Доброволно Здравно Осигуряване

Предупреждение към финансовия надзор – Капитал

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев (вдясно) се противпостави на промените, които ще му отнемат инициативата да предлага свои заместници и членове на регулатора, като вместо това те ще се номинират и гласуват от Народното събрание.

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев (вдясно) се противпостави на промените, които ще му отнемат инициативата да предлага свои заместници и членове на регулатора, като вместо това те ще се номинират и гласуват от Народното събрание.

© Надежда Чипева

Още по темата

Председателят на КФН – свидетел по делото срещу Брендо

Според прокуратурата Стоян Мавродиев може да даде информация за две от офшорните дружества, през които са минавали парите на Евелин Банев

3 фев 2013

Добрият ученик

Ще се окаже ли Диан Червенкондев поредният заместник-председател на икономическата комисия, който ГЕРБ ще изтегли във висшата администрация

1 фев 2013

Двама господари

Според Сметната палата правилникът на Комисията за финансов надзор не е съответствал на закона, тъй като е създавал двуначалство

4 окт 2012

Опит да покажат кой командва парада ще направят депутатите на управляващите БСП и ДПС в отношенията с Комисията за финансовия надзор (КФН) и нейния председател – бившия депутат от ГЕРБ и съосновател на партията Стоян Мавродиев. Повод за меренето на мускулите е изборът на нов заместник-председател, отговарящ за застраховането и член на независимия регулатор, на местата на Борислав Богоев и Антония Гинева, чиито мандати изтичат.

Съгласно действащия закон те трябва да бъдат номинирани от председателя. Управляващите обаче ще променят и Закона за Комисията за финансов надзор, като вмъкнат поправки в преходните и заключителни разпоредби на Закона за допълнителен надзор на финансовите конгломерати. Той бе приет на първо четене, а срокът за промени преди окончателното гласуване изтече във четвъртък, 11 юли.

След поправките председателят на КФН няма да има право да предлага свои заместници и членове на комисията за избор от парламента, а депутатите сами ще издигат номинации, които да гласуват. Така номинациите на Мавродиев просто няма да бъдат разгледани, докато поправките на закона влязат в сила, а след това ще станат нелегитимни.

Злополучните кандидатури

Първо медии съобщиха, че Мавродиев е внесъл три номинации за двете длъжности, които ще бъдат овакантени заради изтичане на мандатите. Според информацията Мавродиев бил предложил Ралица Агайн, Андон Георгиев и Румен Митров. Агайн беше зам.-председател с ресор застраховане от създаването на КФН през 2003 г. до 2009 г., а после за кратко отговаряше и за инвестиционния надзор.

Андон Георгиев е главен секретар на КФН – длъжност, която беше създадена с промяна на правилника на институцията, която ограничи сериозно правомощията на заместниците. Той е дългогодишен партньор на Мавродиев в компаниите му, занимаващи се с регистрация на офшорни компании, и като такъв беше свидетел по делото за пране на пари срещу осъдения за трафик на наркотици Евелин Банев-Брендо. Румен Митров е директор “Координация, анализ и политика на регулаторната и надзорната дейност” в КФН, който също беше назначен по времето на Мавродиев.

Самият Стоян Мавродиев категорично отрече да е предлагал някого от тримата.
“По закон председателят на комисията внася предложения за нейния състав и заместниците, които трябва да се гласуват от Народното събрание. Когато набележа кандидати, ще внеса предложение за тяхното избиране в Народното събрание. Такова обаче не съм внасял до момента и публикациите са само едни инсинуации”, коментира Стоян Мавродиев.

“Ние не сме против кандидатурите, които е внесъл господин Мавродиев, но не е правилно той да предлага заместниците си и останалите членове на комисията, а Народното събрание да избира само измежду тях”, коментира Йордан Цонев от ДПС и председател на бюджетната комисия. Затова той обяви и поправката, която негови колеги подготвят, с която парламентът ще си върне правото да предлага и гласува състава на финансовия регулатор.

На тази инициатива Стоян Мавродиев отговори с критика, че българският законодател рискува да наруши европейските регламенти, като прави толкова важна промяна, без предварително да я съгласува с Европейската централна банка.

“Взимането на толкова важно решение, без да са изпълнени съгласувателните процедури, може да има сериозни последствия за България”, допълни председателят на КФН и даде като пример санкциите срещу Унгария, когато премиерът Виктор Орбан реши да се намеси в работата на централната банка.

Повод за отпора

Стоян Мавродиев пое Комисията за финансовия надзор през 2010 година, след като ГЕРБ промениха Закона за финансовия регулатор и така предсрочно прекратиха мандата на предишния председател и понастоящем финансов министър Петър Чобанов. Като жест към своя кандидат в средата на годината депутатите удвоиха бюджета на комисията и въведоха текстове, според които той сам избира заместниците си и членовете на регулатора и Народното събрание трябва да ги утвърди или отхвърли при гласуване.

Самият Стоян Мавродиев бе политическо назначение, с което ГЕРБ отстраниха избрания в последните дни на управлението на тройната коалиция председател Петър Чобанов. Този ход бе критикуван остро от БСП и ДПС в предишното Народно събрание, когато бяха опозиция, и като риск бе изтъкнато, че при следваща конфигурация на властта комисията може да се реформира в полза на управляващата партия, но това ще застраши небанковия финансов сектор.

Макар досега да няма такъв прецедент, отхвърлянето на кандидатурите на председателя на надзора ще означава неформален вот на недоверие и ще е тревожен сигнал за обществото, коментираха депутати. Затова и е избран алтернативният вариант номинациите на Стоян Мавродиев да не се разглеждат, а междувременно законът да се промени.

От Министерството на финансите отказаха да коментират ситуацията с обяснението, че Комисията за финансов надзор е независим регулатор, в чиято работа изпълнителната власт не трябва да се меси. Единствен инструмент за намеса бил да се разработи нов закон за регулатора и той да се предложи на парламента за гласуване, но това не можело да става по конюнктурни причини, а само след сериозен анализ и при доказана необходимост да се внесат конкретни промени.

Планира се обаче министърът на финансите да събере на среща консултативния съвет по финансова стабилност. Това е консултативен орган, в който финансовото министерство, БНБ и КФН се събират за обсъждане на икономическото развитие и състоянието на публичните финанси. На него също се планират и координират политики, които надхвърлят самостоятелните правомощия на всяка от трите институции. Реално обаче съветът не е заседавал от създаването му през 2011 година досега.


застраховане – Google News

Вашият коментар

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&channelId=&maxResults=8&order=date&type=video&key=AIzaSyBIKYnRmN1axcg4Wb-K5rPAVdEaxGxl4Tk are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.