Доброволно Здравно Осигуряване

Сенна хрема – какво трябва да знаем?

сенна хрема пролетна алергия

Сенна хрема – какво трябва да знаем?

Получавате ли сърбеж и парене в очите в момента, в който тревата, растенията и дърветата започват да цъфтят? Тогава сте един от многото хора, които страдат от сенна хрема. Пролетта, повишаването на температурите и цъфналите дръвчета, храсти и тревички поставят на изпитание страдащите от този тип алергична реакция. Цъфтенето на тревите е най-интензивно през април, май и юни, а на плевелите – през юли и август. Главоболието, болките в гърлото и бистрият секрет от носа са характерните симптоми на сенната хрема, но те често биват бъркани с вирусно заболяване, а вече и с COVID-19. Характерно при алергията е, че хремата започва внезапно и мощно. При настинката човек се разболява постепенно. Вирусната хрема трае не повече от седмица. Когато симптомите продължават по-дълго, трябва да се мисли за реакция към полени.

Какво е сенна хрема?

Сенната хрема e алергична реакция на организма към полените. Боледуват главно подрастващи и младите хора, като пикът е между 10- и 20- годишна възраст, а след 50 години честотата рязко намалява. Сенната хрема често започва в ранна детска възраст – 4-5-годишна, като пикът е в юношеската. С напредване на годините има спад на имунитета и ходът на болестта е по-лек. За възможността да се окажете засегнати от това заболяване безспорна роля играе и наследствеността. Ако и двамата родители имат някакви алергии, то вероятността и детето им да има алергия (включително и под формата на сенна хрема) е 70%, вероятността спада на 50% при обремененост от страна само на единия родител и е едва 8%, ако няма такава наследственост.

Как да се справим със сенната хрема?

Сенната хрема не бива да се подценява. Трябва да се вземат мерки още при първите симптоми, за да се избегнат усложненията. При нелекувани болни с течение на времето се наблюдава включване на нови полени като дразнители и на нови органи, въвлечени в болестта. А най-сериозното усложнение е поленовата бронхиална астма. Тогава към симптомите от горните дихателни пътища и очите се добавят кашлица, свиркащо дишане, тежест в гърдите. Може да се появят обща умора и сънливост. Понякога се наблюдава и т.нар. орален алергичен синдром (ОАС), характеризиращ се със симптоми от страна на устната кухина – сърбеж, оток и се дължи на кръстосана реактивност между полени и някои храни, основно плодове и ядки.

Най-ефикасното лечение на сенната хрема е да избягваме местата, където има силен цъфтеж, което за хора в трудоспособна възраст е невъзможно. Когато се приберете след разходка, веднага си вземете душ, измийте и косата си, за да отстраните прашеца, полепнал по нея. Сложете дрехите, с които сте били навън, за пране. Когато проветрявате дома си, внимавайте да не го правите рано сутрин или късно вечер, защото тогава полените са най-много. Не оставяйте прозореца отворен през нощта.

Традиционно симптомите й се облекчават с медикаменти, като има опасност следващата година тя да трае по-продължително. Трайно решение няма, но потискането на проявите все пак е възможно чрез имунна терапия. Тя може да бъде прилагана през устата чрез капки или таблетки, които се подлагат под езика. Курсът на лечение трае от 3 до 4 години, след което има още толкова дълъг период на ремисия. За съжаление този метод се поема и то частично от здравната каса само при пациенти с бронхиална астма.

Никой не е застрахован от сенна хрема. Може да не сте страдали от нея никога през живота си и една прекрасна пролет да усетите симптомите. А дали сте поредната жертва на сенната хрема може да ви отговори само специалист УНГ или алерголог.

В ситуацията на пандемия  достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&channelId=&maxResults=8&order=date&type=video&key=AIzaSyBIKYnRmN1axcg4Wb-K5rPAVdEaxGxl4Tk are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.