Доброволно Здравно Осигуряване

И пчеларите се обединиха във Фейсбук, търсейки правата си – BurgasNews.com (Блог)

3-p4elin

Почувствали се предадени и забравени, пчеларите от Бургаска област се присъединиха към колегите си от страната, които издигнаха искания чрез социалната мрежа Фейсбук. “Сещат се за нас само когато идват избори или, за да се снимат по време на това или онова пчеларско изложение и само ни хвърлят прах в очите. Затова ние, пчеларите от социалната мрежа facebook, излизаме по-единни отвсякога със своите искания”, заявяват те. Медопроизводителите се обявяват против сегашното статукво, което според тях, стимулира шепа хора – майкопроизводители; производители на отводки; производители на пчеларски инвентар. “Малка част от парите стигат до обикновения пчелар и в крайна сметка положението му става все по-тежко, понеже сам трябва да се справя с неволите, които му поднася животът. Искаме субсидия на регистриран пчелин, а не както е сега – само за земеделските производители”, категорични са те. Друго тяхно искане е да се вземат мерки срещу монополите, определящи цената на най-масовия продукт – меда. От години той се изкупува на цена от 3.80 на 4.20 лв. Не били чести случаите, в които производителите на мед биват лъгани с пробите, “само и само да ни принудят да го дадем по-евтино. Лошото е, че държавният апарат е информиран много добре за случващото се, но не взема страна. Ние си задаваме въпроса, да не би и той да е част от цялата схема?”.

Българският пчелен мед се котира доста добре в Германия и Франция, където цената му е много над 4-5 лева. Дори в Македония изкупната цена на пчелния мед е по-висока отколкото в България, “може би те не са мачкани като нас, затова ние не смеем да се надигнем срещу тази ниска цена”. Ако се намери решение по въпроса за монополите, това ще намали част от проблемите им.

Във връзка със смъртността при пчелните семейства пчеларите смятат, че “парите, които се дават за отводки, може би реално трябва да се дават за покриване на загубите на пчелни семейства”, което би покрило загубите им в известна степен. Хората се оплакват и от крадците на кошери, от нелегалния внос на мед и восък, заявявайки, че Китай контролира този процес.

Отравянате но пчелните семейства пък се подминавало с лека ръка от държавата. “Стигна се дотам да се стреля по пчелари, когато потърсят сметка за умрелите си пчелни семейства. Най-нагло им се заявява, че пчелинът струва 20-30 000 лева. А те имали стока за милиони. Затова искаме забрана за използването на вредни за пчелите пестициди, в това число неоникотиноидите.

Производителите настояват още за застраховане срещу кражби, отравяния, тежки зими, болести като нозематоза-серана, “както и от типа “Гражданска отговорност” за покриване щетите на ужилени коне, магарета, хора. Не да се застрахова само за природни бедствия и болести, които при нас е малко вероятно да се срещнат”.

Заявявайки, че те нито се водят като животновъди, нито като земеделци, пчеларите настояват да се отдаде заслуженото място на поминъка им, благодарение на който се извършва опрашването на културни и диворастящи ентомофилни растения и се осигурява здравословната храна на хората. “Засега разчитаме на добрата воля на властимащите за решаване на проблемите ни, но ако скоро не видим някакво развитие, сме готови да предприемем други мерки. Всички колеги се надяваме на дела, а не само на думи и празни надежди!”

Проблемите и исканията си медопроизводителите са оформили в Декларация и са я изпратили до Европейския парламент.

Тагове:  пчелари Бургас Фейсбук Декларация Европейски парламент мед восък burgasnews  И пчеларите се обединиха във Фейсбук, търсейки правата си


застраховане – Google News

Вашият коментар

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&channelId=&maxResults=8&order=date&type=video&key=AIzaSyBIKYnRmN1axcg4Wb-K5rPAVdEaxGxl4Tk are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.