Доброволно Здравно Осигуряване

Имущественото застраховане е най-неразвито в България – Капитал (Блог)

Много малка част от жилищата в България са застрховани, а още по-малко имат допълнителни покрития, които да осигуряват плащане при земетресение

Много малка част от жилищата в България са застрховани, а още по-малко имат допълнителни покрития, които да осигуряват плащане при земетресение

© Юлия Лазарова

Още по темата

Generali отписва активи за 1.3 млрд. евро

Оперативната печалба на италианския застраховател е нараснала с 10.5% до 4.2 млрд. евро

14 мар 2013

Обезщетенията по имуществени застраховки са се увеличили

След земетресението в Перник някои компании отчитат повишен интерес към тези полици

30 яну 2013

Робърт Шимек: Заради кризата се фокусирахме главно върху имущественото застраховане

Главният изпълнителен директор на AIG EMEA пред “Капитал Daily”

21 ное 2012

Застрахователи: Тежката зима увеличи исковете за обезщетения

Заледяванията са сред основните причини за повреди в домовете и по колите

29 мар 2012

Много от полиците се правят заради задължение по ипотечен кредит.

Имущественото застраховане в България e най-евтино в сравнение с всички държави в Централна и Източна Европа, но все още делът на този вид полици в страната е много нисък. Това показва проучване на чешката застрахователна компания Generali PPF Holding, част от която е и българската група “Дженерали”. Изследването е направено в държавите от Централна и Източна Европа и е показало големи различия при застраховането на домовете на различните места – например в Чехия, Полша и Словения половината от хората са сключили полица за дома си, а в Унгария са застраховани 72% от домакинствата.

Последни на опашката

Най-ниският дял е в България – едва 7%, като по този показател страната ни е изпреварена дори от Сърбия, където 10% от жилищата са обезпечени със застраховка (виж таблицата). Тенденцията сочи, че делът на домакинствата с полица за дома се увеличава във всички държави от региона с изключение на Унгария, отбелязват от Generali PPF. България обаче се определя като пазара с най-голям потенциал за растеж – броят на домакинствата със застраховка е растял с по 25% за всяка от последните три години, показва още проучването.

Едва по 30 евро на година обаче е средната сума, заделяна в България за имуществена полица – сравнено със 176 евро в Словения. Двойно повече от българите плащат в Словакия и Полша. Словенците сключват и полиците с най-високи суми, а на дъното са отново нашата страна и Хърватия. Застрахователната сума е лимитът, който може да бъде платен при настъпване на щета. Тя зависи от няколко фактора – стойност на застрахованoто имущество, обхват на полицата, като според сумата се определя и премията, която се плаща.

“В нашия регион стойността на имуществени вреди се е увеличила през последните години независимо дали това се дължи на природни бедствия или на факта, че хората притежават повече недвижима собственост”, коментира по повод изследването Иржи Стрелички, ръководител на Център по продуктови компетенции в Generali PPF Holding. По думите му това влияе върху стойността на застраховката, но по-високите цени не са отказали домакинствата да осигуряват обезщетение в случай на бедствия или аварии. Стрелички посочва, че като цяло броят на семействата с полица расте в цяла Централна и Източна Европа.

По задължение

В България до голяма степен пазарът на имуществени застраховки се движи от сключените ипотечни кредити – изискване на банките е заложеният имот да се обезщети. Често обаче това означава хората да купуват най-евтиния възможен вариант, който е с малко покритие, основно “Пожар и природни бедствия”. Земетресението например е допълнителен риск, който се договаря и плаща над основния договор. Често това отблъсква хората от сключването на полици, след като разберат, че тя не им покрива конкретна щета. Затова брокери и посредници съветват договорите винаги да се прочитат внимателно и да се прави сметка какво точно се очаква от застраховката, като се има предвид, че ниска цена означава и по-ниско покритие. По данни на българската Комисия за финансов надзор за единадесетте месеца на миналата година, до края на ноември, събраните премии от имуществени полици са над 220 млн. лв., с 0.15% спад спрямо същия период на 2011 г. Изплатените обезщетения до ноември са близо 62 млн. лв., с 62% ръст на годишна база.

Имущественото застраховане в Централна и Източна Европа
Държава Домакинства с полица Средна цена за годишен договор (в евро) Средна стойност на застраховано имущество (в хил. евро) Средна сума (евро)
Унгария 72% 100 18 200 74 000
Полша 50% 65 6 500 60 000
Чехия 50% 112 18 000 80 000
Словения 50% 167 42 563 150 858
Румъния 43% 69 5 000 48 500
Словакия 35% 65 13 000 56 500
Хърватия 12% 92 Няма данни 32 335
Сърбия 10% 40 Няма данни 40 000
България 7% 30 1 450 23 350

Източник: Generali PPF Holding


застраховане – Google News

Вашият коментар

Интервюта

Error type: "Forbidden". Error message: "Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&channelId=&maxResults=8&order=date&type=video&key=AIzaSyBIKYnRmN1axcg4Wb-K5rPAVdEaxGxl4Tk are blocked." Domain: "global". Reason: "forbidden".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id instrade belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.