Доброволно Здравно Осигуряване

Шефът на КФН няма да може да предлага заместниците си, предвижда … – Дневник

Депутатите от ДПС и БСП готвят промени в Закона за Комисията за финансов надзор като вмъкнат поправки в преходните и заключителни разпоредби на Закона за допълнителен надзор на финансовите конгломерати, с които ще се отнеме възможността на председателя на Комисията за финансов надзор сам да предлага своите заместници, съобщава “Капитал daily”. Това ще може да прави обаче народното събрание.

Повод за тази промяна сега е изтичането на мандата на двама заместник-председатели на Комисията – Борислав Богоев и Антония Гинева, за чиито места Мавродиев предлага три номинации – Ралица Агайн, Андон Георгиев и Румен Митров. Агайн беше зам.-председател с ресор застраховане от създаването на КФН през 2003 г. до 2009 г., а после за кратко отговаряше и за инвестиционния надзор.

Андон Георгиев е главен секретар на КФН – длъжност, която беше създадена с промяна на правилника на институцията, която ограничи сериозно правомощията на заместниците. Той е дългогодишен партньор на Мавродиев в компаниите му, занимаващи се с регистрация на офшорни компании, и като такъв беше свидетел по делото за пране на пари срещу осъдения за трафик на наркотици Евелин Банев-Брендо. Румен Митров е директор “Координация, анализ и политика на регулаторната и надзорната дейност” в КФН, който също беше назначен по времето на Мавродиев.

Самият Мавродиев отрича да е предлагал някого от тримата.

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев пък коментира, че депутатите не са против номинациите, направени от Мавродиев, но не е правилно според него председателят да предлага заместниците си.

Стоян Мавродиев пое Комисията за финансовия надзор през 2010 година, след като ГЕРБ промениха Закона за финансовия регулатор и така предсрочно прекратиха мандата на предишния председател и понастоящем финансов министър Петър Чобанов. В средата на годината депутатите удвоиха бюджета на комисията и въведоха текстове, според които той сам избира заместниците си и членовете на регулатора и Народното събрание трябва да ги утвърди или отхвърли при гласуване.

Самият Стоян Мавродиев бе политическо назначение, с което ГЕРБ отстраниха избрания в последните дни на управлението на тройната коалиция председател Петър Чобанов.

От Министерството на финансите не коментират ситуацията с обяснението, че Комисията за финансов надзор е независим регулатор, в чиято работа изпълнителната власт не трябва да се меси.

Планира се обаче министърът на финансите да събере на среща консултативния съвет по финансова стабилност. Това е консултативен орган, в който финансовото министерство, БНБ и КФН се събират за обсъждане на икономическото развитие и състоянието на публичните финанси. На него също се планират и координират политики, които надхвърлят самостоятелните правомощия на всяка от трите институции. Реално обаче съветът не е заседавал от създаването му през 2011 година досега.

  • Зарче


застраховане – Google News

Вашият коментар

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&channelId=&maxResults=8&order=date&type=video&key=AIzaSyBIKYnRmN1axcg4Wb-K5rPAVdEaxGxl4Tk are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.