Доброволно Здравно Осигуряване

Прокурор Светлозар Костов: Това, което чухме от Богомил Бонев днес … – Агенция Фокус

  Снимка: Информационна агенция „Фокус“

Прокурор Светлозар Костов: Това, което чухме от Богомил Бонев днес, напълно съвпада с обвинителната теза

18 януари 2013 | 15:29 | Агенция „Фокус“

Начало / Съдебна власт

София. Това, което чухме от Богомил Бонев днес, напълно съвпада с обвинителната теза. Това каза пред журналисти прокурорът по делото „Октопод” Светлозар Костов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Имало е някаква форма на лобиране, не бих я нарекъл натиск, от страна на Държавата Израел. Г-н Бонев цитира срещи, писма, разговори. Ние също сме приложили подобни документи по делото, до които сме се добрали. Как си го обяснявам – той изрази една теория, че по други причини, извън условията на закона, е даден лицез на и донякъде свързва това със своето отстраняване като министър. Той самият нарече „теория”, но на мен ми звучи логично”, каза Костов. Той подчерта казаното от Богомил Бонев по време на разпита, че няма как новият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов да получи нова, различна информация, от тази, която е имал Богомил Бонев, до 20 декември, когато е бил освободен. „Значи нещо друго се е случило, нещо друго е променило мнението на Националния съвет по застраховане”, каза Костов.
„Има лица, които тогава са били в изпълнителната власт и в правосъдната система, които са били ангажирани да помагат на свързани с Алексей Петров търговски дружества и бизнеси – да помагат за предоставяне на всички най-добри условия за развитие на този бизнес, понякога и на ръба на закона, дори с прекрачване на закона, понякога – с нетърсене, невиждане, съзнателно подминаване на факти, които са закононарушения”, каза Костов във връзка с дадения лиценз на „Левски Спартак” след отстраняването на Богомил Бонев от поста му.
След отстраняването на Бонев, Муравей Радев е казал, че няма пречка да се даде лиценз на застрахователната компания.
„Муравей Радев е разпитан по досъдебното производство. Той има своя позиция, която, по моя преценка, и по преценка на екипа на делото, няма да допринесе за разкриване на обективната истина, затова не сме го повикали”, каза Костов.
Той предположи, че Радев ще бъде извикан от други страни в процеса. „Това няма да е проблем за нас”, допълни Костов.
Златина ДИМИТРОВА

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция „Фокус“ е задължително!

Свързани новини

.

Прокурор Светлозар Костов: В три разработки, взети предвид за недаването на лиценз на „Лев …
18 януари 2013 | 17:59 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. И в трите разработки, които са били взимани предвид за недаването на лиценз на „Левски Спартак” – Информационно дело „Бизнесмени”, „Цигулари“ и „Рамбо“, се визира Алексей Петров. Това каза пред журналисти прокурорът по делото „Октопод” Светлозар Костов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Понякога, като физическо лице, понякога като свързан с „Левски Спартак” и други търговски дружества от холдинга – тогава се е наричал „Спартак Холдинг”. И в трите дела става дума за силово застраховане и свързани с това престъпления”, каза Костов.
Той обясни, че това са централни информационни дела, в които се събира информация, и не са оперативни дела, които са насочени към конкретни престъпления.
„Във всеки отделен случай, в който има данни за конкретно престъпление, материалите се изготвят и се изпращат на прокуратурата”, каза Костов.
„Поставям си и въпроса – защо са прекратени две от делата през 2008 г. – броени дни, след като Алексей Петров става официално експерт в ДАНС. Броени дни след това, са изписани едни формални предложения и две от тези оперативни дела в НСБОП се прекрартяват по мотива, че явлението „силово застраховане” е отживяло времето си – следователно няма нужда от тези оперативни дела и те са архивирани”, заяви прокурор Светлозар Костов.
Златина ДИМИТРОВА

.

Прокурор Светлозар Костов: В отделни случаи за прехвърлянето на акции на „Левски Спартак” …
18 януари 2013 | 15:00 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. В отделни случаи за прехвърлянето на акции на „Левски Спартак” е имало принуда, заплахи, побой. Това каза пред журналисти прокурорът по делото „Октопод” Светлозар Костов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По тези случаи са обвиненията по настоящото дело, което разглеждаме”, каза Костов. „Определено е имало поне няколко случая, в които длъжниците са стояли в офисите на „Спартак”, без това да е по тяхно желание. Понякога – по цели дни, за да се упражнява психически натиск над тях под всички възможно форми”, каза прокурорът. Коментарът му беше във връзка на първия разпитан свидетел днес – Николай Тодоров. При разпита Тодоров заяви, че преди 2000 г., когато е бил председател на Управителния съвет на „Левски Спартак”, в кабинета до неговия е бил „настанен“ Георги Цветанов. Цветанов не е бил служител на дружеството, но е бил „настанен” в кабинет в сградата на бул. „Черни връх” 67, защото е дължал пари на Алексей Петров. Николай Тодоров посочи, че няма информация Цветанов да е разполагал с други зали. Подсъдимият Алексей Петров е имал кабинет в същата сграда, но свидетелят Николай Тодоров каза, че няма спомен за това какъв е бил Петров в дружеството.
Златина ДИМИТРОВА

.

Прокурор Светлозар Костов: Имало е пречки да се издаде лиценза на „Левски Спартак” през 19 …
18 януари 2013 | 14:49 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Имало е пречки да се издаде лиценз на застрахователната компания към 1998 – 1999 г., затова е постановен отказ от Националния съвет по застраховането. Пречките са, както каза Богомил Бонев, а както се вижда и от другите събрани по делото доказателства, в това, че не е бил ясен капиталът на двете израелски фирми, които са получили чрез джиросване акциите на малките акционери. Това каза пред журналисти прокурорът по делото „Октопод” Светлозар Костов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Малките акционери са тези, които са пострадали по нашето дело, разбира се, и други такива”, каза Костов. Той посочи, че тогава е имало прехвърляне на акции от страна на акционерите, но няма плащане. „Доколкото си спомням от доказателства, тези фирми не са упражнявали застрахователен бизнес в Израел. Едната е била мебелна фабрика и то с ограничен капацитет. Държавата тогава в лицето на отделните министерства – специално министърът на вътрешните работи Богомил Бонев каза това днес, е поискала информация от всички възможни източници, събирала е информация – както от оперативни дела на онези известни групировки – три буквени или повече буквени, така и от легитимни източници”, каза Костов след изслушването на Богомил Бонев. Той отбеляза, че няколко пъти е искана официална информация от Държава Израел за тези фирми и за тези собственици – израелските граждани, но по неясна причина, информация не е получена.
Златина ДИМИТРОВА

.

В Софийски градски съд продължава заседанието по делото срещу Алексей Петров и други обвин …
18 януари 2013 | 14:15 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. В Софийски градски съд продължава заседанието по делото срещу Алексей Петров и други обвиняеми, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Преди обед беше изслушан като свидетел бившият министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов – Богомил Бонев. Богомил Бонев отрече да е подлаган на натиск от страна на Алексей Петров. Изказването беше – в отговор на въпрос на подсъдимия Алексей Петров. Той заяви, че дружеството „Левски Спартак” не е получило лиценз, защото израелските инвеститори, които са закупили акции в дружетсвото, не са могли дадокажат произхода на капиталите си. Бонев посочи, че е изпратено запитване към израелските власти за информация за израелските инвеститори, но е получен отказ.
Алексей Петров попита Богомил Бонев – защо тогава дружетсвото „Бул Инс” е получило лиценз, след като инвеститор е била офшорна фирма. Богомил Бонев отговори, че в този случай е получена информация от кипърските власти. Бонев изтъкна, че са правени настоятелни проверки на „Бул Инс” заради съмнения със връзки със СИК.
По-рано Бонев посочи, че не може да си спомни конкретна информация да е упражняван натиск върху акционерите на „Левски Спартак”. Той заяви, че дребните акционери не са получили парите си прехвърлянето на акциите си, т.е. не е доказано, че парите, които са получили, са от транзакции. Това е и причина „Левски Спартак” да не получи лиценз.
На първия свидетел по делото – Николай Тодоров беше наложена парична глоба от 500 лв. заради неуважение към съда.
Златина ДИМИТРОВА

.

Приключи разпитът на бившия вътрешен министър Богомил Бонев като свидетел по делото срещу …
18 януари 2013 | 12:29 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Приключи разпитът на бившия вътрешен министър Богомил Бонев като свидетел по делото срещу Алексей Петров и други обвиняеми, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По време на разпита на бившия министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов Богомил Бонев по делото срещу Алексей Петров, Бонев изрази съмнения, че е бил освободен от поста си, защото не е можело да му се окаже друг натиск.
На въпрос на съда – дали това има общо с „Лев Инс“, той отговори, че това са само негови предположения.
Бонев обясни, че между 1997 г. и 1999 г., когато е бил министър на вътрешните работи, са взети мерки за борба срещу сивия сектор и рекета при застраховането.
По думите му – водени са три дела, в едно от които името на Алексей Петров се споменава във връзка със „Аполо”, която е свързана със Спартак Холдинг, но без да има обвинения срещу него.
По думите на Бонев – при създаването на съвет за застраховането и застрахователен надзор, които да определят дали да бъдат давани лицензи, отговорността се е разпределила между много хора. Създаден е бил списък с компании за силово застраховане, за да не получат застрахователен лиценз. „Лев Инс” не е получила лиценз, заради невъзможността да докаже произхода на доходите си, според Бонев.
По думите на Бонев, малко след като е освободен от поста си, следващият вътрешен министър Емануил Йорданов е казал – Богомил Бонев го няма, ще даваме лицензи.
Бонев каза пред журналисти, че наследникът му Емануил Йорданов няма как да се е запознал с преписките, защото тогава са започвали коледните празници. „Той пада от небето, как ще се запознае с такъв въпрос”, каза Бонев. Той посочи, че при даването на лиценз Йорданов се е базирал само на доклад на ген. Атанас Атанасов.
Заседанието на съда ще продължи от 13.00 часа.
Златина ДИМИТРОВА

.

Продължава изслушването на свидетеля Богомил Бонев по делото срещу Алексей Петров и други …
18 януари 2013 | 11:44 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Състав на Софийски градски съд продължава с изслушването на свидетеля Богомил Бонев, бивш министър на вътрешните работи, на делото срещу Алексей Петров и други обвиняеми, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Изслушването на свидетеля Богомил Бонев беше открито за външни лица, след като приключи отговорът на въпрос, който вероятно съдържа секретна информация.
Според показанията на бившия вътрешен министър Богомил Бонев, дружеството „Лев Инс“ не са получили лиценз, докато той е бил министър, защото не е имало информация за произхода на капиталите им. Бонев каза, че няма конкретни спомени за натиск върху членовете на Националния съвет по застраховане и застрахователния надзор. Становищата на Бонев за лицензи са се базирали на доклади.
Златина ДИМИТРОВА

.

Съдът изслушва при закрити врата бившия вътрешен министър Богомил Бонев по делото срещу Ал …
18 януари 2013 | 10:45 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Състав на Софийски градски съд изслушва при закрити врата бившия вътрешен министър Богомил Бонев, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Бонев е свидетел по делото срещу Алексей Петров и други обвиняеми. Изслушването е при закрити врата, тъй като може да се съдържа секретна информация, реши съдът.
Златина ДИМИТРОВА

.

Николай Иванов Тодоров е първият свидетел, който днес дава показания по делото срещу Алекс …
18 януари 2013 | 10:11 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Николай Иванов Тодоров е първият свидетел, който днес дава показания по делото срещу Алексей Петров и други обвиняеми, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Според показанията – Николай Тодоров е бил изпълнителен директор на „Спартак Холдинг“ и е имал бизнес отношения с Алексей Петров. Той е работил с голяма част от подсъдимите. Алексей Петров е бил акционер в „Спартак Холдинг“ и е посещавал общите събрания на дружеството. Тодоров каза, че познава Алексей Петров като добър човек. Заседанието продължава. Подсъдимите са в залата, заедно с адвокатите си.
Златина ДИМИТРОВА

.

Бившият министър на вътрешните работи Богомил Бонев ще свидетелства по делото срещу Алексе …
18 януари 2013 | 09:28 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Бившият министър на вътрешните работи Богомил Бонев ще свидетелства по делото срещу Алексей Петров и други обвиняеми на днешното съдебно заседание, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов по чл. 321, 321а от Наказателния кодекс. Обвиненията са за образуване или ръководене на организирана престъпна група, както и за участие в ръководството на организация или група, която чрез използване на сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги.
Златина ДИМИТРОВА

.

Софийски градски съд ще заседава по делото „Октопод”
18 януари 2013 | 07:40 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов по чл. 321, 321а от Наказателния кодекс. Обвиненията са за образуване или ръководене на организирана престъпна група, както и за участие в ръководството на организация или група, която чрез използване на сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги.
Началото на заседанието е от 9.30 часа.

Агенция „Фокус” припомня:
На 6 август 2012 г. Софийски градски съд остави в ареста Алексей Петров. Магистратите отказаха да изменят мярката му за неотклонение, която от месец май отново е „задържане под стража”. Петров беше арестуван на 10 февруари 2010 г. при акцията на МВР „Октопод”. Заедно с него бяха арестувани Марчело Джотолов, Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците, Антон Петров – Хамстера, Момчил Кръстев, Николай Велков и Димитър Митров – Полицая. Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров-Хамстера са обвинени в организирана престъпна група с цел изнудване и рекет. Според прокуратурата Петров е оглавявал и група за финансови престъпления с Хамстера, адвокат Николай Велков, братята Пламен и Йордан Стоянови и бившата барета Момчил Кръстев. Срещу Алексей Петров са повдигнати 8 обвинения. Те са разделени в две дела с име „Октопод”. В първото дело Петров е обвинен в организирането и участието в престъпна група, която се е занимавала с рекет в периода от 1998 до 2004 г. За Алексей Петров има и обвинение за опит за убийство на банкера Георги Цветанов, както и за издаване на държавна тайна. Заедно с бившата барета за членове на бандата се сочат и Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов. Всички заедно формират и участват в т.нар. дело „Малкия Октопод”.

.

Министър Цветан Цветанов: Промяната на мерки за неотклонение води до увеличаване на разход …
27 декември 2012 | 12:24 / Агенция „Фокус“ / Полиция

София. Предприемаме действия за недопускане на повторения на това, което беше причинил Алексей Петров на част от свидетелите. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов за излизането на свобода на Алексей Петров и за това, какви мерки ще се вземат, за да не се допуска натиск върху свидетелите по делото, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Промяната на подобни мерки води до увеличаване на разходите на Министерство на вътрешните работи, защото се планират допълнителни мероприятия за осигуряването на сигурността и спокойствието на всички свидетели, а и на всички български граждани, които могат да бъдат обект на посегателство”, каза Цветанов.
По негови думи, по този начин, не може да се оцени трудът, положен по неутрализирането на дадени престъпни групи.
„Ако всички институции са обединени, и водени от обществения интерес, държавата ни ще бъде прекрасен пример за силно място с добро и ефективно правораздаване”, каза още министър Цветанов.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

.

Алексей Петров е с още по-лека мярка за неотклонение
21 декември 2012 | 16:20 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Основният подсъдим по делото „Октопод” с още по-лека мярка за неотклонение, предаде БНТ. Алексей Петров излиза на свобода срещу 10 хиляди лв. гаранция след решение на Софийския апелативен съд. Преди седмица мярката му за неотклонение беше променена от постоянен в домашен арест. Тогава Градският съд прие, че за 7 месеца обвинението не е свършило нищо, за да докаже, че Алексей Петров е притискал свидетели, както и че престоят в затвора влошава здравословното му състояние.
.

Прокурор Светлозар Костов: Ако не беше получен сигналът за бомба, щяха да се разпитват сви …
13 декември 2012 | 17:38 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Ако не беше получен сигналът за бомба, днес щеше да има разпити на анонимните свидетели, които са в подкрепа на обвинителния акт, а не на подсъдимия Петров и останалите подсъдими. Това каза прокурор Светлозар Костов след промяната на мярката за неотклонение „задържане под стража” на Алексей Петров в мярка „домашен арест”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На въпрос – какво щяха да докажат свидетелите, Костов каза: „Изчакайте да дадат показания. Обвинителният акт го има в интернет. Там съм цитирал част от показанията от анонимните свидетели”. В коментар на това, че сигналът за бомба можеше да отмени гледането на мярката, Светлозар Костов заяви, че обикновено става така и че обичайната процедура при такива случаи е сградата да се затвори за 24 часа. „Тогава нямаше днес да се случи това”, каза той. По думите му теоретично винаги има вариант мярката да не се протестира.
„Не мога да кажа предварително дали ще протестираме. По тези дела работим в екип, взимаме екипни решения и нищо не зависи лично от мен”, каза още прокурор Светлозар Костов.
Помолен да коментира замесването на името на Алексей Петров в делото срещу Мирослав Йончев и Антон Петров за склоняване към проституция и дали да се очаква арест на Петров по това дело, Костов каза, че това дело е второто отделено дело от основното дело, наречено „Октопод”.
„Така че тези доказателства сме ги събирали бавно и упорито, заедно с другите колеги от Софийска градска прокуратура в продължение на две години. Не мога да коментирам най-малкото, защото аз не работя по това дело”, каза още прокурор Костов.
Яница ТАНЕВА

.

Светлозар Костов: Имам предположение, че сигналът за бомбите днес в Съдебната палата е свъ …
13 декември 2012 | 16:58 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Не обвинявам никого, но за себе си имам предположение, че сигналът за бомбите днес в Съдебната палата е свързан с делото „Октопод“. Това каза пред журналисти прокурор Светлозар Костов след промяна на мярката на Алексей Петров от задържане под стража в домашен арест, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на прокурора – днес трябваше да бъдат разпитани двама анонимни свидетели. „С които навлизаме в темата организирана престъпна група, рекети, физическо насилие, извършвано лично и от Алексей Петров. Свидетелите са давали показания в тази насока, и аз очаквам, че те ще потвърдят тези свои показания. Това е болезнена тема за подсъдимите, които са част от организираната престъпна група. Допускам, че част от малките битки в тази дълга война е да се пречи на разпитите от време на време“, каза прокурорът.
Софийска градска прокуратура не е надзорна прокуратура на Тетевен. Ще обсъдим заедно с колегата Мончев и с нашите ръководители, ситуацията по делото и ще вземем решение дали ще протестираме или не. Въпросът е сложен, донякъде може да се очаква, че делото ще върви по-лесно, ако Петров не е задържан под стража и няма да се случват такива събития като днешното с двете бомби, които трябваше да „гръмнат“ в 9.20 часа в тази палата, каза още Костов. По думите му – днешната мярка не е провал, а донякъде изненада за всички страни днес. „Знаете – по Коледа стават чудеса“, коментира Костов.
Яница ТАНЕВА

.

Съдът наложи мярка домашен арест на Алексей Петров
13 декември 2012 | 16:46 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Състав на Софийски градски съд промени мярката за неотклонение на Алексей Петров в домашен арест, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Съдът не споделя довода на прокуратурата, че е необходимо ново обстоятелство. Един от критериите е разумният срок, в който би следвало да продължи задържането. Искането на защитата за по-лека мярка е допустимо. Това каза съдия Румяна Ченалова, която прочете решението на съда за промяна в мярката на Алексей Петров, подсъдим по делото „Октопод”. Съдия Ченалова изложи два основни довода за промяна на мярката.
„Не са получили подкрепа твърденията относно оказано въздействие върху свидетели. От май месец прокуратурата не е положила необходимата грижа за установяване на необходимата истина относно данни за въздействие върху свидетели. Съдът прецени, че прокуратурата в Тетевен е имала достатъчно време и основание да извърши проверка и да приключи образувано производство. От май до ноември не е приключила проверката, която е предполагала събиране на доказателства. Има необоснована пасивност и бездействие на прокуратурата”, каза Ченалова.
Относно здравословното състояние, съдът смята, че подсъдимият страда от хронично заболяване и е необходима рехабилитация при лечението.
„Заболяването е неблагоприятно, в условията в местата за лишаване от свобода, което води до обострянето му. Не би могло да се провежда единствено възможно лечение в условията в болницата в Софийския затвор. Съдът измени мярката „задържане под стража” в по-лека и адекватна – домашен арест, в София”, добави съдия Румяна Ченалова.
Яница ТАНЕВА

.

Състав на Софийски градски съд измени мярката за неотклонение на Алексей Петров от задържа …
13 декември 2012 | 16:39 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Състав на Софийски градски съд измени мярката за неотклонение на Алексей Петров от задържане под стража в домашен арест в София, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Очаквайте подробности.
Яница ТАНЕВА

.

Прокурор Светлозар Костов: Обосновано е връщането на Алексей Петров в следствения арест
13 декември 2012 | 15:09 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Обосновано е връщането на Алексей Петров в следствения арест. Това каза прокурор Светлозар Костов при разглеждането на мярката „задържане под стража” на подсъдимия Алексей Петров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Прокурор Светлозар Костов заяви, че няма съществена промяна в обстоятелствата. „Защитата чете Наказателния кодекс, както й е удобно. Задачата на мярката за задържане под стража е да установи разкриване на престъпление”, добави прокурорът. По думите на Костов – съдът е събрал недвусмислени доказателства за не един и два случая за опити на Алексей Петров и приближените му да саботират обективната истина.
„Не са един и два случаите, в които името на Алексей Петров се свързва с опити за манипулиране на този съдебен процес”, допълни прокурор Костов.
„Мярката за неотклонение е адекватна и необходима за процеса, за да се разкрие истината по делото и да се попречи на подсъдимите лица да извършат престъпления”, каза Костов и допълни, че подсъдими лица не могат да бъдат оставяни да стресират свидетели.
„Безспорно се установи, че здравословното състояние се е подобрило вследствие на хоспитализирането на Алексей Петров в Банкя. Проблемите с кръста са намалели. Тревожното емоционално състояние, в което той е постъпил в клиниката, е овладяно. Това дава основания на съда не да прекрати лечението му, а отпада основанието той да бъде приведен в болницата в Банкя”, каза Костов.
Според прокурор Милко Мончев по безспорен начин се доказва, че Алексей Петров е имал здравословни проблеми. „Това не е достатъчно да се приеме, че условията в Софийски централен затвор са несъвместими със състоянието на подсъдимия”, каза Мончев.
По думите му – не се изключва престоят на подсъдимия в специализирано болнично заведение при условията на мярка за неотклонение – задържане под стража.
Според адвоката на Алексей Петров – Васил Василев се полагат усилия да се отстоява продължаването на задържането на Алексей Петров.
Яница ТАНЕВА

.

Вещи лица бяха изслушани за здравословното състояние на Алексей Петров
13 декември 2012 | 14:21 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. На заседанието по делото срещу Алексей Петров и други обвиняеми бяха изслушани вещи лица по съдебно-медицинската експертиза във връзка със здравословното състояние на Петров, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Според тях – здравословното състояние на подсъдимия е стабилно в резултат на проведено лечение в болницата в Банкя. Едно от вещите лица, Бойка Станева, заяви, че повече от месец в болницата в затвора в София не се провежда физикална терапия поради липса на персонал, а такава терапия е необходима за лечението на Петров. Според вещите лица – условия за извършване на такова лечение има в болницата в Банкя. Според адвоката на Петров, Васил Василев, здравословното състояние на Алексей Петров е несъвместимо с мярката за неотклонение. Има нужда от поддържащо лечение и ежедневно посещение при специалисти, по думите на адвоката. Очаква се съдът да се произнесе по мярката за неотклонение на Алексей Петров по-късно днес.
Яница ТАНЕВА

.

Софийски градски съд заседава по делото срещу Алексей Петров и други обвиняеми
13 декември 2012 | 12:55 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Софийски градски съд започна заседанието си по делото срещу Алексей Петров и други обвиняеми, предаде репортер на Агенция “Фокус”. На предишното заседание защитата на Петров поиска промяна на мярката от „задържане под стража” в по-лека и се очаква днес съдът да вземе решение. Заседанието започна с няколко часа закъснение, тъй като рано тази сутрин беше подаден сигнал за бомба в сградата на Съдебната палата, където заседава Софийският градски съд, и сградата беше затворена за проверка. При подновяването на заседанието, което започна след 11,30 часа, се установи, че подсъдимият Цеко Йорданов и неговите защитници не присъстват на заседанието. Направен е опит за връзка с тях, но телефоните им са били изключени. Адвокат Ваня Траянова заяви, че лично се е срещнала с Йорданов и неговия защитник в 08,30 часа на служебния вход на Съдебната палата. Прокурори са заявили, че до 08,30 часа утре в палатата няма да се провеждат заседания.
Яница ТАНЕВА

.

Заседанието за промяна мярката за неотклонение на Алексей Петров в Софийски градски съд не …
13 декември 2012 | 09:50 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Заседанието за промяна мярката за неотклонение на Алексей Петров в Софийски градски съд не започна заради подадения сигнал за бомба, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Сигналът за бомба в Софийски градски съд е подаден на телефон 112 тази сутрин в 8.15 часа от мъжки глас. Мъжът заявил, че ако до един час полицията не изведе хората от сградата, взривното устройство може да избухне. Екипи на полицията са на място и извършват проверка. Хората са евакуирани. Все още не е ясно кога ще приключи проверката.
Софийски градски съд днес трябваше да реши дали да промени мярката за неотклонение на Алексей Петров в по-лека. Заседанието бе насрочено за 9.30 часа.
Яница ТАНЕВА

.

Софийски градски съд ще реши дали да промени мярката за неотклонение на Алексей Петров в п …
13 декември 2012 | 07:16 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Софийски градски съд днес ще реши дали да промени мярката за неотклонение на Алексей Петров в по-лека. На съдебното заседание на 5 декември адвокатът на Алексей Петров – Васил Василев посочи, че Алексей Петров е в ареста повече от 6 месеца, а предстоят поне още 4 месеца заседания по делото докато бъдат разпитани всички свидетели.
„Алексей Петров беше задържан с мотива, че е подбуждал да лъжесвидетелстват свидетелите Пламен Устинов и Донка Митева”, каза Василев. Той посочи, че е налице паралелен процес в рамките на процеса „Октопод”. Относно този мотив той посочи, че до сега няма данни прокуратурата да работи по случая.
Прокурорът по делото Светлозар Костов заяви, че не са налице нови обстоятелства, за да бъде променена мярката на Алексей Петров и такава промяна е недопустима. Прокурор Милко Момчев представи доказателства – писма за кореспонденция между Софийска районна прокуратура, Окръжна прокуратура-Ловеч и Районна прокуратура-Тетевен. Целта на писмата е била да се внесе яснота в образуваното 20 ноември 2012 г. ново дело срещу неизвестен извършител, но касаещо опита за склоняване за лъжесвидетелство от страна на Алексей Петров на свидетелите по дел ото Пламен Устинов и Донка Митева.
Съдия Румяна Ченалова изиска от Районната прокуратура в Тетевен да бъдат предоставени всички материали по образуваното производство на 20 ноември по факс, както и три вещи лица да извършат съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Алексей Петров и дали престоят му в ареста води до влошаване на здравословното му състояние.

.

Прокурор Светлозар Костов: Смятам, че е справедливо Алексей Петров да бъде в ареста
05 декември 2012 | 15:55 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Алексей Петров и Ваня Траянова са лицата, които са разговаряли и склонявали Пламен Устинов към промяна на показанията. Това каза пред журналисти наблюдаващият прокурор по делото „Октопод” Светлозар Костов относно образуваното от Районната прокуратура в Тетевен на 20 ноември 2012 г. досъдебно производство срещу неизвестен извършител, при което жертва на престъпление е ключовият свидетел на прокуратурата Пламен Устинов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Делото в Тетевен е образувано през миналия месец. Защо колегата е направил това през ноември – аз не мога да ви кажа. Извършвал е проверка, той иска някои документи от Софийска градска прокуратура. Самият факт, че е образувано означава, че има по-висока степен на обоснованост, че престъплението е извършено. Законът ни задължава то да бъде срещу неизвестен извършител. Не сме длъжни да посочим името, което се подозира в извършване на престъплението, каза Костов.
Специално за Софийска градска прокуратура, лицето е известно, посочи прокурорът.
Смятам, че е справедливо Алексей Петров да бъде в ареста – не виждам основание към него да има друго отношение. Принципът е, който е задържан – той е в следствения арест. След като състоянието му се е подобрило, трябва да отпадне това лечение. Исканията за задържането под стража се основават на тежки обвинения, едното е изнудване с опит за задържане. Има 21 обвинения и 7 от тях касаят Алексей Петров, каза Костов.
Той беше направил опити да манипулира Пламен Устинов – нормално е да очаквам, че ако е на свобода, ще го направи отново, каза Костов. Прокурорът посочи, че не знае – защо за свидетелката Таня Митова няма образувано досъдебно производство.
Красимира ГЕОРГИЕВА

.

Софийски градски съд ще реши дали да промени мярката за неотклонение на Алексей Петров в п …
05 декември 2012 | 15:16 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Софийски градски съд ще реши дали да промени мярката за неотклонение на Алексей Петров в по-лека на 13 декември. Това стана ясно по време на днешното съдебно заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Прокурорът по делото Светлозар Костов заяви, че не са налице нови обстоятелства, за да бъде променена мярката на Алексей Петров и такава промяна е недопустима. Прокурор Милко Момчев представи доказателства – писма за кореспонденция между Софийска районна прокуратура, Окръжна прокуратура-Ловеч и Районна прокуратура-Тетевен. Целта на писмата е била да се внесе яснота в образуваното 20 ноември 2012 г. ново дело срещу неизвестен извършител, но касаещо опита за склоняване за лъжесвидетелство от страна на Алексей Петров на свидетелите по делото Пламен Устинов и Донка Митева.
Съдия Румяна Ченалова изиска от Районната прокуратура в Тетевен да бъдат предоставени всички материали по образуваното производство на 20 ноември по факс, както и три вещи лица да извършат съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Алексей Петров и дали престоят му в ареста води до влошаване на здравословното му състояние.
Красимира ГЕОРГИЕВА

.

До 11 април 2013 г. трябва да бъдат разпитани всички свидетели по делото „Октопод”
05 декември 2012 | 13:56 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. До 11 април 2013 г. трябва да бъдат разпитани всички свидетели по делото „Октопод”. Това стана ясно на днешното заседания по делото, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Подсъдими по делото са Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов по чл. 321, 321а от Наказателния кодекс. Обвиненията са за образуване или ръководене на организирана престъпна група, както и за участие в ръководството на организация или група, която чрез използване на сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги.
Софийски градски съд днес насрочи съдебните заседания по делото в следващите седмици.
Заседания по делото ще има на 18 януари; 8, 14, 22 и 28 февруари; 6, 14, 21 и 29 март, както и на 11 април. На 18 януари ще бъде разпитан Богомил Бонев, а на 8 февруари – Нешка Робева и Светлин Русев.
Красимира ГЕОРГИЕВА

.

Защитата на Алексей Петров поиска промяна на мярката му за неотклонение от задържане под с …
05 декември 2012 | 13:47 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Защитата на Алексей Петров поиска промяна на мярката му за неотклонение от задържане под стража в подписка, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На днешното заседание по делото aдвокатът на Алексей Петров – Васил Василев посочи, че Алексей Петров е в ареста повече от 6 месеца, а предстоят поне още 4 месеца заседания по делото докато бъдат разпитани всички свидетели.
„Алексей Петров беше задържан с мотива, че е подбуждал да лъжесвидетелстват свидетелите Пламен Устинов и Донка Митева”, каза Василев. Той посочи, че е налице паралелен процес в рамките на процеса „Октопод”. Относно този мотив той посочи, че до сега няма данни прокуратурата да работи по случая.
Василев цитира и постъпило писмо до Софийски градски съд от Районната прокуратура в Тетевен, че на 20 ноември 2012 г. е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, при което жертва на престъпление е ключовият свидетел на прокуратурата Пламен Устинов.
„Производството е срещу неизвестен извършител, а не срещу Алексей Петров”, каза Василев.
Алексей Петров има здравословен проблем, който при условия на задържане под стража му причинява болки и страдания. Нито в ареста, нито в здравното заведение, където той е настанен, той може да поддържа адекватен режим. Това е изтезание по европейските конвенции, каза още Василев. Адвокат Ина Лулчева посочи, че Алексей Петров все още е в ареста, защото се търсят всички възможни средства той да бъде злепоставен.
Подсъдими по делото са Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов по чл. 321, 321а от Наказателния кодекс. Обвиненията са за образуване или ръководене на организирана престъпна група, както и за участие в ръководството на организация или група, която чрез използване на сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги.
Красимира ГЕОРГИЕВА

.

Защитата на Алексей Петров за пореден път ще поиска промяна на мярката му за неотклонение
05 декември 2012 | 11:52 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Защитата на Алексей Петров за пореден път ще поиска промяна на мярката му за неотклонение, която в момента е постоянен арест. Това обяви на днешното заседание по делото адвокатът на Алексей Петров – Васил Василев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Подсъдими по делото са Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов по чл. 321, 321а от Наказателния кодекс. Обвиненията са за образуване или ръководене на организирана престъпна група, както и за участие в ръководството на организация или група, която чрез използване на сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги.
Това е поредно искане за промяна на мярката на Алексей Петров, след като има постъпило такова искане от преди повече от месец, което няма отговор.
„Можем да искаме промяна на мярката всеки ден”, каза пред журналисти адвокат Василев. Той обясни, че освен здравословното състояние на подсъдимия, има и мотиви за промяна на мярката, свързани с основанието, на което той е задържан.
В началото на днешното заседание по делото стана ясно, че е постъпило писмо до Софийски градски съд от Районната прокуратура в Тетевен, че на 20 ноември 2012 г. е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, при което жертва на престъпление е Пламен Устинов.
Красимира ГЕОРГИЕВА

.

Съдът разпитва свидетели по делото срещу Алексей Петров и други обвиняеми
05 декември 2012 | 10:26 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Състав на Софийски градски съд разпитва свидетелката Боряна Светозарова по делото срещу Алексей Петров и други обвиняеми, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Светозарова е работила като сътрудник на бившия главен прокурор Никола Филчев от 1998 година. Тя разказа за отношенията му с Цеко Йорданов, бивш прокуор, който е сочен за близък до Филчев.
Красимира ГЕОРГИЕВА

.

Софийски градски съд даде ход на делото срещу Алексей Петров и другите обвиняеми
05 декември 2012 | 09:49 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Софийски градски съд даде ход на делото срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов по чл. 321, 321а от Наказателния кодекс, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Заседанието започна с разпит на свидетеля Тома Комов.
Обвиненията срещу Петров и останалите са за образуване или ръководене на организирана престъпна група, както и за участие в ръководството на организация или група, която чрез използване на сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги.
Красимира ГЕОРГИЕВА

.

Делото срещу Алексей Петров и група подсъдими беше отложено за неопределен период от време
25 октомври 2012 | 10:06 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Делото срещу Алексей Петров и група подсъдими беше отложено за неопределен период от време, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Освен болничен на член на съдебния състав, болничен е постъпил и от подсъдимия Цеко Йорданов, който си е оперирал едното око – доколкото разбрах здравото око, но с надеждата да го спаси, тъй като има някакви проблеми, каза пред журналисти прокурорът по делото Светлозар Костов.
Това е здравото му око, но с някакво напредващо заболяване, а другото му око също е проблемно, тъй като не виждал с него, обясни Костов, като се позова на адвоката на подсъдимия.
„Цеко Йорданов има болничен за 30 дни и най-вероятно няма да се видим в следващите 30 дни. Подсъдимият има контролен преглед на 30 октомври и уговорката е, че ако е достатъчно здрав, да се яви в зала на 2 ноември, но предполагам, че това няма да се случи”, каза Костов.
Съдебният състав каза, че ще ни уведоми с призовки за следващото заседание. Свидетелите днес бяха свързани с прехвърляното на акциите на частните собственици – освен Георги Цветанов и други. Едната свидетелка е заплашвана от Алексей Петров с пистолет, за да си прехвърли акциите. За утре са призовани двамата бивши министри Богомил Бонев и Муравей Радев и Дора Адреева – шефката на Финансов и застрахователен надзор в Министерство на финансите към 1998 г., каза Костов. Той посочи, че свидетелите ще бъдат призовани за следващи дати.
Усещам, че влизаме в период на ледникова епоха по делото, каза още прокурорът.
Красимира ГЕОРГИЕВА

.

Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Алексей Петров и още петима обвиняеми
25 октомври 2012 | 07:26 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов по чл. 321, 321а от Наказателния кодекс. Обвиненията са за образуване или ръководене на организирана престъпна група, както и за участие в ръководството на организация или група, която чрез използване на сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги.
Началото на заседанието е от 9.30 часа.

Агенция „Фокус” припомня:
На 25 септември 2012 г. Софийски градски съд реши, чe Алексей Петров трябва да остане в ареста, но поради влошеното му здравословно състояние беше решено той да бъде настанен в специализираната болница за рехабилитация в столичния кв. „Овча купел”, където да му бъдат извършвани специални водни процедури. Впоследствие обаче Алексей Петров беше настанен в Специализираната болница за рехабилитация в Банкя, поради отказ от лечебното заведение в кв. „Овча купе”, мотивиран с липса на свободни стаи и невъзможност да се ползва лечебният комплекс в частта – водолечение.
На 6 август 2012 г. Софийски градски съд остави в ареста Алексей Петров. Магистратите отказаха да изменят мярката му за неотклонение, която от месец май отново е „задържане под стража”. През август СГС прецени, че Алексей Петров е въздействал на някои от свидетелите и за да предотврати повторно вмешателство го върна в ареста. Смятаният за ключов свидетел бивш служител на НСО Пламен Устинов разказа пред магистратите, че Петров го увещавал да се откаже от показанията си след случайна среща извън съда. На 21 август Софийски потвърди определението на Софийски градски съд.
На 10 февруари 2010 г. Алексей Петров беше арестуван при акцията на МВР „Октопод”. Заедно с него бяха арестувани Марчело Джотолов, Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците, Антон Петров – Хамстера, Момчил Кръстев, Николай Велков и Димитър Митров – Полицая. Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров-Хамстера са обвинени в организирана престъпна група с цел изнудване и рекет. Според прокуратурата Петров е оглавявал и група за финансови престъпления с Хамстера, адвокат Николай Велков, братята Пламен и Йордан Стоянови и бившата барета Момчил Кръстев. Срещу Алексей Петров са повдигнати 8 обвинения. Те са разделени в две дела с име „Октопод”. В първото дело Петров е обвинен в организирането и участието в престъпна група, която се е занимавала с рекет в периода от 1998 до 2004 г. За Алексей Петров има и обвинение за опит за убийство на банкера Георги Цветанов, както и за издаване на държавна тайна. Заедно с бившата барета за членове на бандата се сочат и Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов. Всички заедно формират и участват в т.нар. дело „Малкия Октопод”.

.

Алексей Петров ще бъде настанен за лечение в Специализирана болница за рехабилитация Банкя
05 октомври 2012 | 16:44 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

Банкя. Подсъдимият по делото „Октопод“ Алексей Петров ще бъде настанен за лечение в Специализирана болница за рехабилитация Банкя АД – База Ясен, съобщиха от Софийски градски съд. С определение от 4 октомври 2012 г. 29-ти състав на Софийски градски съд (СГС) настанява подсъдимия Алексей Петров за лечение в лечебното заведение. От постъпилото по делото писмо от МП „Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” затвора – София, докладна записка от директор СБАЛС София, молба от СБФТР ЕАД, става ясно, че подсъдимият Петров не е настанен в указаното здравно заведение в Овча купел, поради отказ, мотивиран с липса на свободни стаи и невъзможност да се ползва лечебния комплекс в частта – водолечение. Ето защо съдът намери, че следва да определи друго лечебно заведение, което да има съответните характеристики и подходяща лечебна база. Определението подлежи на незабавно изпълнение и предстои транспортирането на Петров в лечебното заведение в Банкя.

.

Руският опозиционер Алексей Навални отново е извикан на разпит
28 септември 2012 | 09:48 / Агенция „Фокус“ / Русия

Москва. Руският опозиционер Алексей Навални днес отново бе извикан на разпит в Следствения комитет на страната, предаде Интерфакс.
„Днес по призовка дойдох в Следствения комитет. Втори път за тази седмица. Скоро ще бъда тук по-често, отколкото в моя офис”, съобщи Навални в социалните мрежи.
През последните няколко месеца той нееднократно е привикван в Следствения комитет, тъй като е обвиняем по наказателно дело за злоупотреби и е свидетел по делото за безредиците на площад „Болотная” на 6 май.

.

Васил Василев: Решението на СГС да остави в ареста Алексей Петров е потвържение за предубе …
25 септември 2012 | 21:56 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Решението на СГС да остави в ареста Алексей Петров е потвържение за предубедеността на съда. Това каза пред журналисти адвокатът на Алексей Петров Васил Василев, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Особено брутално нарушение на закона е, че съдът се позовава на веществени доказателствени средства. Има определение на Апелативния съд, че те не могат да се ползват в това наказателно производство, но този състав не иска да се съгласи с това определение. Когато някой съд иска да ползва веществени доказателствени средства, те трябва да бъдат изслушани в съдебна зала, каза Василев.
Съдът упорито не желае вече няколко месеца да изпълни задължението си по закон тези средства да бъдат чути в залата, но така те се приобщават към доказателствения материал, каза адвокат Василев. Според него специалните разузнавателни средства трябва да бъдат изслушани в съдебна зала, защото само така те се приобщават към доказателствата по делото, каза Василев.
В момента съдът се позовава на доказателствен материал, който не е събран по реда на НПК, който не е проверяван, по който не са правени обсъждания и не е бил достояние на страните.
Относно въпросите за здравословното състояние на Алексей Петров смятам, че в момента се приема абсурдната постановка от това, което имаме по делото, той на всяка цена да е „под стража”, макар и да седи в специализирана болница. Определеното на съда съдържа неща, които тотално опорочават по нататъшната ни работа по делото, каза още адвокат Василев.
Красимира ГЕОРГИЕВА

.

Софийски градски съд изпрати Алексей Петров на лечение в специализирана болница
25 септември 2012 | 20:19 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Софийски градски съд изпрати Алексей Петров на лечение в специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в Овча купел, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Налице е развитие на диксовата херния на Петров в отрицателна насока, лекуващият лекар и медицинските документи по делото свидетелстват за развитие на заболяването и консервативното медикаментозно лечение не е достатъчно, посочи председателят на съдебния състав по делото съдия Румяна Ченалова.
Единствено подобрение е имало след провеждане на специални процедури с вода в специализираната болница в квартал „Овча купел”.
За да бъде спазено правото на подсъдимия да бъде лекуван, се налага вземането на съответните мерки, но поради наличието на данни за манипулиране на свидетели, Петров остава в ареста.
Все още не са разпитани основни свидетели по делото и поради нуждите на процеса е налице противоречие с нуждата от лечение на Петров, каза съдия Ченалова. Тя посочи обаче, че не се допуска мярката да бъде изменена и намери искането на защитата за неоснователно.
Четири месеца Алексей Петров е бил в затвора. Тези четири месеца не могат да бъдат коментирани като неразумни. Делото „Октопод” е от 2011 г. до сега, проведени са 20 съдебни заседания, провеждани са разпити на свидетели, приобщавани са доказателства. По делото има над 180 свидетели, 30 експерти и 200 тома и по тази причина е невъзможно делото да приключи в кратки срокове. По тази причина 4 месеца не са дълъг срок, заключи съдия Ченалова.
Според нея няма процесуална пречка съдът да включи като доказателствени средства специалните разузнавателни средства по делото, още повече, че те са изготвени при спазване на законите. По думите на съдия Ченалова от разпитите на свидетели и от другите доказателства по делото все пак е налице опасност от манипулиране на свидетели.
Съдия Ченалова прочете части по показанията на свидетеля по делото Пламен Устинов, според които му е оказано въздействие да промени показанията си; и от други свидетелски показания и факти личи, че му е оказано въздействие. На определени дати и от определени лица свидетелят е получавал указания да промени показанията си.
По думите на съдия Ченалова тя не може да възприеме показанията на свидетелите на защитата – брата на Алексей Петров Огнян Петров и секретарката му Вяра Петрова като такива, които разколебават тезата, че е оказвано влияние на свидетели по делото.
Красимира ГЕОРГИЕВА

.

Алексей Петров остава в ареста, реши Софийският градски съд
25 септември 2012 | 19:27 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Алексей Петров остава в ареста, но поради влошеното здравословно състояние на Петров, ще бъде настанен в специализираната болница за рехабилитация в кв. „Овча купел“, където ще му бъдат извършвани специални водни процедури, реши Софийският градски съд, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Съдия Румяна Чиналова посочи, че Алексей Петров е бил в ареста 4 месеца, което не е толкова много, с оглед сложността на процеса.
Очаквайте подробности.
Красимира ГЕОРГИЕВА

.

Започна съдебното заседание, на което съдът трябва да се произнесе по мярката за неотклоне …
25 септември 2012 | 18:43 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. С близо час и 40 минути закъснение започна заседанието, на което съдът трябва да се произнесе за мярката за неотклонение на Алексей Петров, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Петров поиска мярка за неотклонение „подписка“, докато Прокуратурата настоява да не се променя мярката за неотклонение „задържане под стража“.
Красимира ГЕОРГИЕВА

.

Съдът все още мисли за мярката за неотклонение на Алексей Петров
25 септември 2012 | 18:22 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Повече от час се бави решението на Софийски градски съд за това – каква да бъде мярката за неотклонение на Алексей Петров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На вчерашното заседание по делото защитата на подсъдимия поиска изменение на мярката му от „задържане под стража” на „подписка” на базата на показанията, дадени от брата на Петров Огнян Петров и от секретарката му Вяра Петрова. Влошеното здравословно състояние на Алексей Петров, който има дискова херния, е другата причина защитата му да поиска по-лека мярка.
На днешното заседание по делото не бяха разпитвани свидетели, а се отправяха искания и се разменяха реплики от страна на Прокуратурата и на защитата на Алексей Петров. Беше обявено, че съдът ще се произнесе за мярката за неотклонение на Петров в 17.00 часа, но все още съдът мисли по въпроса.
Красимира ГЕОРГИЕВА

Агенция „Фокус” припомня:
На 6 август 2012 г. Софийски градски съд остави в ареста Алексей Петров. Магистратите отказаха да изменят мярката му за неотклонение, която от месец май е „задържане под стража”. През август СГС прецени, че Алексей Петров е въздействал на някои от свидетелите и за да предотврати повторно вмешателство го върна в ареста. Смятаният за ключов свидетел бивш служител на НСО Пламен Устинов разказа пред магистратите, че Петров го увещавал да се откаже от показанията си след случайна среща извън съда. На 21 август Софийски апелативен съд потвърди определението на Софийски градски съд.

.

Съдът решава в 17:00 часа дали да измени мярката за неотклонение на Алексей Петров на „под …
25 септември 2012 | 15:30 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Софийски градски съд ще реши в 17:00 часа днес – дали да измени мярката за неотклонение на Алексей Петров на „подписка”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. На днешното заседание не бяха разпитвани никакви свидетели по делото, а се отправяха искания и се разменяха реплики от страна на Прокуратурата и на защитата на подсъдимия Алексей Петров.
Според прокуратурата, в процедурата по член 270, ново искане за изменение на мярката, се прави при промяна на обстоятелствата, а такава няма, не е налице и основание за искане за изменение на мярката. Един от основните доводи за това, че задържането под стража на Алексей Петров е правилно в случая, са показанията на свидетелите Донка Митева и Пламен Устинов, според които Петров ги е карал да лъжесвидетелстват и на базата на чиито показания Петров остана в ареста. Прокуратурата изтъкна и че свидетелите, които бяха призовани на вчерашното дело – Огнян Петров и Вяра Петрова, са зависими, заради връзката им с подсъдимия и е ясно, че те няма да свидетелстват срещу Петров. Защитата посочи, че нуждите на процеса не налагат такова задържане на Алексей Петров, още повече за неща, които се предполага, че са извършени преди 12 – 14 години. Тя оцени задържането му като безпрецедентно. Според адвокат Василев, каза, че „Със задържането на Алексей Петров, и с цялата история със свидетеля Устинов, беше изпълнена поръчка на изпълнителната власт”.
Според адвокатите, задържането на Петров в ареста е изтезание, според член 5 от Европейската конвенция за правата на човека.
На днешното заседание беше отправено и искане от прокуратурата за това събраните специални разузнавателни средства да се използват като доказателства, но съдът остави без уважение това искане.
Самият Алексей Петров каза пред съда: „Не съм въздействал на никого по това дело и не смятам да го правя“. Той помоли мярката му да бъде изменена на „подписка“.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

.

Очаква се съдът да се произнесе по мярката за неотклонение на Алексей Петров
25 септември 2012 | 14:48 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Продължава съдебното заседание, на което се разглежда мярката за неотклонение на Алексей Петров, предаде репортер на Агенция “Фокус”. До момента Прокуратурата поиска събраните специални разузнавателни средства да се използват като доказателства. Защитата на Петров каза, че те нямат връзка с това наказателно производство. След съвещание, съдът реши, че не следва да приема за втори път постъпилите доказателствени средства. Съдът ще коментира вече приетите доказателствени средства и оставя искането на Прокуратурата без уважение. Очаква се съдът да се произнесе за мярката в 17.00 часа.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

.

Прокурор Светлозар Костов: Въпросът с мярката на Алексей Петров можеше да се приключи мног …
25 септември 2012 | 13:43 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Въпросът с мярката на Алексей Петров можеше да се приключи много по-рано, нещата се изместиха много. Това каза пред журналисти прокурор Светлозар Костов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Коментираха се хора, които не следва да се коментират в тази съдебна зала; между другото 25 пъти бяха споменати имената на прокурорите Костов и Момчев и само 6 пъти – това на Алексей Петров, заради когото сме в тази съдебна зала, и чиято мярка за неотклонение обсъждаме сега, обясни той. Искаше ми се – сега да се приключи с тази процедура, затова и репликирах няколко пъти адвокатите, които ни обещаваха проверки, как всички след години ще се срамуваме от това дело и от актовете, които сме внесли. Ние си носим кръста, носим си тогата и не се срамуваме от това, което вършим, каза той.
По негови думи по-добре е делото да се развива по същество – да се изслушват свидетели и да се четат експертизи и делото да приключи с пледоарии и присъда.
Според Костов, се приближават до средата на свидетелите по обвинението, но има и други свидетели от защитата.
Зорница ПОЛЕГАНОВА
.

Няма основание за изменение на мярката на Алексей Петров задържане под стража, според Прок …
25 септември 2012 | 13:32 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Състав на Софийски градски съд разглежда мярката за неотклонение на Алексей Петров, предаде репортер на Агенция “Фокус”. На заседанието прокурор Светлозар Костов заяви, че в процедурата по член 270, ново искане за изменение на мярката, се прави при промяна на обстоятелствата, а такава няма. Според него – не е налице основание за искане за изменение на мярката. Той посочи, че през май 2012 година, съдът е приел факти, които са от значение, като това, че свидетелката Донка Митева е била съпроводена от Алексей Петров до София, преспала е в дома му, а също така е приел и молбата на Митева да даде нови показания. Костов посочи и, че Донка Митева и Пламен Устинов са били абсолютно категорични в показанията си. Според него, свидетелите на защитата – Огнян Петров и Вяра Петрова, са зависими, предвид връзката им с подсъдимия. Прокурор Момчев настоя да се изготви нова медицинска експертиза за здравословното състояние на Алексей Петров, преди съдът да се произнесе по мярката за неотклонение.
Защитата посочи, че нуждите на процеса не налагат такова задържане на Алексей Петров, още повече за неща, които се предполага, че са извършени преди 12 – 14 години. Тя оцени задъражането му като безпрецедентно. Според адвокат Василев, каза, че „Със задържането на Алексей Петров, и с цялата история със свидетеля Устинов, беше изпълнена поръчка на изпълнителната власт”.
По негови думи, задържането на Петров в ареста е изтезание, според член 5 от Европейската конвенция за правата на човека.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

.

Състав на Софийски градски съд разглежда мярката за неотклонение на Алексей Петров
25 септември 2012 | 12:14 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Състав на Софийски градски съд разглежда мярката за неотклонение на Алексей Петров, обвиняем по делото „Октопод“, предаде репортер на Агенция “Фокус”. От Прокуратурата заявиха, че смятат искането за измяна на мярката за неотклонение за неоснователно. Защитата определи задържането на Алексей Петров като безпрецедентно. Заседанието започна с близо 40 минути закъснение.
Петров е в ареста от 3 май 2012 г.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

.

Софийски градски съд ще се произнесе по мярката на Алексей Петров
25 септември 2012 | 07:51 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Софийски градски съд ще се произнесе по мярката на Алексей Петров. На вчерашното заседание, на база на показанията дадени от брата на Петров – Огнян Петров и от секретарката на подсъдимия – Вяра Петрова, защитата поиска изменение на мярката му от „задържане под стража” на по-лека. Другата причина да поискат по-лека мярка за Петров, според адвокатите, е влошеното му здравословно състояние. На вчерашното заседание беше разпитан лекар от болницата към затвора, който разказа, че състоянието на Алексей Петров се е влошило много. Той се оплаква от болки в кръста, понякога не можел да става. Произнасянето по мярката ще бъда в 10:00 часа.

.

Прокуратурата поиска да бъдат разпитани нови двама свидетели по делото „Октопод”
24 септември 2012 | 17:21 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Прокуратурата поиска да бъдат разпитани нови двама свидетели по делото „Октопод”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Двамата прокурори по делото поискаха – на следващото съдебно заседание да бъдат разпитани – Ангелина Устинова, съпруга на Пламен Устинов и Венцислав Устинов, негов братовчед, защото те имали информация от Пламен Устинов за неговите пътувания и срещи с Алексей Петров. Прокуратурата поиска на следващото съдебно заседания да се проведе очна ставка между свидетелите Пламен Устинов и Огнян Петров, брат на Алексей Петров, заради неточности в днешните показания на Огнян. След кратко съвещание Съдът прие, че исканията на прокуратурата са неоснователни и няма да дадат нова информация по въпроса дали Алексей Петров е склонявал свидетели към лъжесвидетелстване. Заседанието продължава с разпит на още един свидетел, медицинско лице, във връзка с медицинската експертиза на Алексей Петров. Очаква се до края на заседанието, защитата на подсъдимия Петров да поиска изменение н мярката му за неотклонение от „задържане под стража” на по-лека.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

.

Показания по делото срещу Алексей Петров даде неговата секретарка Вяра Петрова
24 септември 2012 | 16:59 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Показания по делото срещу Алексей Петров даде неговата секретарка Вяра Петрова, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Петрова обясни, че от подсъдимите познава Алексей Петров, Антон Петров и Кирил Топалов. Алексей Петров и Кирил Топалов й били треньори по карате, а с Антон Петров били съотборници.
Свидетелката обясни, че познава и Донка Митева, чиито показания бяха едно от основанията за налагането на мярка за неотклонение „задържане под стража” на Алексей Петров. По думите на Вяра Петрова, двете с Митева се запознали, когато Митева давала интервю, в което обяснявала, че Алексей Петров й е като син. По думите на свидетелката, отношенията между подсъдимия и Митева били много близки и топли и тя неведнъж правела кампании в негова защита. Още когато двете са се запознали, Митева е казала, че ще се яви като свидетел по делото. Също така свидетелката обясни, че Митева звъняла на нейния телефон да търси Алексей Петров, защото по нейни думи: „Г-н Петров не ползва мобилни телефони, защото ги губи”.
Петрова обясни, че Донка Митева често е гостувала и остава да спи по собствени желание в дома на Мариана Петрова.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

.

Съдът разпита брата на Алексей Петров – Огнян Петров
24 септември 2012 | 16:47 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Съдът разпита брата на Алексей Петров – Огнян Петров, предаде репортер на Агенция “Фокус”. В показанията си, братът на Алексей Петров, Огнян обясни, че е присъствал на три срещи – две на Алексей Петров с Пламен Устинов и една на адвокат Траянова с Устинов. Първата среща е била на 28 април 2011 година, в мандрата на Огнян Петров, тази среща е била с адвокат Траянова и Огнян Петров не е присъствал на нея, а е посрещнал Устинов и го е завел вътре в сградата, след това е изчакал отвън.
Втората среща била на същия ден, по-късно – между Алексей Петров и Пламен Устинов в дома на майката и бащата на обвиняемия. Двамата братя били в дома на родителите си, когато късно вечерта, без предупреждение пристигнала кола, от която слезли двама души – единият бил Пламен Устинов. Устинов бил видимо притеснен и искал да говори с Алексей Петров.
По думите на Огнян, Пламен искал Алексей Петров да му помогне, като накара свидетели на инцидента в Тетевен да променят частично показанията си. Алексей Петров му обяснил, че не може да му помогне, но ако каже истината в съда, ще се оправят нещата.
По думите на Огнян Петров, Устинов обяснил, че това е поръчка на висши служители в службите и дори споменал името на министър Цветанов. Устинов се страхувал, че ще го убият и затова не искал да каже истината. Устинов обяснил, че спецслужбите го карат да дава лъжливи показания срещу Алексей Петров.
На последната среща Алексей Петров е поискал Пламен Устинов да каже всичко, което е казал пред него и пред адвокат Траянова, за да може тя да запише неговите думи, но Устинов се е притеснил, видимо променил поведението си и си тръгнал.
От показанията на Огнян Петров стана ясно и, че той е дал назаем пари на Пламен Устинов, някъде около 300 хиляди лева, с които Устинов обяснил, че иска да напусне страната. При въпрос дали Алексей Петров е знаел за тези пари, брат му отговори, че не е знаел, защото самият Петров по това време е бил в ареста.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

.

Разпитват брата на Алексей Петров като свидетел в съда
24 септември 2012 | 14:16 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Състав на Софийски градски съд започна разпита на свидетеля Огнян Петров, брат на Алексей Петров, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Свидетелят се разпитва по искане на защитата.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

.

Защитата на Алексей Петров поиска да бъде разпитан братът на подсъдимия
24 септември 2012 | 12:32 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Защитата на Алексей Петров поиска да бъдат разпитани още двама свидетели на днешното заседание, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Защитата направи това искане въз основа на това, че показанията на свидетелите ще могат евентуално да се използват от защитата като база за искане за измяна на мярката на Алексей Петров на по-лека. Свидетелите са Огнян Петров – брат на подсъдимия Алексей Петров и Вяра Петрова, работила като секретарка на Алексей Петров.
След техните показания, евентуално защитата отново ще поиска изменение на мярката на Алексей Петров.
По искане на Прокуратурата, съдът постанови да се проведе очна ставка между свидетелката Екатерина Ножарова и Георги Цветанов, във връзка с парите – 50 хиляди долара, които Алексей Петров е наредил на свидетелката да даде на Цветанов. Датата е определена за 2 ноември 2012 година, когато ще се проведат и очни ставки с други свидетели.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

.

Съдът разпита четирима свидетели по делото срещу Алексей Петров
24 септември 2012 | 12:18 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Съдът разпита четирима свидетели по делото срещу Алексей Петров, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Бяха разпитани свидетелите Стоян Николов, Мария Мусорлиева, Екатерина Ножарова и Петър Петров. Мария Мусорлиева е адвокат и е участвала като пълномощник на друга свидетелка – Павлета Иванова, при сделка с имот. Тя отрече да познава Алексей Петров; била го виждала по телевизията, но впоследствие стана ясно от предишните й показания, че е провела разговор по телефона с Алексей Петров, който лично я помолил да се заеме със сделката на Павлета Иванова. Другата свидетелка – Екатерина Ножарова е работила от 1996 до 1997 година като касиер в „Левски Спартак“, и по времето, когато е работила там, Алексей Петров й е разпоредеил да даде на физическо лице голяма сума пари – това лице е бил Георги Цветанов. Свидетелката погледна разписката за даването на сумата и отрече тя да я е писала или да се подписвала.
Според показанията на последния свидетел – Петър Петров – той е продал Мерцедес на Велизар Велизаров, а впоследствие две лица, със синя Лада, с буркан са дошли при него и са го накарали да прехвърли колата на Кольо Тодоров, като напише сумата от 26 хиляди лева. Петров е продал колата на Велизаров за сумата от 70 хиляди германски марки през 1997 година.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

.

Съдът изслушва свидетели по делото срещу Алексей Петров и други обвиняеми
24 септември 2012 | 09:52 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Състав на Софийски градски съд даде ход на делото срещу Алексей Петров и други обвиняеми, предаде репортер на Агенция “Фокус”. От петима призовани за днес свидетели, се явяват четирима. Заседанието започна с изслушването на свидетеля Стоян Николов.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

.

Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Алексей Петров и още петима обвиняеми
24 септември 2012 | 07:29 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов по чл. 321, 321а от Наказателния кодекс. Обвиненията са за образуване или ръководене на организирана престъпна група, както и за участие в ръководството на организация или група, която чрез използване сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги.
Началото на заседанието е от 9.30 часа.

Агенция „Фокус” припомня:
На 6 август 2012 г.
Софийски градски съд остави в ареста Алексей Петров. Магистратите отказаха да изменят мярката му за неотклонение, която от месец май отново е „задържане под стража”. През август СГС прецени, че Алексей Петров е въздействал на някои от свидетелите и за да предотврати повторно вмешателство го върна в ареста. Смятаният за ключов свидетел бивш служител на НСО Пламен Устинов разказа пред магистратите, че Петров го увещавал да се откаже от показанията си след случайна среща извън съда. На 21 август Софийски потвърди определението на Софийски градски съд.
На 10 февруари 2010 г. Алексей Петров беше арестуван при акцията на МВР „Октопод”. Заедно с него бяха арестувани Марчело Джотолов, Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците, Антон Петров – Хамстера, Момчил Кръстев, Николай Велков и Димитър Митров – Полицая. Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров-Хамстера са обвинени в организирана престъпна група с цел изнудване и рекет. Според прокуратурата Петров е оглавявал и група за финансови престъпления с Хамстера, адвокат Николай Велков, братята Пламен и Йордан Стоянови и бившата барета Момчил Кръстев. Срещу Алексей Петров са повдигнати 8 обвинения. Те са разделени в две дела с име „Октопод”. В първото дело Петров е обвинен в организирането и участието в престъпна група, която се е занимавала с рекет в периода от 1998 до 2004 г. За Алексей Петров има и обвинение за опит за убийство на банкера Георги Цветанов, както и за издаване на държавна тайна. Заедно с бившата барета за членове на бандата се сочат и Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов. Всички заедно формират и участват в т.нар. дело „Малкия Октопод”.

.

Веселин Данов даде показания по делото срещу Алексей Петров
21 септември 2012 | 17:57 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Алексей Петров накарал Веселин Данов да внедри таен агент в престъпния контингент във Варна, за да започне синът му работа в ДАНС. Това стана ясно на днешното заседание по делото срещу Алексей Петров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Синът ми е юрист и, за го назначат в ДАНС, се съгласих да внедря един човек във Варна, който да се занимава с проституция, каза Данов, след което свидетелят и синът му са арестувани и съдени. Веселин Данов е лежал в затвора 2,5 година, а синът му 1 година. Пред журналисти Данов обясни, че не знае за „агент Лъки”. „Това е роман на Веселина Томова, която го нарича така. Агентът си има свой псевдоним, който аз не го знам. Знам кой е човекът, но нямам право да го споделя”, каза Данов. По думите му целта на внедряването на агента е била да стига до Алексей Петров информация за проституцията.
Освен това проститутките в цял свят се използват винаги от тайните служби, тъй като ние, мъжете, имаме слабостта да си казваме пред жените, когато трябва, и когато не трябва, нещата. В цял свят се използват, каза Данов. По думите му – този агент е продължавал да действа до преди половин година. Просто не кореспондирам с него, поради охлаждане на отношенията между Алексей, журналистката Веселина Томова, мен и т.н. и нямам информация, каза Данов.
Алексей, който беше служител на ДАНС, трябваше да дойде, и да каже две думи, и аз щях да бъда свободен човек. Нямаше да стигна до там – жена ми да е с психическо разстройство и да съм повече от две години в затвора. Беше изкарано, че аз съм едва ли не – анонимен свидетел, че идвам да топя за нещо Алексей, и че има сделка. Сделка нямаше – нито с Прокуратура, нито с нищо. Ако имаше сделка, мен трябваше да ме пуснат март месец 2010 г., а аз лежах до края на ноември. Просто бях неудобен, най-вероятно на Алексей, защото той трябваше да каже, да той работи по моя заявка. Беше казал на съпругата ми след като ме арестуваха: „Мъжът ти може да си стои след три дни може да излезе от затвора и да се готви за избори”, а аз стоях 2,5 години, каза Данов пред журналисти.
Питаха ме, не те ли е страх, че ще те убият. Те ме убиха вече. Ставам скоро на 60 години, „Кушлев” комисии, не знам какво си, аз ви казвам, че нямам грам вина по това, за което ме осъдиха, но ме очерниха. Аз никога в живота си не съм се занимавал с проституция и наркотици, каза Данов.
На съдебното заседание по делото Данов разказа, че след като бил задържан, при него дошъл човек от ДАНС и му казал, че, ако свидетелства срещу Златко Баретата, ще бъде освободен и той, и синът му. Той се обадил на журналистката Веселина Томова, за да попита за случая, след което никой не го потърсил. Свидетелят разказа, че познава и обвиняемия Антон Петров и му е много благодарен, защото срещу 10 000 лева му помогнал да си върне от автокрадци автомобил за 100 000 лева, който му откраднали. На заседанието свидетелят разказа още, че през 1990 – 1991 г., когато е имало размирици във Виетнамските общежития, неговият баща – бившият вътрешен министър и председател на Конституционния съд Христо Данов е ходил там заедно с Алексей Петров, който го е пазил.
Красимира ГЕОРГИЕВА

.

Свидетелят по делото срещу Алексей Петров Веселин Данов разказа за сделка за слагане на ба …
21 септември 2012 | 17:01 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Слагането на бариери на входа на „Слънчев бряг” и „Албена” е начин да се печелят пари, което може да стане по законен ред, ако се сложи охрана. Това каза пред журналисти бившият общински съветник и варненски бизнесмен Веселин Данов след като даде показания по делото срещу Алексей Петров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Това е с цел да се събират пари, каза Данов. На днешното заседание по делото той разказа за среща между него, Алексей Петров, Филко Славов и Никола Филчев, на която са уговаряли подобна сделка през 2002 г. По думите му – разрешението за слагането на бариерите е трябвало да бъде издействано от Никола Филчев, който тогава е бил шеф на Върховна касационна прокуратура.
„В качеството си на главен прокурор или той, или някой негов подчинен трябваше да издаде такова постановление, с което да се разреши наново този режим, защото то е отменено от тях. На бариерите е трябвало да застане една от двете охранителни фирми – или на Филко Славов, или на Алексей Петров”, каза Данов.
За услугата се искаше половината от приходите за фирмата, която ще извърши тази услуга, защото там ще има много разходи – там са много пунктове, техника, хора и т.н., така че чистата печалба не е така да получиш 900 000 лева – те се облагат и с данъци. Но това беше сделката, 900 000 лева за „Златни пясъци”, а за „Албена” беше от 1,3 млн. – до 1,5”, каза Данов. „Моята роля беше, защото съм запознат с дейността на „Златни пясъци” и „Албена”, а главният прокурор няма да отиде да говори с тях, нито пък Алексей Петров можеше да го направи по това време”, каза Данов.
„Никола Филчев каза категорично, че не иска пари. За мен Филчев беше коректен и честен – поне към мен. Разделихме се, защото той повярва в някаква интрига, която се създаде, която беше създадена от Алексей и от Филко Славов, за да ме игнорират въобще да не стигам до него”, каза Данов. Той посочи, че Филчев е бил манипулиран от Петров и Славов. „Човекът непрекъснато обясняваше, че му се готви покушение”, каза Данов. „Когато аз действах, проектът с тези бариери все още не се беше реализирал. На следващата година бариерите тръгнаха да работят, но не знам дали е плащано, значи е имало акт на прокуратурата, защото те не могат да тръгнат да работят незаконно, каза Данов.
Красимира ГЕОРГИЕВА
.

Състав на Софийски градски съд разпитва свидетеля Цветан Иванов по делото срещу Алексей Пе …
21 септември 2012 | 16:06 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Състав на Софийски градски съд разпитва свидетеля Цветан Иванов по делото срещу Алексей Петров, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Цветан Иванов разказа, че през 1996 година Алексей Петров му дал 10 000 лева, за да има оборотни пари за бирената му фабрика. Свидетелят разказа за отношенията си с Алексей Петров и с Кирил Топалов.
Съдът счете, че има противоречия в показанията на свидетеля Цветан Иванов сега и показанията, дадени през 2010 г. относно това, че му е налаган психически и физически тормоз от Петров и Кирил Топалов.
Красимира ГЕОРГИЕВА

.

Свидетел отрича в съдебна зала прабаба му да е отгледала прадядото на Алексей Петров
21 септември 2012 | 13:51 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Свидетелят Асен Урманов имал само служебни отношения с Алексей Петров. Това стана ясно на днешното съдебно заседание по делото, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Асен Урманов се запознал с Петров през 1996 г. в зала за карате в Студентски град. Тогава свидетелят бил студент и състезател по карате и знаел, че тогава Алексей Петров е треньор на националния отбор по карате, а и двамата били от тетевенския край. На въпрос на защитата – дали има роднински отношения с Петров, както пишело по медиите, свидетелят отрече да има каквато и да е родствена връзка с Петров. След което прокурор Светлозар Костов попита свидетеля – „Вярно ли е, че вашата прабаба е отгледала прадядото на Алексей Петров?”, което предизвика смях в съдебната зала.
Свидетелят отрече и тази информация и посочи, че отношенията му с Алексей Петров били служебни в периода 1999 – 2000 г. Започнах като домакин на комплекса „Златния телец”, който беше собственост на Алексей Петров и Валентин Шотев, каза Урманов.
След това станал съуправител заедно с Валентин Шотев и за около година бил управител на комплекса. На територията на комплекса имало офиссграда, ресторант, три тенискорта, детска градина и училище.
Имало неразбирателство между Алексей Петров и Валентин Шотов, защото училището и детската градина, както и тенискортовете, не се отчитали в комплекса. Училището се държало от съпругата на Валентин Шотев – Гергана Шотева, без да има договор за наем, а тенискортовете от съпругата на Румен Николов – Пашата. По думите на свидетеля – Пашата идвал на
тенискортовете с охрана от 20 души – тежко въоръжени, поради което работата на ресторанта западнала. Нямали средства да плащат на персонала и за охрана и училището било охранявано от служители на ИПОН. Поради противоречия на детайли от днешните показания на свидетеля с тези, дадени от него през 2010 г., се наложи те да бъдат сверени. Делото продължава.
Красимира ГЕОРГИЕВА

.

Съдът изслушва свидетели по делото срещу Алексей Петров
21 септември 2012 | 13:40 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Свидетелят Румен Аврамов даде показания по делото срещу Алексей Петров и още петима обвиняеми, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Свидетелят каза, че от обвиняемите по делото познава само Алексей Петров. Запознала ги убитата ямболска адвокатка Надежда Георгиев. По думите на Аврамов – тя се преместила в София, за да работи за Алексей Петров в средата на 1999 г., скоро след което била намерена убита. Нямам информация с какво се е занимавала във фирмата на Алексей Петров. Тя ме запозна с Алексей Петров на маса като срещата продължи 10 – 15 минути, нямам спомен за повода, каза Аврамов.
Румен Аврамов има бизнес в Ямбол и бащата на Надежда Георгиева ги запознал, още когато Георгиева била млад адвокат и тя започнала работа във фирмата на Аврамов. Свидетелят разказа и за познанството си с Донка Митева и Николай Колев. От 2000 г. след убийството на Надежда Георгиева Аврамов не поддържал отношения с Митева. По думите му – Митева винаги парадирала с отношенията си Алексей Петров. Донка Митева съобщила на Аврамов за убийството на Надежда Георгиева по телефона, след което му дала да говори по телефона с Алексей Петров (така го представила Митева). Човекът, който му бил представен като Алексей Петров, поискал от него да отиде в София, но Аврамов имал ангажименти и не отишъл.
Свидетелят разказа и за отношенията си с прокурор Николай Колев. Той бил негов семеен приятел и познавал Надежда Георгиев, Донка Митева и Алексей Петров. На въпрос на обвинението – дали познава бившия главен прокурор Никола Филчев – свидетелят каза, че го познава, но не като главен прокурор, а като зам.-министър на правосъдието. Запознал ги Николай Колев в някакво заведение. Според свидетеля от края на 1999 г. Надежда Георгиева била в компанията на Никола Филчев и дори споделила, че го е държала за половите органи, което предизвика смях в съ ебната зала.
В момента Румен Аврамов е подсъдим по делото за убийството на Надежда Георгиева.
Красимира ГЕОРГИЕВА

.

Съдът поиска медицинската документация за Алексей Петров
21 септември 2012 | 12:59 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Софийски градски съд разпореди – да бъде изискана от затвора медицинската документация за здравословното състояние на Алексей Петров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Поради влошеното здравословно състояние на Алексей Петров, защото в затвора не се провеждат здравни мероприятия, защитата поиска на днешното заседание по делото да се изиска копие от медицинския му картон за периода юли, август и септември.
В затвора на Петров са прилагани инжекции, които са оказали отрицателно влияние и има опасност за влошаване на здравето му. Защитата на Петров настоява спешно да бъдат възстановени поддържащи рехабилитационни процедури, поради липса на ефект от настоящите. Адвокат Васил Василев призова да бъде изискана медицинската документация от затвора от 1 юли до сега, както и копие от медицинските му картони за приложената терапия на Алексей Петров.
Красимира ГЕОРГИЕВА

.

Заседанието по делото срещу Алексей Петров продължава с разпит на свидетели
21 септември 2012 | 11:12 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Състав на Софийски градски съд разпитва свидетеля Асен Руменов по делото срещу Алексей Петров, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Свидетелят Асен Руменов е бил управител на комплекс „Златния телец“. Той разказа за отношенията между Алексей Петров и Валентин Шотев. Заседанието продължава.
Красимира ГЕОРГИЕВА

.

Състав на Софийски градски съд даде ход на делото срещу Алексей Петров
21 септември 2012 | 10:37 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Състав на Софийски градски съд даде ход на делото срещу Алексей Петров, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Съдът разпитва свидетеля Орлин Аврамов.
Красимира ГЕОРГИЕВА

.

Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Алексей Петров и още петима обвиняеми
21 септември 2012 | 08:15 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов по чл. 321, 321а от Наказателния кодекс. Обвиненията са за образуване или ръководене на организирана престъпна група, както и за участие в ръководството на организация или група, която чрез използване сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги.
Началото на заседанието е от 9.30 часа.

Агенция „Фокус” припомня:
На 6 август 2012 г. Софийски градски съд остави в ареста Алексей Петров. Магистратите отказаха да изменят мярката му за неотклонение, която от месец май отново е „задържане под стража”. През август СГС прецени, че Алексей Петров е въздействал на някои от свидетелите и за да предотврати повторно вмешателство го върна в ареста. Смятаният за ключов свидетел бивш служител на НСО Пламен Устинов разказа пред магистратите, че Петров го увещавал да се откаже от показанията си след случайна среща извън съда. На 21 август Софийски потвърди определението на Софийски градски съд.
На 10 февруари 2010 г. Алексей Петров беше арестуван при акцията на МВР „Октопод”. Заедно с него бяха арестувани Марчело Джотолов, Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците, Антон Петров – Хамстера, Момчил Кръстев, Николай Велков и Димитър Митров – Полицая. Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров-Хамстера са обвинени в организирана престъпна група с цел изнудване и рекет. Според прокуратурата Петров е оглавявал и група за финансови престъпления с Хамстера, адвокат Николай Велков, братята Пламен и Йордан Стоянови и бившата барета Момчил Кръстев. Срещу Алексей Петров са повдигнати 8 обвинения. Те са разделени в две дела с име „Октопод”. В първото дело Петров е обвинен в организирането и участието в престъпна група, която се е занимавала с рекет в периода от 1998 до 2004 г. За Алексей Петров има и обвинение за опит за убийство на банкера Георги Цветанов, както и за издаване на държавна тайна. Заедно с бившата барета за членове на бандата се сочат и Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов. Всички заедно формират и участват в т.нар. дело „Малкия Октопод”.

.

Софийски апелативен съд остави в ареста Алексей Петров
21 август 2012 | 16:26 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Софийски апелативен съд остави в ареста Алексей Петров. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на съда. Апелативният съд потвърди определението на Софийски градски съд и остави Алексей Петров окончателно в ареста. Мотивите са почти сходни и се припокриват.
На 6 август Софийски градски съд остави в ареста Алексей Петров. Магистратите отказаха да изменят мярката му за неотклонение, която от месец май отново е „задържане под стража”. През август СГС прецени, че Алексей Петров е въздействал на някои от свидетелите и за да предотврати повторно вмешателство го върна в ареста. Смятаният за ключов свидетел бивш служител на НСО Пламен Устинов разказа пред магистратите, че Петров го увещавал да се откаже от показанията си след случайна среща извън съда.

.

Алексей Петров остава в ареста, реши съдът (подробности)
06 август 2012 | 18:09 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Съдът остави в ареста обвиняемия по делото „Октопод” Алексей Петров, предаде репортер на Агенция “Фокус”. След близо три часа закъснение, съдът взе решение да не променя вече постановената мярка на Алексей Петров и го остави в ареста. След изслушване на записи – СРС-та от срещи между свидетели по делото и между един от главните свидетели Пламен Устинов и самия Алексей Петров, съдът сметна, че инициатор на провежданите срещи не е свидетелят Устинов, и че е от значение начинът и интонацията, с които се изговарят определени фрази на записите. Съдът посочи, че не може да игнорира съществуването на доказателствените средства, които са представили двете страни, и прие, че тези източници са допринесли за решаването на един спорен въпрос. Според съда, налице е опит за манипулация на свидетелски показания, както и е налице опит от осуетяване на правораздаването.
По отношение на здравословното състояние на Алексей Петров, съдът обясни, че с настаняването на подсъдимия в специализирано лечебно заведение за провеждане на необходимата терапия, съдът е изпълнил своите задължения. След посочените доводи, съдът определи, че няма причина за промяна на предходното му решение. Алексей Петров има право да обжалва решението в 7-дневен срок.
„Съдът постъпи по този начин, за да не може пред вас, в съдебна зала, да се чуят тези записи. Съдът се позова на определението – на интонацията, на това, което се съдържа в записите, но каква интонация има, когато четеш документ? Това сочи, че в тези часове съдът е слушал доказателствените записи, което ако го е правил, той е процедирал по абсолютно недопустим в правото начин”, каза след заседанието адвокат Василев.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

.

Алексей Петров остава в ареста, реши съдът
06 август 2012 | 17:45 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Алексей Петров остава в ареста, това реши Софийски градски съд след продължило цял ден заседание по делото, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Очаквайте подробности.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

Агенция „Фокус“ припомня:
Алексей Петров бе арестуван при акцията на МВР „Октопод“ на 10 февруари 2010 г. Заедно с него бяха арестувани Марчело Джотолов, Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците, Антон Петров – Хамстера, Момчил Кръстев, Николай Велков и Димитър Митров – Полицая. Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров-Хамстера са обвинени в организирана престъпна група с цел изнудване и рекет. Според прокуратурата Петров е оглавявал и група за финансови престъпления, с Хамстера, адвокат Николай Велков, братята Пламен и Йордан Стоянови и бившата барета Момчил Кръстев. Срещу Алексей Петров са повдигнати 8 обвинения. Те са разделени в две дела с име „Октопод”. В първото дело Петров е обвинен в организирането и участието в престъпна група, която се е занимавала с рекет в периода от 1998 до 2004 г. За Алексей Петров има и обвинение за опит за убийство на банкера Георги Цветанов, както и за издаване на държавна тайна. Заедно с бившата барета за членове на бандата се сочат и Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов. Всички заедно формират и участват в т.нар. дело „Малкия Октопод”.

.

С три часа закъснение, в Софийски градски съд бе подновено заседанието по делото срещу Але …
06 август 2012 | 17:35 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. С три часа закъснение, в Софийски градски съд бе подновено заседанието по делото срещу Алексей Петров и други обвиняеми, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Първоначално заседанието трябваше да започне в 14,30 часа, но това се случи буквално преди минути. Днес съдийският състав трябва да се произнесе по мярката за неотклонение на Алексей Петров, след като по различни причини това не се случи в предишните няколко заседания.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

.

Алексей Петров: По никакъв начин не съм въздействал, върху когото и да е било
06 август 2012 | 13:31 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. По никакъв начин не съм нарушавал правилата и по никакъв начин не съм въздействал, върху когото и да е било. Това каза пред съда, Алексей Петров, подсъдим по делото „Октопод”, предаде репортер на Агенция „Фокус” . На днешното съдебно заседание в Софийски градски съд, прокуратурата поиска делото да се гледа при закрити врата, заради наличието на СРС-та, но искането им не беше прието. По-късно на заседанието стана ясно, че Петров няма нищо против записите на неговите разговори да се слушат, тъй като в тях няма нищо, което да застрашава националната сигурност и няма налични данни за това той да е карал свидетеля Пламен Устинов, заради чиито показание, Алексей Петров беше задържан, да лъжесвидетелства. „Никога не съм се притеснявал от свидетелските показания на Пламен Устинов. В записите се чува неколкократно, че казвам на Устинов да казва истината в съда”, каза Петров.
Адвокат Лулчева обясни, че имайки предвид здравословното състояние на подсъдимия, съдът отдавна е трябвало служебно да измени мярката за неотклонение на Петров на по-лека, а не да я гледа по искане на защитата.
На днешното съдебно заседание беше разгледана и съдебномедицинска експертиза за здравословното състояние на Петров, според която става ясно, че след проведеното лечение в специализираната болница в ж.к. „Овча купел”, неговото състояние се е подобрило и сега може при необходимост да се провежда медикаментозно лечение, което може да се провежда и в Софийския затвор.
Съдът се оттегли за съвещание и в 14:30 ще се обяви по искането за промяна на мярката на подсъдимия Алексей Пeтров.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

.

Съдът даде ход на делото срещу Алексей Петров и не прие искането за закрито заседание
06 август 2012 | 10:41 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Състав на Софийски градски съд даде ход на делото срещу Алексей Петров и други обвиняеми, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Съдът не прие искането на Прокуратурата за закрито заседание заради наличието на СРС по делото. На днешното съдебно заседание се очаква съдът да се произнесе по искането за по-лека мярка за неотклонението на Алексей Петров, която в момента е задържане под стража.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

.

Прокуратурата поиска заседанието по делото срещу Алексей Петров и други обвиняеми да се гл …
06 август 2012 | 10:25 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Прокуратурата поиска – да се гледа при закрити врата заседанието по делото срещу Алексей Петров и други обвиняеми, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Причината е, че има СРС по делото. Съдът се оттегли за съвещание по искането на Прокуратурата. На днешното съдебно заседание се очаква съдът да се произнесе по искането за промяна на мярката за неотклонение на Алексей Петров, която е постоянен арест.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

.

Състав на Софийски градски съд ще гледа делото срещу Алексей Петров
06 август 2012 | 07:56 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Състав на Софийски градски съд ще гледа делото срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов.
На последното съдебно заседание на 19 юли, въз основа на влошеното здравословно състояние на подсъдимия Алексей Петров, съдът реши той да бъде изпратен на лечение в болница в Овча купел. Тогава бяха изслушани трима лекари от болницата в Централния Софийски затвор, които са от лекарската комисия, съставила справка за здравословното състояние на Петров. Въз основна на техните показания, съдът намери, че по-добрият вариант е Петров да бъде настане за лечение в столичната Специализирана болница за физиотерапия и рехабилитация в Овча купел. Това решение не е промяна на мярката на Алексей Петров, а се изменя самия режим на изпълнение на мярката. Съдът нареди – от началника на Софийския затвор да бъде назначена охрана за времето на болничния престой на Петров.
На днешното съдебно заседание трябва да бъде разгледана мярката за неотклонение на Петров. Началото на заседанието е 10.00 часа.

.

Съдът изпрати Алексей Петров на лечение в болница в Овча купел
19 юли 2012 | 15:53 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Въз основа на влошеното здравословно състояние на подсъдимия Алексей Петров, съдът реши той да бъде изпратен на лечение в болница в Овча купел, предаде репортер на Агенция “Фокус”. На днешното съдебно заседание бяха излушани трима лекари от болницата в Централния Софийски затвор, които са от лекарската комисия, съставила справка за здравословното състояние на Петров. Д-р Митрева, д-р Павлов и д-р Васев са дали два варианта за провеждане на лечението на Алексей Петров – или настаняване в лечебно заведение за провеждане на необходимата терапия или воденен на подсъдимия на ежедневни процедури. Въз основна на техните показания, съдът намери, че по-добрият вариант е Петров да бъде настане за лечение в столичната Специализирана болница за физиотерапия и рехабилитация в Овча купел. Това решение не е промяна на мярката на Алексей Петров, а се изменя самия режим на изпълнение на мярката. Съдът нареди – от началника на Софийския затвор да бъде назначена охрана за времето на болничния престой на Петров.
Следващото съдебно заседание ще е на 6 август от 10:00 часа, когато, след получаване на съдебномедицинка експертиза, ще бъде разгледано искането на защитата за изменение на мярката за неотклонение на Алексей Петров. Ако експертизата бъде готова по-рано, заседанието ще бъде изтеглено по-рано.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

.

Състав на Софийски градски съд ще гледа делото срещу Алексей Петров
19 юли 2012 | 07:21 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Състав на Софийски градски съд ще гледа делото срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов. Последното съдебно заседание на 12 юли беше отложено поради внезапно заболяване на съдия Румяна Ченалова. На днешното заседание се очаква да бъде разгледана мярката за неотклонение на Петров, тъй като защитата му поиска тя да бъде изменена в по-лека. Заседанието ще започне в 10:00 часа.
Алексей Петров бе арестуван при акцията на МВР „Октопод“ на 10 февруари 2010 г. Заедно с него бяха арестувани Марчело Джотолов, Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците, Антон Петров – Хамстера, Момчил Кръстев, Николай Велков и Димитър Митров – Полицая.
Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров-Хамстера са обвинени в организирана престъпна група с цел изнудване и рекет. Според прокуратурата Петров е оглавявал и група за финансови престъпления, с Хамстера, адвокат Николай Велков, братята Пламен и Йордан Стоянови и бившата барета Момчил Кръстев. Срещу Алексей Петров са повдигнати 8 обвинения. Те са разделени в две дела с кодовото име „Октопод”. В първото дело Петров е обвинен в организирането и участието в престъпна група, която се е занимавала с рекет в периода от 1998 до 2004 г. За Алексей Петров има и обвинение за опит за убийство на банкера Георги Цветанов, както и за издаване на държавна тайна. Заедно с бившата барета за членове на бандата се сочат и Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов. Всички заедно формират и участват в т.нар. дело „Малкия Октопод”.

.

Защитата на Алексей Петров подготвя жалба до Съда в Страсбург заради отлагането на произна …
12 юли 2012 | 10:34 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Защитата на Алексей Петров подготвя жалба до Съда в Страсбург заради отлагането на произнасянето на съда по мярката за неотклонение. Това каза пред журналисти адвокат Васил Василев, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Софийски градски съд наложи мярка „задържане под стража“ на Алексей Петров на 3 май, а на 18 май мярката бе потвърдена от Софийски апелативен съд.
„Ние поискахме в средата на юни изменение на мярката и вече две заседания, няма произнасяне по мярката. Днес по обективни причини – заболяване на съдията – няма как да има произнасяне. От тази гледна точка защитата вече подготвя жалба до Съда в Старсбург, защото има много грубо нарушение с този отказ от произнасяне по мярката, по чл.5, т.4 от Европейската конвенция. Съдът поначало е длъжен да се произнася по искане за изменение на мярката веднага, даже и това искане да не е мотивирано, а нашето е мотивирано, вече съдът ще си прецени, но няма право да не се произнася”, обясни адвокат Василев.
Защитата на Алексей Петров е съгласна да бъдат публично оповестени веществени доказателствени средства. „Казвам го от името на защитата и от името на Алексей Петров – ние нямаме нищо против – съдът да борави с тези веществени доказателствени средства и сме съгласни публично да бъдат оповестени. Притесняват ме нарушенията на закона, но ние ще ги обсъждаме, когато му дойде времето, след изслушване на веществените доказателства”, каза той.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

.

Отложиха делото срещу Алексей Петров
12 юли 2012 | 10:13 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Поради внезапно заболяване на съдия Румяна Ченалова, бе отложено делото срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. За кога ще бъде насрочено следващото съдебно заседание се очаква допълнителна информация.
На последното заседание на 3 юли, се проведе очна ставка между свидетелите Пламен Устинов и Ивайло Велинов и Пламен Устинов и Дамян Асенов. На днешното заседания трябваше да бъде разгледан мярката за неотклонение на Алексей Петров. На излизане от съдебната зала Алексей Претров каза, че очаква всичко, включително и да бъде убит.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

.

Състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Алексей Петров
12 юли 2012 | 07:07 / Агенция „Фокус“ / Съдебна власт

София. Състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов. Началото на заседанието е 9:30 часа. На последното заседание на 3 юли, се проведе очна ставка между свидетелите Пламен Устинов и Ивайло Велинов и Пламен Устинов и Дамян Асенов. На утрешното заседание се очаква да се разгледа мярката за неотклонение на Петров, тъй като защитата му поиска тя да се промени на по-лека. Към момента наложената му мярка за неотклонение е „задържане под стража”.
Алексей Петров бе арестуван при акцията на МВР „Октопод“ на 10 февруари 2010 г. Заедно с него бяха арестувани Марчело Джотолов, Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците, Антон Петров – Хамстера, Момчил Кръстев, Николай Велков и Димитър Митров – Полицая.
Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров-Хамстера са обвинени в организирана престъпна група с цел изнудване и рекет. Според прокуратурата Петров е оглавявал и група за финансови престъпления, с Хамстера, адвокат Николай Велков, братята Пламен и Йордан Стоянови и бившата барета Момчил Кръстев. Срещу Алексей Петров са повдигнати 8 обвинения. Те са разделени в две дела с кодовото име „Октопод”. В първото дело Петров е обвинен в организирането и участието в престъпна група, която се е занимавала с рекет в периода от 1998 до 2004 г. За Алексей Петров има и обвинение за опит за убийство на банкера Георги Цветанов, както и за издаване на държавна тайна. Заедно с бившата барета за членове на бандата се сочат и Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов. Всички заедно формират и участват в т.нар. дело „Малкия Октопод”.


застраховане – Google News

Вашият коментар

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "The request cannot be completed because you have exceeded your quota." Domain: "youtube.quota". Reason: "quotaExceeded".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.