислород като компенсира намаленото количество хемоглобин  пренасящ кислород  с ускоряване на циркулацията.

Поради недостатъчното доставяне на кислород  нервната в мозъка е възможна появата на редица симптоми като: световъртеж, главоболие , астения.

Със задълбочаването на състоянието на хипоксия се появяват симптоми на сърдечно обременяване  – високостепенна тахикрадия, поява на сърдечни шумове, хипертрофия на лява сърдечна камера.

Как да разпознаем анемията?

За да бъде диагностицирана анемията, е нужно да се направят някои изследвания. Едно от тях е пълната кръвна картина, която показва нивата на хемоглобин в кръвта, брой на червените кръвни телца, съотношението им към белите кръвни телца, общото количество кръв в организма и т.н. Извършват се и други изследвания, които показват наличието на антитела, съдържанието на различни витамини в организма и т.н.

Анемиите, предизвикани от недостиг на желязо, фoлиева киселина или витамин Б12, могат да бъдат предотвратени лесно чрез прием на витамини и здравословно хранене. Други видове анемии, като сърповидно-клетъчната анемия, са генетични и не могат да се предотвратят.

Най-доброто лечение обаче е превенцията. Много голямо внимание трябва да се обръща на хранителния режим, на който се подлагаме ежедневно и който трябва да съдържа адекватни количества минерали и витамини.

Лечението на анемиите зависи от причината, която ги е породила и тъй като тези причини са многобройни е добре да се обърнете към лекар. Но в ситуацията на пандемия  достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&channelId=&maxResults=8&order=date&type=video&key=AIzaSyBIKYnRmN1axcg4Wb-K5rPAVdEaxGxl4Tk are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.