Доброволно Здравно Осигуряване

Коронавирусът отминава, но главоболието остава

Коронавирусът отминава, но главоболието остава

Дори да се преборим успешно с коронавируса, главоболие може да ни напомня за него месеци наред след преболедуване. Оказва се, че съществува риск от 50 на сто тази болка да продължи да се появява поне девет месеца по-късно. При един от всеки пет пациенти, прекарали COVID-19, които са имали главоболие по време инфекцията, то продължава във времето и става хронично. Това сочи  проучване на Испанското дружество по неврология SEN, в което участват близо 1000 пациенти, изкарали коронавируса с главоболие. Около половината от участниците в изследването не са имали предишна анамнеза за главоболие. Изследването е публикувано в сп. Cephalalgia.

Според учените главоболието се хронифицира по-често при жени и по-възрастни пациенти. Когато тази болка се проявява един месец по-късно след инфекцията, рискът да продължи с течение на времето до девет месеца по-късно е 50%. Ако пък продължава след два месеца, то е много вероятно тя да продължи с времето и да стане хронична, обяснява неврологът Гарсия Асорин. При пациентите, които са имали по-изразено главоболие по време на инфекцията със SARS-CoV-2, рискът от продължаване на главоболието в следващите месеци е значителен.

Според проучването средната продължителност на главоболието след ковид е била две седмици. То има аспекти на мигрената, защото болката се засилва от шум, светлина и при движение на главата.

Главоболието обикновено се появява при пациенти с по-лека форма на COVID-19, които не са се нуждаели от хоспитализация. Според учените това е сигнал, че имунната система се справя с инфекцията и е в състояние да я победи.

Как се лекува главоболието?

Лечението обикновено се извършва в зависимост от това какво е главоболието.

Ако е като мигрена, се препоръчват средства за лечение на мигрена.

Акo главоболието се усеща като натиск и е като главоболието, свързано с напрежение, тогава се прилагат по-скоро обезболяващи. Могат да се използват множество терапевтични средства – от аналгетици за лека болка до невромодулиращи лекарства, бутолинов токсин и други, които се предписват от невролог.

При силно главоболие след прекаран коронавирус, потърсете невролог, който ще ви предпише ефективна терапия. В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.