Доброволно Здравно Осигуряване

Георгиева: Бедствията вече удрят икономиките – Днес Dir.bg

Георгиева: Бедствията вече удрят икономиките

Международният валутен фонд (МВФ) вече разглежда опасностите, причинени от бедствията, като макроикономически дестабилизатор, а управлението на кризи – като макроикономически стабилизатор.

Това заяви еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева от Вашингтон, цитиран от БТА. Основната цел на посещението ми в САЩ е повишаването на възможностите в световен мащаб за справяне с по-честите и по-интензивни бедствия, отбеляза Георгиева.

Тя цитира данни, според които 80 процента от бедствията са свързани с климата и точно при тях се наблюдава повишаване на интензитета и въздействието, като влиянието е пряко върху живота на хората, не само върху тяхното благоденствие. Сред целите ни е да определим ролите на законодателя, на регулатора и на застрахователната индустрия, посочи комисарят по повод съобщението на ЕК от вчера, насочено към разширяването на подхода в преодоляването на бедствията и подготовката за тях.

Обективните трудности са, че когато се сключи застраховка, това създава усещането за безопасност, уточни Георгиева. Според нея това може да доведе до отслабване на вниманието на домакинствата и на бизнеса. Обикновено поставените пред висок риск са склонни да се застраховат, но трябва да обмислим дали да вървим по пътя на задължителното застраховане, отбеляза тя. Георгиева даде пример за различен подход с Холандия, където опасността от наводнения е много голяма и затова застраховките не включват обезщетение при такова бедствие. Компенсациите там се осигуряват от държавен фонд. По нейните думи различните рискове (от буря, земетресение, наводнение) не са еднакви на различните места по света.

Същевременно в политиката на застраховане в ЕС и в САЩ трябва да има някаква предсказуемост и принципи с универсално приложение, уточни комисарят. Имаме вече много сериозен диалог между застрахователите и регулаторите на тяхната дейност, ангажираме хората чрез обществени и икономически организации, допълни тя. В последните две години имаме напредък в осъзнаването на важността от оценка на риска. Това е особено важно в Европа, където едва половината от страните в ЕС имат такива оценки. Една от най-положителните стъпки е намерението до 2016 г. всички страни в ЕС да имат такава оценка, както и да осмислят собствените си възможности за справяне с бедствията, допълни комисарят. Тя отбеляза, че до неотдавна застрахователите са били тези с най-голям интерес да правят тези оценки, но не е реално да се очаква от тях да оценяват всички възможни опасности, а и не може да се разчита да бъдат изцяло обективни.

Не трябва да приемаме управлението на риска само като възможен по-висок разход, това е възможност европейските фирми да стъпят на пазар с огромно бъдеще, това е огромна икономическа територия, отбеляза комисарят. Тя даде пример с Китай, където наскоро подписа договор за сътрудничество в областта на бедствията. Китайската страна е много заинтересована да работи с Европа, защото сме много напреднали в борбата с наводненията, да речем. Китай е отворен за европейския бизнес, страната желае да черпи от нашия опит, добави Георгиева.

Еврокомисарят посочи като открита темата за инвестициите в бъдещето – те да бъдат съобразени с профила на риска в следващите десетилетия по отношение на инфраструктурата и градската среда.


застраховане – Google News

Вашият коментар

Адрес

бул. Драган Цанков №36
СТЦ Интерпред, София 1057
Телефон: 9717777
Факс: 9711000
Website: дзо.com

Важна информация

Лични данни
Бисквитки
Информация по чл.325 от КЗ
Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.